Mona NICOLICI – OMV Petrom

Mona NICOLICI – OMV Petrom

Grupul OMV investeste anual aproape 5 milioane de euro in proiecte de responsabilitate sociala.  Acestea vizeaza, in primul rand, “generarea de plus valoare” in comunitatile in care compania opereaza. Astfel ca, binecunoscutul programul de responsabilitate sociala „Tara lui Andrei” este deschis atat angajatilor Petrom, cat si publicului larg.  Aceasta platforma on-line da oamenilor posibilitatea sa interactioneze, sa comunice si sa se informeze, dar si sa propuna spre finantare proiecte concrete, prin care pot schimba efectiv lumea in care traiesc. Totodata, din acest an Grupul OMV a decis sa schimbe tactica si sa se orienteze si spre invatarea comunitatilor in care Petrom este prezenta sa se autosustina. Pentru a afla mai multe despre noua strategie a Grupului OMV si despre proiectele in care compania este implicata am stat de vorba cu Mona Nicolici,  Head of Community Relations and Social Affairs Petrom.

Care este strategia de CSR a companiei pentru 2012?

Noua strategie de CSR a Grupul OMV – denumita “Resourcefulness”, pune accent pe sustenabilitate. Ideea principala este aceea de a folosi resursele pe care compania le utilizeaza in mod responsabil, fie ca vorbim de resurse naturale, umane sau financiare.  Plecand de la aceasta noua strategie, am ales ca directie principala in Petrom dezvoltarea comunitatilor in care noi avem operatiuni. Prin actiunile care deriva din aceasta strategie dorim sa integram partea de business, oamenii care se ocupa de business, in activitati care sa vina in sprijinul comunitatilor.

De asemenea, prin proiectele care le dezvoltam, dorim sa invatam oamenii si comunitatile sa se autosustina. Vom invata autoritatile locale sa acceseze fonduri din diverse surse, ii vom invata pe oameni sa puna bazele unor mici afaceri, sa devina antreprenori. Toate aceste lucruri vin ca o valoare adaugata nu doar pentru comunitatea respectiva, ci pentru toata Romania.

Ce proiecte de Responsabilitate Sociala Corporativa sustineti in aceasta perioada?

In 2012 am continuat „Tara lui Andrei”, programul nostru de responsabilitate sociala care le da oamenilor posibilitatea sa interactioneze, sa comunice, sa se informeze si, mai ales, sa schimbe in mod concret lumea in care traiesc. Proiectele din „Tara lui Andrei” sunt deschise angajatilor Petrom, dar si publicului larg.„Scoala lui Andrei”, unul dintre proiectele cele mai dragi noua,  s-a lansat  anul acesta sub un nou format,  in doua editii. Scoala lui Andrei este un concurs national eco-civic adresat elevilor si profesorilor din Romania, dornici sa protejeze mediul si comunitatea in care traiesc. Prima editie a luat forma unui concurs pe teme eco-civice si a fost adresat elevilor si profesorilor din peste 900 de scoli generale din Romania (in comunitatile unde Petrom isi desfasoara activitatea operationala), urmand ca a doua editie, in toamna, sa fie o provocare nationala. Anul acesta, 150 de proiecte pentru comunitati au fost inscrise de peste 4000 de elevi si 238 de profesori. Castigatorii vor primi premii in valoare totala de peste 300.000 de euro: finantari pentru implementarea proiectelor (primele 10 proiecte clasate), kit-uri multimedia pentru scolile castigatoare, laptop-uri pentru profesorii coordonatori, precum si participarea in Tabara din Tara lui Andrei, care va avea loc la Tarlungeni, judetul Brasov. Cel mai frumos lucru pe care noi il traim in Scoala lui Andrei, pe langa impactul pozitiv pe care proiectele implementate il aduc in comunitate, este faptul ca vedem cum creste langa noi o generatie de tineri lideri, care vor duce Romania mai departe.

