Andreia CUCU – GlaxoSmithKline

Andreia CUCU – GlaxoSmithKline

De mai bine de 20 de ani, GlaxoSmithKline se implica activ in cresterea calitatii vietii romanilor, precum si in cresterea sperantei de viata a acestora – din pacate, cea mai redusa din Uniunea Europeana. Proiectele de CSR ale companiei au pornit de la identificarea celor mai serioase probleme in sanatate, cele mai multe proiecte ale companiei fiind pe termen lung. Obiectivul GlaxoSmithKline in Romania este sa aduca o contributie societatii si mediului inconjurator, prin dezvoltarea si implementarea unor practici de business responsabile. Pentru GSK, responsabilitatea inseamna atat contributia prin medicamente si vaccinuri, cat si principiile care ghideaza activitatea pentru comunitatile dezavantajate. Abordarea actiunilor de responsabilitate sociala intr-o maniera integrata ajuta compania sa motiveze angajatii, sa diminueze costurile, sa minimizeze riscurile, si, nu in cele din urma, sa creeze un business mai puternic. Pentru a afla mai multe despre strategia de CSR a companiei, am stat de vorba cu Andreia Cucu, PR & Communication Manager al GlaxoSmithKline.

Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporatista pe care le sustineti in aceasta perioada?

Programele noastre de responsabilitate sociala sunt concepute pe termen lung si se concentreaza pe imbunatatirea starii de sanatate a romanilor. Suntem convinsi ca doar printr-un dialog constant cu stakeholderii nostri (angajati, furnizori, parteneri sociali, autoritati etc) ne putem dezvolta intr-o maniera responsabila. Descrierea – foarte pe scurt – a proiectelor pe care le derulam in prezent este invers cronologica. Asadar, proiectul cel mai recent lansat, este derulat de GSK alaturi de partenerii de la Asociatia Ovidiu Rom. Implementam impreuna componenta de sanatate a proiectului Fiecare Copil in Gradinita, care va permite dezvoltarea, de catre comunitatile locale, a unor proiecte de sanatate si educatie in sanatate, arii critice ce pot duce la imbunatatirea starii de sanatate a copiilor proveniti din familii foarte sarace. Proiectul se va desfasura pe o perioada de 3 ani, iar grant-ul oferit de GSK Romania se ridica la peste 150.000 de euro.

De alfel, proiectul din Romania face parte dintr-un program mai amplu, finantat prin European Community Partnerships – un program european al GSK ce ofera suport pentru initiative locale de sanatate si infrastructura in sanatate. Romania impreuna cu Bulgaria, Ungaria si Slovacia – aflate printre tarile din Europa cu cele mai numeroase rrome – au inceput, prin acest proiect, un angajament de 3 ani cu scopul de a imbunatati starea de sanatate a copiilor si parintilor acestora si de a asigura si pentru viitor infrastrucura necesara pentru mentinerea acesteia. Grant-urile oferite la nivel regional de GSK se ridica la peste 500.000 de euro. In perioada urmatoare, comunitatile locale vor depune proiectele pentru care au nevoie de finantare, acestea vor fi jurizate peste circa o luna de zile si apoi micile proiecte locale vor putea incepe.

Tot in aceasta zona a comunitatilor devaforizate am lansat, anul trecut, in parteneriat cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta, proiectul Sanatatea Copiilor din Delta Dunarii si vom continua acest parteneriat si in 2012 pentru a-i ajuta pe copiii din aceasta zona izolata a tarii sa aiba acces la servicii medicale de baza si la un program de educatie pentru sanatate,  o componenta critica, in care GSK crede cu tarie. Pornind de la obiectivele proiectului – de a informa si educa un numar cat mai mare de parinti si copii cu privire la modalitatile de tratare si prevenire a afectiunilor, in special a celor potentate de riscurile traiului in zona Deltei – programul a demarat in noiembrie 2011 cu o caravana medicala prin care au fost examinati 80% din copii, cu varsta intre 3 si 15 ani. In paralel, a fost desfasurata si componenta educationala a campaniei, prin informarea copiilor si parintilor acestora in privinta necesitatii controalelor medicale si importantei preventiei. Ulterior derularii proiectului in Delta a fost realizat un raport de evaluare privind starea generala de sanatate a copiilor din aceasta zona (Delta Warning Report – poate fi accesat AICI)

Mai departe, plecand de la aceste concluzii extrem de ingrijoratoare, am fost bucurosi sa vedem ca  Realitatea TV a preluat mesajele campaniei si le-a dus mai departe – imbratisand cauza si dorindu-si sa-i ajutam impreuna pe oamenii din Delta, alaturi de cei de la SMURD. Asadar, in urma campaniei In realitate esti mai bun, desfasurata de Realitatea TV, au fost stransi peste 100.000 de euro din sms-urile celor de acasa, iar GSK a donat 15.000 de euro – ca parte a unui teledon organizat in Vinerea Mare, dar si pentru ca eram deja implicati in proiect si oricum urma sa finantam proiecte menite sa contribuie la rezolvarea problemelor din aceasta zona. In total, pana acum sprijinul financiar al GSK pentru acest proiect s-a ridicat la peste 60.000 de euro.

