Erzsébet FELMÉRI – Mol Romania

Erzsébet FELMÉRI – Mol Romania

Erzsébet Felméri detine functia de  CSR Coordinator in cadrul companiei MOL Romania incepand din iulie 2009.

Printre responsabilitatile ei se numara implementarea strategiei regionale de CSR, voluntariat si sponsorizari a Grupului MOL in Romania si asigurarea conformitatii cu politica companiei a activitatilor de sponsorizare si CSR.

Totodata, Erzsébet tine legatura cu ONG-urile autohtone pentru o cat mai buna implementare a proiectelor finantate de MOL Romania.

Erzsébet a absolvit Universitatea Babes Bolyai, din Cluj-Napoca, sectia Economie.

 

Care au fost primii pasi facuti de dumneavoastra in domeniul Responsabilitatii Sociale Corporative?

De patru ani lucrez in domeniul CSR, de cand am venit la MOL Romania. Inainte contactul meu cu acest domeniu a fost unul conceptual, pe plan personal, care s-a manifestat practic in simt civic si sensibilitate fata de problemele sociale. Convingerea mea este ca faptul ca am fost un cetatean responsabil si ca am observat problemele si nevoile din jurul meu si am facut ce era posibil pentru a ajuta dar am si ajuns sa contemplez in momentele respective posibilele solutii pe termen lung pentru ele, este de mare ajutor acum in munca mea. Aceste experiente imi permit sa vad problemele societatii din mai multe unghiuri deci sa am o viziune mai completa, mai complexa asupra situatiilor, problemelor, solutiilor, dar si sa identific posibilele efecte ale actiunilor noastre. Cred ca fiind un “bun cetatean” intr-un fel am trait in acest domeniu de cand am fost mica, acum aceasta este si munca mea la MOL Romania, doar ca totul este organizat, institutionalizat.

Care a fost cea mai mare provocare profesionala de cand lucrati in acest sector?

Analizam permanent nevoile societatii si cauzele sociale pentru a identifica pe acelea care au cea mai mare nevoie de sprijinul nostru, unde impactul unei interventii ar putea fi cel mai mare. Cred ca cea mai mare provocare a fost si este in continuare cea a impartirii resurselor alocate in scopul sustinerii comunitatilor. Sunt atat de multe comunitati, atat de multe nevoi, foarte multe domenii, cauze care au nevoie de sustinere, astfel ca procesul de identificare a celor mai presante necesitati este dificil.

Care sunt principalele directii ale strategiei voastre de CSR? Ce sectoare ale comunitatii vizati pentru interventie si sprijin?

Una dintre procuparile noastre este protejarea mediului inconjurator, dar inainte de toate punem respectarea reglementarilor si in multe cazuri a unor regulamente interne si mai stricte si severe decat prevederile legislative obligatorii, de exemplu cele privind functionarea retelei de benzinarii. Derulam un program special dedicat mediului inconjurator, prin care vizam mediul urban dar si ariile naturale protejate din Romania. Tot pentru ocrotirea mediului si constientizarea ecologica am lansat programul pentru colectarea uleiului alimentar uzat in benzinariile noastre. O alta parte importanta a activitatilor noastre de CSR se axeaza pe tineri si copii, pentru ca ei reprezinta viitorul, iar sprijinirea si incurajarea lor este de fapt o componenta importanta a procesului de dezvoltare sustenabila. Pe de alta parte, consideram ca si mentorii, antrenorii sau profesorii tinerilor merita respect si recunostinta, de aceea am lansat programul Mentor. Sustinerea copiilor bolnavi cronici sau care traiesc cu dizabilitati prin terapii emotinale sau arta este o alta prioritate in activitatile noastre, fiind un domeniu in care am identificat o foarte mare nevoie de dezvoltare in momentul in care am lansat concursul de proiecte MOL pentru sanatatea copiilor, pentru ONGuri, acum 4 ani.

Importanta culturii in vietile noastre este esentiala, de aceea  in activitatea noastra de sponsorizare sustinem proiecte culturale foarte importante in Romania.

Privim activitatea de CSR prin prisma ideii de dezvoltare sustenabila si a nevoii de a sprijini comunitatile in cadrul carora functionam, deci suntem preocupati de nevoia de a trai sanatos, intr-un mediu sanatos, de a ne ingriji de pregatirea copiilor si a tinerilor nostri, de soarta celor defavorizati, de dezvoltarea valorilor culturale. Acestea sunt aspectele esentiale – sanatatea, tinerii, mediul inconjurator, cultura.

Care sunt principalele proiecte derulate in acest an?

In MOL Romania activitatile de sponsorizare si CSR sunt structurate pe mai multe programe, pe care le derulam in fiecare an. Printre cele mai relevante platforme se numara programele Spatii verzi si Pot ajuta?, ambele aflate la cea de a opta editie in acest an! Programul Spatii verzi este un concurs de proiecte, destinat societatii civile din Romania, un program de grant-uri avand scopul de a implica copii si  tinerii in proiecte de amenajare a spatiilor verzi din orase si in desfasurarea activitatilor de educatie ecologica, respectiv sustinerea acelor proiecte care urmaresc promovarea si popularizarea  ariilor protejate din Romania cu scopul de a ridica gradul de acceptare a acestora in randul comunitatilor locale.