Din 2009, de la prima editie a Scolii lui Andrei, peste 18.000 de elevi au inscris peste 800 de proiecte pentru comunitati, iar Petrom a sprijinit cu 114.000 euro finantarea scolilor si implementarea proiectelor castigatoare.

Platforma Tara lui Andrei este mai mult decat o platforma de interactiune si de informare, este un loc unde ideile prind viata. Lunar, Petrom ofera granturi de 5.000 de euro pentru proiecte comunitare care pot fi inscrise in competitie de orice cetatean din Romania care vrea sa se implice activ in viata comunitatii. De asemenea, continuam plantarile din Tara lui Andrei in fiecare primavara si toamna. Aceste evenimente au devenit deja o traditie pentru voluntarii nostri din toata tara.

Majoritatea proiectelor noastre au si o componenta puternica de implicare a angajatilor companiei, unele initiative fiind dedicate in totalitate acestora. In aprilie, am incheiat campania de promovare interna a prevederii 2% din Codul Fiscal. Suntem la a doua editie, iar rezultatele sunt imbucuratoare – numarul de angajati care au ales sa redirectioneze 2% din impozit a crescut cu 30% fata de anul precedent. In perioada urmatoare vom demara si Campionatul de Voluntariat, un proiect care a inceput anul trecut si care isi propune sa ii aduca pe colegii nostri mai aproape de comunitati prin implicare voluntara. Este un efort mare, atat din punct de vedere logistic, cat si al factorului motivational, dar suntem convinsi ca este solutia corecta daca vrem sa crestem alaturi de cei din jurul nostru. Elementul de noutate in acest an este focusul pe sustenabilitate, in sensul ca dorim ca proiectele noastre sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor respective.

Care sunt principalele criterii dupa care analizati implicarea in/sustinerea unui proiect?

Noua strategie de responsabilitate sociala Petrom are ca obiectiv “generarea de plus valoare” in comunitatile in care compania opereaza. Prin urmare, un prim criteriu este ca proiectele sa vizeze aceste comunitati. De asemenea, principiul dupa care ne ghidam atunci cand alegem sa sustinem un anumit proiect este cel al competitivitatii. Am initiat astfel mai multe competitii prin care se pot obtine finantari. Beneficiarii trebuie sa ne demostreze ca au reusit sa cunoasca specificul comunitatilor in care se vor implementa proiectele, ca stiu sa identifice problemele cu care se confrunta aceste comunitati si ca au solutii eficiente.  Nu in ultimul rand, initiativele trebuie sa genereze impact pe termen lung, sa fie sustenabile si replicabile si sa aiba o componenta inspirationala, care sa faca diferenta.

Care a fost bugetul alocat actiunilor de Responsabilitate Sociala Corporativa pentru 2011?

Bugetul nostru a ramas relativ constant incepand cu 2007, cand am inceput sa implementam strategia de responsabilitate sociala. Acesta se situeaza in jurul valorii de 5 milioane de euro pe an.

Cu ce probleme va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati?

Cea mai mare provocare este sa alegi dintre cele peste 300 de comunitati in care Petrom opereaza, sa prioritizezi zonele in care vei desfasura proiecte intr-un anumit an. Impreuna cu colegii mei am cautat sa identificam acele comunitati in care amprenta activitatilor de business Petrom este mai vizibila si sa ne concentram eforturile astfel incat efectele proiectelor noastre sa fie vizibile.

Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?

Traim intr-un context in care efectele recesiunii se vad in toate domeniile, inclusiv in bugetele alocate proiectelor de responsabilitate sociala corporativa. Acele companii care au inteles ca CSR-ul are un rol strategic, care are atat o componenta externa dar mai ales una interna, vor continua sa faca investitii. Responsabilitatea sociala, alaturi de dezvoltarea durabila, trebuie integrate in toate activitatile unei companii. Ma refer aici la modul in care este elaborata strategia de business, astfel incat compania sa existe pe termen lung, la etica in afaceri, la evaluarea riguroasa a impactului social si asupra mediului al oricarui proiect initiat. Responsabilitatea sociala corporativa nu trebuie sa fie doar un exercitiu de imagine.