Un alt proiect foarte important pentru noi si pe care il derulam in calitate de unic partener alaturi de Salvati Copiii Romania este “Fiecare copil conteaza”. Proiectul a fost lansat in 2010 pentru o perioada de cinci ani, obiectivele acestuia fiind legate de cresterea gradului de constientizare privind importanta consultatiilor post si prenatale pentru mame, precum si a controalelor periodice ale copiilor, informarea femeilor insarcinate privind nasterea, ingrijirea nou–nascutilor si a copiilor cu varsta sub 5 ani, imbunatatirea starii generale de sanatate a femeilor insarcinate, a mamelor si a copiiilor sub 5 ani, dar si cresterea gradului de informare in randul adolescentilor. Ne dorim ca, prin acest proiect, sa contribuim la reducerea mortalitatii infantile in Romania, in conditiile in care tara noastra inregistreaza, din pacate, cea mai ridicata rata in randul statelor UE (mortalitatea infantila ia in calcul decesele copiilor sub 5 ani) – de doua ori mai mare chiar decat media Uniunii Europene.

Astfel, dupa primul an de la implementare am reusit sa ajugem prin acest proiect la 1.022 de beneficiari -gravide, tinere mame si copii din 16 localitati defavorizate din mediul rural, acoperind 4 judete (Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea). Acestia au primit informatii privind masurile obligatorii pentru prevenirea imbolnavirilor, pastrarea curateniei si respectarea regulilor de crestere a copiilor, dar si suport nutritional, suplimente nutritive si produse igienico-sanitare. Iar rezultatele nu au incetat sa apara in judetele in care s-a desfasurat proiectul: numarul de gravide care vin la control a crescut cu 10%, gradul de mentinere a igienei casei si copilului a crescut cu 15%, iar numarul de copii vaccinati a crescut cu 25%. Cifrele poate nu par spectaculoase dar reprezinta un inceput foarte „sanatos” pentru  primul an al acestui proiect atat de necesar sanatatii copiilor din Romania.

Un alt proiect foarte important in care GSK Romania se implica de 10 ani vizeaza introducerea si dezvoltarea in Romania a ingrijirii paliative, prin parteneriatul cu HOSPICE Casa Sperantei, pentru pacientii ce sufera de boli in stadiu terminal. Sprijinul pe care GSK l-a acordat pana in acest moment HOSPICE Casa Sperantei in eforturile de a extinde serviciile de ingrijire paliativa la nivel national se ridica la un milion de dolari. In centrele HOSPICE deschise in tara (in Brasov, si centre mobile in Bucuresti si Fagaras), pacientii aflati in stadii terminale de boala au acces la ingrijire paliativa in mod gratuit, datorita eforturilor de finantare si obtinere a fondurilor ale HOSPICE si partenerilor, printre care si GSK.

De altfel, in 2009, GSK Romania a infiintat comitetul Honorary Patrons of Hope, cu obiectivul de a  strange fonduri pentru ridicarea unui centru de tip HOSPICE in Bucuresti, unde bolnavii se vor putea interna pentru ingrijire paliativa. Pe langa necesitatea deschiderii unui astfel de centru si in Bucuresti, programul mai prevede si sprijinirea continuitatii serviciilor de ingrijire paliativa. Astfel, vor fi recrutati si instruiti profesionisti din domeniul sanatatii care sa devina experti si formatori, astfel incat sa poata aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea ingrijirii paliative in Romania. Centrul din Bucuresti se va construi incepand din aceasta vara in Bucuresti si urmeaza sa fie inaugurat anul viitor. 750 de pacienti vor beneficia an de an de tratament si suport sustinut in noul centru HOSPICE.  GSK a sustinut si anterior HOSPICE in punerea bazelor unui proiect-cheie pentru– este vorba despre demararea, in 2005, a programului de extindere a serviciilor paliative pentru copiii aflati in stadii avansate ale unor boli incurabile atat in Romania, cat si in alte tari din Sud-Estul Europei – Moldova, Albania, Bulgaria, Macedonia si Serbia –  si extinderea cunostintelor de specialitate in acest domeniu prin instituirea unui centru regional de pregatire si a unor echipe specializate mobile.

