Bruno RIBO – ArcelorMittal Galati
ArcelorMittal Galati, cel mai mare producator de otel din Romania, isi ghideaza activitatea dupa trei valori principale, respectiv: Sustenabilitate, Calitate si Leadership. Avand un puternic impact pe plan local, ArcelorMittal se declara o companie ce isi desfasoara operatiunile intr-o maniera responsabila si transparenta pentru a asigura bunastarea tuturor partilor interesate, respectiv: angajati, contractorii si comunitatile in care opereaza. Programele de Responsabilitate Sociala ale companiei vizeaza sustinerea proiectelor din domeniile: sanatate, educatie, dezvoltarea si perfectionarea angajatilor, precum si cele ce au in vedere dezvoltarea comunitatii. Pentru a afla mai multe informatii despre proiectele de Responsabilitate Sociala sustinute de companie anul trecut, dar si despre planurile in directia CSR pe anul 2013 am stat de vorba cu Bruno Ribo, CEO al ArcelorMittal Galati.
– Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporativa sustinute in aceasta perioada?
– ArcelorMittal Galati a incercat si, pana acum, a reusit sa aiba un rol important in dezvoltarea comunitatii unde isi desfasoara activitatea. Ca parte a unui grup international, cu operatiuni in peste 60 de tari, pe patru continente, compania implementeza valorile Grupului si la nivel local. Am crescut anual numarul proiectelor si activitatilor si, in acelasi timp, am reusit sa respectam nevoile specifice ale comunitatii din Galati.
Principalele domenii de activitate pe care le-am sprijinit sunt: sanatatea, educatia, dezvoltarea si perfectionarea angajatilor, precum si dezvoltarea comunitatii. In egala masura i-am incurajat pe angajatii ArcelorMittal Galati sa isi ofere, voluntar, sprijinul pentru proiecte comunitare.
In ultimii ani, printre cele mai importante proiecte pentru care ArcelorMittal Galati si-a oferit suportul, au fost: premierea – avem o traditie de sapte ani – elevilor olimpici din judet cu rezultate bune la competitiile scolare nationale; contribuirea la dezvoltarea profesionala a profesorilor prin intermediul programului „International Baccalaureate” si modernizarea Maternitatii Sfantul Andrei, impreuna cu UNICEF.
De asemenea, am sprijinit constructia de case cu structuri moderne din otel, pentru victimele inundatiilor din Moldova, impreuna cu „Habitat for Humanity”.
Un alt aspect important al activitatii noastre de responsabilitate sociala il reprezinta securitatea si sanatatea angajatilor nostri. In fiecare an am implementat programe concepute special in conformitate cu deviza noastra internationala „Calatorie catre Zero Accidente”. Suntem incantati sa raportam lipsa accidentelor mortale in peste doi ani consecutivi. Acest fapt reprezinta o referinta pentru industria siderurgica romaneasca, dar acesta este un efort continuu.
– Care sunt criteriile dupa care analizati sustinerea unui anumit proiect?
– Suntem implicati activ in viata comunitatilor unde operam si le intelegem nevoile. Atunci cand alegem sa contribuim la implementarea unui proiect, inainte de toate, ne asiguram ca respecta valorile si viziunea companiei. Trebuie sa fie in linie cu programul de responsabilitate sociala si trebuie sa se incadreze intr-unul din domeniile noastre de activitate sociala – sanatate, educatie, angajati si dezvoltarea comunitatii.
De exemplu, ne-am alaturat efortului de a-i ajuta pe oamenii afectati de viscol, am modernizat gradinite, am sprijinit elevi cu rezultate exceptionale in diverse domenii.
Strategia de responsabilitate corporatista a companiei ArcelorMittal Galati este condusa de valorile pe care le abordam in activitatea economica. Respectul pe care il oferim tuturor colaboratorilor nostri este egal cu telul nostru de a atinge excelenta prin inovatie.
– Care a fost bugetul alocat actiunilor de Responsabilitate Sociala Corporativa pentru 2012?
– Din pacate, bugetele noastre sunt afectate de criza si, in egala masura, necesare comunitatii. Programele in care ne-am implicat au avut bugete pe proiect care au inceput de la sute de euro si au ajuns pana la zeci de mii de euro.
– Care sunt problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati?
– Nu privim activitatea de responsabilitate corporativa in termenii unei probleme sau ai unui obstacol, ci in functie de rezultate – contributia pozitiva pe care o poate aduce in viata oamenilor si efectul pe termen lung. De exemplu, am fost implicati intr-un proiect de construire de case pentru familiile defavorizate din Comanesti. Scopul comun a fost sa avem case noi, cu ajutorul voluntarilor si a viitorilor proprietari. Si am reusit sa il atingem. Asta este ceea ce conteaza.
– Care este strategia de CSR a companiei pentru 2013?
– In 2013, dorim sa continuam si sa consolidam proiectele si parteneriatele de responsabilitate sociala deja demarate. Majoritatea initiativelor au devenit traditii si am fi deosebit de mandri sa le continuam. Toate aceste proiecte se incadreaza in principalele patru directii pe care le sprijinim – sanatate, educatie, angajati si comunitate.
– Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?
– Privim activitatea de responsabilitate sociala din perspectiva noastra si suntem de parere ca a devenit din ce in ce mai orientata catre domenii specifice, iar companiile au inteles mai bine cum se pot implica in viata comunitatilor unde activeaza. Deoarece responsabilitatea sociala joaca un rol activ in cadrul oraselor ori judetelor unde este activ un investitor, suntem de parere ca prezenta sa va creste si va urma dezvoltarea afacerii companiei respective.