Corvin PUGHIN – Maguay Romania

Corvin PUGHIN – Maguay Romania

Responsabilitatea Sociala a devenit o preocupare activa in ultimii ani in cadrul companiei Maguay. Astfel, firma acorda un interes deosebit programelor legate de mediu, dar si celor de educatie, in acest domeniu actionand asupra mai multor grupe de varsta. Pentru o dezvoltare sustenabila, compania are in vedere sase vectori, aliniati cu valorile si principiile corporatiste ale Maguay, respectiv: valoare adaugata, produse, angajati, companie, societate si mediu inconjurator. In 2008 compania a obtinut doua certificari ecologice din cele cinci existente in Europa in domeniul IT.

Prin promovarea acestor certificari, compania a incurajat clientii sa achizitioneze produse perfomante si prietenoase cu mediul. Pentru a afla mai multe despre strategia de Responsabilitate Sociala a companiei am stat de vorba cu domnul Corvin Pughin, Director Comercial Maguay.

Ce inseamna Responsabilitate Sociala pentru Maguay?

Pentru Maguay, responsabilitatea sociala pleaca, in primul rand, de la principiile de business ale companiei care vizeaza asumarea unui rol de educare al pietei, implicit al beneficiarilor finali, precum si oferirea de produse bazate pe cele mai noi noi tehnologii, cu un consum energetic redus pentru consumator si cu un impact scazut asupra mediului. Aceste principii se reflecta in atitudinea de zi cu zi a angajatilor in ceea ce priveste societatea, in general, si mediul inconjurator. La nivel intern, promovam o cultura organizationala cat mai prietenoasa pentru mediu. Angajatii nostri au locuri special amenajate pentru reciclarea materialelor de lucru si sunt intotdeauna incurajati sa constientizeze importanta unui consum redus de resurse (electricitate, apa, papetarie etc.)

In mod evident, eficienta in afaceri este strans legata de responsabilitatea sociala, intrucat discutam despre operatiuni eficiente in paradigma unor rezultate maxime, obtinute cu minimum de resurse. In calitatea noastra de producatori de echipamente IT, oferim produse performante, cu un consum energetic redus si cu o ergonomie maxima. In concluzie, responsabilitatea sociala este o atitudine ce se manifesta atat prin comportamentul corporatist, cat si prin programe de actiuni specifice, cu un impact pozitiv asupra societatii.

Sunteti prima companie romaneasca din domeniu IT care a obtinut eticheta ecologica europeana. A influentat aceasta eticheta vanzarile de produse IT? Atunci cand cumpara un produs IT romanii sunt atenti si la ce impact asupra mediului are respectivul produs?

Filosofia noastra de business, precum si parteneriatele cu importanti dezvoltatori de tehnologie la nivel mondial au contribuit la crearea unor produse performante, cu un raport pret/ calitate foarte bun, care ofera consumatorului un consum energetic redus si care au un impact redus asupra mediului. Aceasta filosofie a facut ca obtinerea etichetei, in 2008, sa fie un rezultat firesc, intrucat, prin modul in care sunt gandite si concepute, produsele noastre indeplineau de mult criteriile necesare acordarii distinctiei. Maguay a primit in 2008 doua certificari ecologice din cele cinci existente in Europa in domeniul IT, din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile fiind prima companie romaneasca, dar si a doua europeana, din domeniul IT, care a obtinut aceasta distinctie. In continuare, prin promovarea acestei etichete, am incurajat clientii, publici si privati, sa achizitioneze produse perfomante si „verzi”.

De asemenea, impactul etichetei ecologice este corelat si cu un trend crescator privind consumul produselor „verzi” de catre romani, nu numai in domeniul IT. In ultimii ani, au fost inregistrate cresteri semnificative in acest sens, pana la 20 – 30% pe an.

-Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporativa sustinute in aceasta perioada?

Pentru ca ne dorim sa fim cei mai buni in ceea ce facem, iar angajamentul pentru excelenta este o importanta valoare a Maguay, am participat la un proiect cu finantare europeana intitulat “Intarirea capacitatii companiilor romanesti de dezvoltare a parteneriatelor sociale”.

