Anca NUTA – UniCredit Tiriac Bank
UniCredit Tiriac Bank este una dintre cele mai prezente si implicate institutii bancare in zona responsabilitatii sociale in Romania. Compania sustine o serie intreaga de proiecte de CSR, activitatile fiind impartite intre principalele zone de implicare, respectiv: social, arta si cultura, mediu, educatie si sport. Pentru a afla mai multe despre implicarea UniCredit Tiriac Bank in proiecte de Responsabilitate Sociala si despre planurile de viitor ale companiei in aceasta directie, am stat de vorba cu Anca Nuta, director al Departamentului Identitate & Comunicare.
Coordonator al acestor activitati pe piata locala, Anca Nuta are o viziune clara asupra parcursului si obiectivelor de CSR ale bancii in continuare, dupa cei 10 ani petrecuti deja in familia UniCredit. In prezent studiaza in cadrul unui MBA la prestigioasa Berlin School of Creative Leadership si este parte a reputatului program de dezvoltare si implicare sociala proiectat de Institutul Aspen Romania pentru tinerii profesionisti.
– Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporativa sustinute in aceasta perioada?
– Anul 2012 a marcat noi inceputuri si este o mare bucurie sa putem spune acest lucru, mai ales daca tinem cont de contextul de piata dificil. Am demarat, credem noi, proiecte foarte relevante pentru comunitate. Sunt initiative cu rol de semnal, in domenii cu mult potential, asa ca suntem mandri sa putem da startul si speram ca multi altii sa ne urmeze exemplul.
Concret, in domeniul social am lansat anul acesta o colaborare cu Fundatia NESsT, pentru sustinerea intreprinderilor sociale. Banca noastra este sprijinita, in acest demers, de UniCredit Foundation. Intreprinderile care au castigat competitia organizata de noi beneficiaza atat de sustinere financiara, cat si de experienta de business si de munca de voluntariat depusa de noi, oamenii din UniCredit.
Un alt proiect in care ne-am implicat anul acesta este Scoala Mamelor, initiativa demarata de catre Andreea Marin Banica pentru a le intinde o mana de ajutor tinerelor mame aflate in tot soiul de situatii dificile de viata. Prin Scoala Mamelor, beneficiarele primesc consiliere juridica si/sau psihologica, dupa caz, precum si sprijin, sfaturi pentru o mai buna integrare sociala, iar odata cu implicarea UniCredit Tiriac Bank, indrumari pentru o administrare sanatoasa a bugetului familiei, precum si informatii generale de educatie financiara.
Ca sa mentionez doar doua alte initiative noi, de data aceasta din zona culturala/artistica, anul acesta a insemnat si inceputul implicarii UniCredit Tiriac Bank in proiectul Bucharest Design Center, care promoveaza design-ul romanesc de obiecte si creatorii romani de design, dar si afisarea primei expozitii de arta contemporana intr-un sediu de banca din Romania. Spatial Poetry foloseste lucrari din vasta si valoroasa colectia a grupului UniCredit, aduse special cu aceasta ocazie in Romania. Ceea ce este interesant este ca expozitia poate fi vizitata de catre oricine, fiind amplasata in lobby-ul noului nostru sediu central. Aceasta ramane deschisa pana la 31 ianuarie 2013, noi expozitii urmand sa fie organizate si pe viitor, dupa acelasi model.
Bineinteles, continuam sa sprijinim proiecte in care suntem deja parteneri de nadejde si deja consacrati, precum Festivalul Enescu – am inceput sa ne pregatim pentru editia 2013 – sau proiectul de mediu Cicloteque, primul sistem de bike sharing din Romania, care in 2012 s-a extins cu doua noi centre la Oradea. De altfel, este o trasatura la care tinem foarte mult in felul in care abordam activitatile de CSR: aceea de a ne constitui ca un partener pe termen lung, implicat activ, in niciun caz doar formal sau superficial. Ne caracterizeaza o abordare foarte serioasa si responsabila, atat in business, cat si in proiectele sociale.
– Care sunt criteriile dupa care analizati sustinerea unui proiect?
– Pentru noi este foarte important ca proiectele in care ne implicam sa reprezinte surse pentru dezvoltarea durabila, sa atraga efecte pozitive pe termen lung, sa aduca schimbari in bine unui numar mare de beneficiari, pe cat posibil cuantificabile pentru comunitate. Grupul UniCredit are o abordare foarte minutioasa a felului in care se realizeaza asocierile. Ne uitam atent la reputatia partenerului sau a partenerilor, ne uitam la sansele ca acel proiect sa creasca si sa influenteze pozitiv comunitatea. Atunci cand putem, ne uitam ca respectivele proiecte sa se autosustina sau sa prezinte un astfel de potential. De exemplu, noi am gandit centrele de inchiriere Cicloteque astfel incat acestea sa poata continua independent de implicarea UniCredit, daca la un moment dat ar fi nevoie de o astfel de masura.
– Care a fost bugetul alocat actiunilor de Responsabilitate Sociala Corporativa pentru 2012?
– Bugetul pentru CSR a fluctuat in ultimii ani, sub presiunile firesti ale unei piete dificile din punct de vedere economic. Pe de alta parte, acest stadiu defavorabil al ciclului economic ne-a impulsionat, mai mult decat pana acum, sa facem lucruri cu impact mare, dar cu bugete mai mici, ne-a determinat sa utilizam cu maxima eficienta resursele, sa cautam cai alternative sau inovative de a face lucrurile, astfel incat rezultatele finale sa fie peste ceea ce ne-am propus.
– Mentionati problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati.
Problema cea mai mare a acestui domeniu, daca o pot numi asa, este ca niciodata nu poti spune ca s-a facut sau ca tu ai facut suficient. In zona responsabilitatii sociale, tot timpul va fi nevoie de implicare, tot timpul va fi nevoie de noi ajutoare si de forte proaspete.
Sigur ca ne-am dori sa facem mai mult de fiecare data, insa nu trebuie sa ne oprim sau sa ne referim strict la sprijinul material. Oamenii se pot implica prin voluntariat, punand la dispozitie nu neaparat bani, ci timp, resurse fizice si sufletesti. Foarte importanta este mentalitatea, intelegerea importantei responsabilitatii sociale si asumarea unui rol activ, ca membru in comunitate, fie ca vorbim despre entitati mai amplu organizate sau simpli oameni. Cred de asemenea ca avem nevoie de cat mai multi antreprenori in domeniul responsabilitatii sociale, care sa-si gandeasca si sa-si finanteze proiectele intr-un mod sustenabil.
– Care este strategia de CSR a companiei pentru 2013?
– In 2013 vom continua sa ne implicam activ in proiectele noastre traditionale, cu bugete poate redimensionate, insa cu forte proaspete, idei bune, mult voluntariat si gandire antreprenoriala.
– Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in România in urmatorii ani?
– Cred ca premisele pentru evolutie au fost setate de mult, trebuie insa sa invatam sa fim mult mai flexibili la schimbarile mediului economic si, mai mult, sa tratam proiectele cu o mentalitate de antreprenori, sa incercam sa gasim surse alternative de finantare, sa implicam voluntari si sa nu asteptam doar ca fondurile sa vina catre noi.