Implicarea GSK in sustinerea HOSPICE, precum si a celorlalti parteneri ai nostri, nu se opreste la sustinerea financiara a proiectelor sociale. Aproape de fiecare data angajatii nostri sunt parte a sustinerii pe care o acordam acestor cauzele sociale. In cazul HOSPICE de exemplu o parte dintre angajatii GSK au alergat pentru cauza paliatiei si pentru HOSPICE la editiile din 2009, 2010 si 2011 ale Maratonului Bucurestiului, altii au ales sa sprijine cauza cumparand obiecte realizate manual de pacientii din centrul HOSPICE de la Brasov sau directionand 2% din impozit catre fundatie. Mai mult, doi angajati ai GSK, Angela Boghiu din Romania si Anke Helten din Germania, au aplicat in programul voluntariat al GSK numit PULSE pentru a lucra timp de 6 luni pentru HOSPICE Casa Sperantei in Romania. In plus, in fiecare proiect sustinem ONG-ul cu experiza noastra (medicala, de comunicare etc) precum si prin donatia de echipamente de care acestia ar avea nevoie – asa cum a fost cazul in Delta Dunarii, acolo unde am donat calculatoare pentru copii.

Care a fost bugetul alocat actiunilor de Responsabilitate Sociala Corporatista pentru 2011?

Atunci cand ne uitam la bugetele noastre de CSR preferam sa ne uitam mai degraba la proiectele si cauzele pe care le reusim sa le sustinem. Avem asadar aceasta viziune pe termen mediu si lung, iar din acest punct de vedere va pot spune ca GSK a investit in ultimii 5 ani in Romania 1,6 milioane de euro in actiunile de responsabilitate sociala.

Mentionati problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati.

Ca in orice proiect pe care il desfasori, coexista multe lucruri care merg bine si poate cateva pentru care trebuie sa fim mai insistenti sau la care trebuie sa avem mai multa rabdare, pentru a ajunge sa le indeplinim. Nu putem sa spunem insa ca au fost probleme pe care nu le-am putut depasi. Apreciem de exemplu deschiderea tot mai mare si implicarea autoritatilor locale si centrale din domeniul sanatatii, fara suportul si girul carora astfel de proiecte – ce tintesc in fond cresterea sperantei de viata a romanilor – nu s-ar putea desfasura.  Pe teren, cele mai comune si in acelasi timp critice probleme cu care ne confruntam deseori tin de  infrastructura medicala insuficienta si lipsa personalului medical, alaturi de lacune in privinta educatiei in sanatate – de multe ori o cauza directa a starii de saracie cu care se confrunta unii dintre romani.

Precizati care este strategia de CSR a companiei pentru 2012?

Principalele directii vizate de investitiile in CSR sunt sanatea si educatia in sanatate, si sprijinirea cauzelor cele mai grave, din comunitatile izolate ale tarii. Alaturi de programele derulate in parteneriate cu asociatiile non-guvernamentale,  avem si doua proiecte pe care le desfasuram intern – sustinerea programelor United Way (ce ajuta mii de oameni sa duca o viata mai buna) prin donatiile angajatilor nostri si dublarea sumei, an de an, de catre organizatie, si proiectul Think Green – un proiect de reciclare si de responsabilizare a angajatilor nostri in privinta protejarii mediului.

Cum vedeti evolutia Responsabilitatii Sociale Corporatiste in Romania in urmatorii ani?

Este un lucru cunoscut ca piata din Romania este inca la inceput in ceea ce priveste activitatea de responsabilitatea sociala corporatista, avand o istorie locala de aproape 10 ani. Fiind utilizata uneori ca o „moda” sau simplu instrument de lucru pentru PR, aceasta in general nu a avut la baza o strategie reala pentru a genera solutii pe termen lung pentru cauzele sociale cele mai importante, in directia acestui nou principiu de shared value (crearea valorii impartasite) – diferit de zona de CSR sau de actele caritabile in sensul ca nu isi propune sa redistribuie aceeasi valoare aflata deja in societate in mod diferit, ci sa creeze mai multa valoare astfel incat mai multi oameni sau mai multe comunitati sa poata beneficia de aceasta.

Odata cu criza care a afectat bugetele si investitiile, tot mai multe companii au inceput sa-si re-evalueze politica de CSR pentru a integra astfel conceptul de sustenabilitate in actiunile lor. Evolutia responsabilitatii sociale corporatiste in urmatorii ani va consta asadar, asa cum o vedem noi, in integrarea acestui concept in obiectivele de business, ceea ce va aduce cu sine o mai buna masurare a impactului programelor de CSR, respectiv raportarea acestora conform standardelor internationale.