Denisa MIHAI – Avon Romania
Avon Romania se implica de mai bine de 10 ani in viata femeilor din Romania, prin programe nationale de lupta impotriva cancerului la san si a violentei domestice. Dupa ce in 2012 compania a aniversat 10 ani de la startul Campaniei de lupta impotriva cancerului la san – Programul National de Depistare Precoce a Cancerului la San, in acest an Avon sarbatoreste 5 ani de cand a decis sa initieze si Campania Avon de lupta impotriva violentei domestice. In luna mai 2013 Avon Romania va da startul finantarii proiectelor pe anul acesta si va lansa initiativele pe 2013-2014. Pentru a afla mai multe despre initiativele si strategia de CSR a companiei, am stat de vorba cu Denisa Mihai, Corporate Social Responsability Specialist Avon Romania.
Voluntariatul si proiectele comunitare si-au facut loc in activitatile Denisei inca din primul an de facultate cand a devenit membru al organizatei Voluntari pentru Idei si Proiecte, unul dintre cele mai renumite si de prestigioase ONG-uri studentesti din Romania. S-a alaturat companiei Avon Cosmetics Romania in 2010 in calitate de PR Asisstant preluand la nici un an coordonarea programelor sociale pe care liderul pietei de cosmetice le desfasoara in Romania. Cei 5 ani de experienta in managementul proiectelor, 3 ani de voluntariat si cei 2 ani de activitate in responsabilitate sociala s-au concretizat in proiecte care schimba viata femeilor din Romania.
– Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporativa sustinute in aceasta perioada?
– Proiectele de CSR Avon Romania se impart in doua categorii: proiectele ONG-urilor finantate integral sau partial de Avon sau proiecte initiate si desfasurate in mod direct de compania noastra cum ar fi Campania pentru Sanatatea Sanilor si Campania Respectului. Luna aprilie inchide actiunile din Campania Respectului desfasurate in licee, in cadrul carora voluntarii nostri au sustinut seminarii pe tema non-violentei in scoli. Peste 4.000 de tineri, din intreaga tara au luat parte la discutiile interactive, alaturi de profesorii si/sau dirigintele lor. Acest proiect a inceput pe 30 ianuarie, atunci cand la nivel mondial se sarbatoreste Ziua International a Non-violentei in Scoli. In luna mai 2013 Avon Romania va da startul finantarii proiectelor pe anul acesta si va lansa initiativele pe 2013-2014. In plus, prima etapa a Programului national de depistare precoce a cancerului la san desfasurat in parteneriat cu Fundatia Regina Maria si Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria se inchide la sfarsitul lunii, ultimii beneficiari efectuand in aceasta perioada controlul.
– Care sunt criteriile dupa care analizati sustinerea unui proiect?
– Avon, fiind o companie recunoscuta si apreciata pentru implicarea sa in viata femeilor din Romania, prin programe nationale de lupta impotriva cancerului la san si a violentei domestice, este curtata de multe ONG-uri din Romania si zilnic primim propuneri de colaborare. Analizam aceste propuneri pornind de la beneficiarii proiectului, specialistii asociatiei, vechimea si experienta ONG-ului in domeniului proiectului, rezultatele pe proiecte similare, recomandari din partea partenerilor pe proiecte anterioare, durata de desfasurare a proiectului si modalitatea de raportare. Un lucru pe care il constatam de cele mai multe ori este absenta motivatiei proiectului pornind de la datele statistice inregistrate in comunitatea respectiva.
– Care a fost bugetul alocat actiunilor de Responsabilitate Sociala Corporativa pentru 2012?
– Anul 2012 a fost un record in ceea ce priveste bugetul alocat campaniilor educationale, donatiilor de echipamente medicale, programului de screening la nivel national si programului de lupta impotriva violentei domestice. Am alocat peste 550.000 de dolari acestor actiuni.
– Care sunt problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati.
– Principala problema pe care o intampinam este lipsa datelor statistice, a specialistilor pregatiti sa lucreze cu echipamentele medicale de ultima performanta dar si a raportarilor pe proiectele pe care le finantam.
– Care este strategia de CSR a companiei pentru 2013?
– Avon este o companie pentru femei. Suntem dedicati frumusetii, sanatatii si independentei femeilor din intreaga lume. Suntem parteneri de incredere si am ales sa investim in cauze de interes pentru femei. Am identificat la nivel global, dar si la nivel local, doua dintre cele mai importante probleme cu care acestea se confrunta: cancerul la san si violenta domestica. Aceste doua probleme imbraca cauzele pentru care dezvoltam si finantam programe in Romania.
Anul 2013 marcheaza inca o aniversare si o reusita pentru campaniile sociale Avon Romania. Daca anul trecut sarbatoream prin programe ambitioase 10 ani de Campania pentru Sanatatea Sanilor, anul acesta suntem la 5 ani distanta de cand Romania a decis sa initieze si Campania Avon de lupta impotriva violentei domestice.
Principalele programe pe care le continuam si in 2013 sunt: Programul national de depistare precoce a cancerului la san si programul “1000 de paturi”. Anul trecut in cadrul teledonului “O mamografie, o sansa la viata” am strans peste 63.000 de euro ce urmeaza sa finanteze inca 2.200 de mamografii prin programul de anul acesta. In plus, pregatim evenimente de informare in orasele din Romania, proiecte educationale pe sanatate si drepturile femeilor.
Combinand educatia cu interventia prin depistare precoce sau suport imediat vom continua si in 2012 sa dezvoltam proiecte cu beneficii imediate si palpabile pentru femeile si comunitatile de femei din Romania. Avand alaturi ambasadori puternici si voluntari in intreaga tara, suntem increzatori ca in anul 2013 vom fi bine si vom face bine.
– Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?
– Citeam zilele trecute un articol intitulat “15 tendinte de marketing in 2013”. Un renumit consultant de marketing de peste mari si tari, pe numele lui John Gerzema, spunea ca femeile vor conduce in viitor. Dupa 60.000 de interviuri realizate in 25 de tari, acesta declara ca lumea se indreapta catre empatie, colaborare si intuitie. Consider ca aceste 3 atribute vor contribui la dezvoltarea responsabilitatii sociale corporative.
CSR este o responsabilitate pe care avem obligatia sa ne-o asumam. Si aceasta poate fi chiar si o obligatie legala in unele cazuri, dar de cele mai multe ori este de natura etica si filantropica. Atat timp cat programele de CSR reprezinta un profit pentru comunitate si pentru stakeholderii unei companii sunt increzatoare ca in urmatorii ani vom asista la cresterea transparentei programelor, a bugetelor si a colaborarilor dintre companii, ONG-uri si reprezentantii institutiilor de stat. Companiile vor dezvolta campanii prin care vor urmari responsabilizarea angajatilor, clientilor si comunitatilor in care isi desfasoara activitatile.