La momentul inscrierii in program, compania Maguay avea deja bine dezvoltate multe componente ce tin de o strategie de responsabilitate sociala. In aceste conditii a fost identificata o principala nevoie de analiza si publicare a rezultatelor intr-un raport dedicat responsabilitatii sociale. Astfel, firma a determinat indicatorii cu cea mai mare relevanta si a pus la punct prima raportare conform modelului international GRI. Obiectivul participarii a fost de a analiza, a structura si a imbunatati activitatile Maguay din domeniul responsabilitatii sociale. Proiectul a debutat cu o vizita de studiu la Londra si s-a incheiat cu o conferinta, in Bucuresti, de prezentare a rezultatelor.

Prin proiectele derulate, Maguay si-a consolidat expertiza in e-learning, astfel dezvoltand un interes pentru proiectele de responsabilitate sociala in domeniul educatiei. Pe 29 ianuarie, in cadrul Centrului de Instruire pentru Comunicatii si Informatica “Decebal” Sibiu, a fost inaugurat primul laborator de e-Learning, pe care beneficiarii au tinut sa il numeasca „Maguay”. Prin acest proiect,compania sustine procesul educational al militarilor romani, punandu-le la dispozitie infrastructura necesara pentru a desfasura activitati de instruire la distanta. Actiunea se inscrie in politica Maguay de sustinere a informatizarii mediului educational, in contextul cresterii semnificative a calitatii si performantei invatamantului militar. Sala de e-learning are in componenta 11 PC-uri si un server, precum si solutia educationala Classmate PC.

Tot in domeniul educatiei, de aceasta data avand ca beneficiari copiii defavorizati ce frecventeaza un centru de zi din Bucuresti, Maguay a construit un laborator de e-learning, dotat cu sisteme de tip OfficePower, si a pus la punct intreaga retelistica pentru acesta. Relatia a debutat cu o donatie in preajma sarbatorilor de iarna, cand ne-am decis sa contribuim cu cateva cadouri pentru copiii si a continuat prin acest laborator. Am considerat ca activitatea noastra a avut un impact semnificativ in imbunatatirea calitatii educatiei copiilor, motiv pentru care relatia s-a transformat intr-un parteneriat de durata. In prezent, unii angajati Maguay inca mai voluntariaza in diverse activitati ale centrului. Pe de cealalta parte, „IT is Business” a fost un proiect dedicat mediului studentesc care a targetat peste 100 de participanti din ASE si Politehnica. Acesta a fost organizat de o asociatie din ASE, iar Maguay, in calitate de partener, a adus experienta reala, in completarea celei teoretice, oferite de universitati. Studentii, adeseori, simt acut lipsa practicii intr-un mediu real, in care teoria nu se aplica intotdeauna in acelasi mod. Acest lips al sistemului educational romanesc are implicatii negative atat asupra studentilor, in postura de viitori angajati, cat si asupra angajatorilor. Primii sunt pusi in fata riscului de a nu obtine locul de munca dorit, din cauza lipsei de experienta, iar cei din urma, risca, fie sa nu aiba angajati pregatiti corespunzator, fie sa refuze tineri cu talent si cu un potential mare de dezvoltare. De aceea, Maguay a considerat potrivit sa se implice in acest proiect ce vizeaza o problema recurenta a educatiei din Romania. Tot vizand diferenta dintre pregatirea teoretica si cea practica, Maguay a dezvoltat o platforma de e-learning, pentru Universitatea Ovidius, din Constanta, care este un simulator de afaceri menit sa pregateasca studentii pentru mediul de business.

De asemenea, Maguay a fost partener in cadrul proiectului eSkills, o ampla campanie ce vizeaza constientizarea cetatenilor europeni a rolului din ce in ce mai mare al utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor in intreaga societate,  atat in  cariera, cat si in viata personala. Obiectivul primordial al campaniei eSkills este de a incuraja tinerii spre studii si cariere bazate pe IT si de a stimula familiarizarea publicului larg cu tehnologia informationala.

Pentru ca ne dorim sa aducem valoare in piata romaneasca de IT, dar si in societate, am luat decizia de a construi comunitatea pasionatilor de IT intitulata „Geeks Together”. Comunitatea este sustinuta de Maguay de mai bine de un an si are ca scop facilitarea accesului membrilor la ultimele tehnologii dezvoltate de partenerii Maguay, dar si la produsele dezvoltate de companie. Prin intalnirile offline, dar si prin platforma online www.geekstogether.ro urmarim obiectivul nostru de educare a consumatorilor romani. Comunitatea este formata din tineri foarte dinamici, inovativi care se dezvolta fiind agrenati in acest context de schimb de informatii si opinii. In cadrul comunitatii, un membru poate trece prin trei tipuri de invatare: o relatie de mentorat, gasindu-si un mentor printre persoanele cu cunostinte superioare din cadrul comunitatii, o relatie de la egal la egal, atunci cand doua persoane cu un nivel de cunostinte relativ egal fac schimb de informatii si opinii si o relatie de la mentor la ucenic, atunci cand acelasi membru acumuleaza un nivel ridicat de cunostinte, devenind el insusi mentor. Comunitatile sunt si vor ramane un important instrument in domeniul educatiei, iar Geeks Together este un exemplu reusit in acest sens.

La un nivel macro al problematicii responsabilitatii sociale, Maguay este membru fondator al doua organizatii non-profit, Ecotic si Ecotic BAT, care actioneaza in vedere realizarii obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Care sunt criteriile dupa care analizati sustinerea unui proiect?

Pentru o dezvoltare sustenabila, avem in vedere 6 vectori, aliniati cu valorile si principiile corporatiste ale Maguay: valoare adaugata, produse, angajati, companie, societate si mediu inconjurator. Astfel, atunci cand alegem sustinerea unui proiect, avem grija ca acesta sa fie conform cu acesti vectori, dar si cu strategia noastra de dezvoltare pe termen mediu si lung. De exemplu, dupa cum puteti observa in proiectele amintite anterior, Maguay activeaza, in principal in doua directii: educatie si mediu. Prin prisma pozitiei noastre de specialist in e-learning, construirea de laboratoare si platforme educationale sunt niste actiuni firesti pe care le intreprindem pentru societate, precum si diseminarea cunostintelor noastre prin participarea la “IT is Business” si crearea comunitatii pasionatilor de IT, Geeks Together. Pe de cealalta parte, Maguay este membru in doua organizatii non-profit care actioneaza in vederea protejarii mediului iar, ca urmare a propriei filosofii de business, produsele companiei sunt realizate in mod responsabil fata de mediul incojurator.

Care sunt problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati?

Pe parcursul activitatilor noastre ne-am confruntat cu doua provocari: reticenta si mobilizarea consumatorilor in sustinerea proiectelor de responsabilitate sociala ale companiei. Atunci cand companiile se implica in sustinerea unor cauze sau fac niste donatii semnificative, de multe ori este speculata urmarirea unor interese comerciale. Credem ca solutia pentru acestea este constientizarea faptului ca responsabilitatea sociala este un comportament normal care nu vizeaza un scop comercial, ci o dezvoltare durabila a societatii, aducand un bine tuturor, in final.

Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?

Intotdeauna, in contextul globalizarii, Romania a dat dovada de adaptabilitate si deschidere fata de oportunitatile de dezvoltare. Actiunile pentru rezolvarea problemelor sociale au fost din ce in ce mai raspandite la nivel mondial, gradul de constientizare a acestora crescand semnificativ.

Cu siguranta, fenomenul de responsabilitate sociala va lua amploare la nivel autohton, dar si calitatea proiectelor de acest tip va creste exponential. Proiectele vor fi din ce in ce mai nisate, avand un impact mai mare si reusind sa contribuie la educatia sociala a consumatorilor. Romanii au un grad de rezonanta mai mare atunci cand vorbim despre probleme sociale, decat alte natiuni, si se mobilizeaza pentru inlaturarea efectelor negative ale acestora, asadar putem spune ca avem datele necesare pentru a creste impactul acestui tip de comportament.