Programul Pot ajuta? pune la dispozitie fonduri pentru a sprijini participarea la concursuri sau achizitia de echipamente si materiale pentru tinerii sportivi si artisti cu varste intre 8 si 18 ani respectiv pentru categoria 18+.

Acestora li se adauga alte doua programe de implicare in viata comunitatii: Premiul Mentor, pentru a onora acei dascali care ne-au indrumat in drumurile noastre, respectiv Programul MOL pentru sanatatea copiilor, prin care sprijinim ONGurile care desfasoara activitati de terapie emotionala sau proiecte de terapie prin arta.

Aceste programe sunt dezvoltate in colaborare cu fundatiile partenere ale MOL Romania.

O alta initiativa, o premiera in tara noastra este programul MOL Romania pentru colectarea uleiului alimentar uzat in benzinariile noastre. Programul a avut deja rezultate remarcabile, oamenii au fost foarte receptivi la aceasta idee, ceea ce ne-a determinat sa extindem numarul de benzinarii din tara implicate in proiect. Scopul a fost de a veni in intampinarea celor care doreau sa recicleze uleiul alimentar, dar si de a constientiza si a atrage atentia asupra impactului exterm de nociv asupra mediului in cazul in care aceste substante ar ajunge in mod necontrolat in mediul inconjurator si asupra aspectului reciclarii: uleiul alimentar uzat poate fi transformat in biocombustibil, reducand atat emisiile de dioxid de carbon cat si poluarea apelor.

Care sunt criteriile dupa care analizati sustinerea unui proiect?

MOL Romania este chiar parte a comunitatii in care functioneaza, deci problemele acestei comunitati ne afecteaza, iar implicarea noastra in solutionarea lor este de sine inteles ca si a unui cetatean responsabil. De aceea, implicarea nu este privita ca o actiune de imagine sau de comunicare. Inaintea deciziei de a ne alatura unui proiect luam in considerare un sir de aspecte de baza, care sunt legate de scop, impact, strategie de implementare, aspecte colaterale, beneficiile aduse comunitatii, posibile sinergii, samd. Avem in vizor si cateva aspecte suplimentare care se bazeaza pe principiile Grupului MOL. Un exemplu foarte bun este principiul crearii de valori, asta inseamna ca preferam acele proiecte in cadrul carora sprijinul acordat genereaza o reactie in lant de creare de valori, prin atragerea altor fonduri si sustinatori pentru cauza respectiva. Urmarim sa generam o inmultire a valorii sprijinului investit de compania noastra prin atragerea altor fonduri, munca voluntara sau contributii in natura.

Care sunt problemele cu care va confruntati adesea in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati.

Nu as putea spune ca ar fi probleme majore cu care ne confruntam de foarte multe ori… de aceea revin la problema identificarii celor mai presante nevoi ale comunitatilor, mentionata un pic mai devreme, deoarece este aspectul care ne preocupa in cel mai mare grad. Implicarea companiei in viata si problemele societatii este absolut necesara pentru a crea o legatura durabila cu oamenii. Vedem foarte bine ca in realitate exista mult mai multe probleme decat resurse, deci nu putem rezolva totul, de aceea este esentiala identificarea corecta a problemei in a caror solutionare ne putem implica. Pe de alta parte exista bucuria pentru rezultatele proiectelor care primesc sprijinul nostru, ne simtim cumva parte din ele, satisfacția pe care o resimtim atunci de exemplu cand vedem ca datorita implicarii noastre o echipa mare de copii ajuta la amenajarea curtii din scoala lor sau cand un tanar sportiv sau artist isi permite de exemplu achizitionarea instrumentelor tehnice de care are nevoie in activitatea sa, sau are sansa de a participa la un concurs la care altfel n-ar avea acces.

Romania se afla in urma tarilor din regiune in privinta practicilor de Responsabilitate Sociala. CSR-ul inca este vazuta mai mult ca o practica de PR/Marketing. Ce puteti recomanda celor care fac CSR in tara noastra ca sa schimbe aceasta conceptie?

Stiu de foarte multe proiecte bune, credibile, al caror scop principal este indeplinirea obiectivelor propuse prin proiect si nu construirea unei imagini sau a unui brand, proiecte bine implementate, dar care sunt pe de alta parte foarte bine si eficient comunicate, fara resurse financiare importante alocate comunicarii.

In alta ordine de idei are CSR-ul si un aspect foarte important de comunicare, avand in vedere ca in primul rand vorbim de informatii, activitati, proiecte, care sunt de interes public, iar majoritatea lor sunt in beneficiul sau destinate direct comunitatilor. Comunicarea lor are deci si scopul de a informa, de a pune oamenii in legatura cu ele. De exemplu, cu cat afla mai multe persoane de un program din categoria-tinta a programului respectiv, cu atat mai mari sunt sansele ca sprijinul oferit sa ajunga la cele mai potrivite destinatii.

In cazul MOL Romania de cele mai multe ori vizibilitatea actiunilor CSR este in plan secund, focusul principal fiind pe solutionarea cea mai eficienta a problemelor, a nevoilor reale. Bazandu-ma pe experienta mea de pana acum – este si un aspect care se regaseste in mare masura in credo-ul companiei pentru care lucrez -, pot sa spun ca cel mai important este motivul pentru care vrei “sa faci” CSR. Faptele bune nu trebuie facute cu scopul de a fi laudati, apreciati, sau de a castiga vizibilitate unui brand, ci ca manifestarea simtului civic, a sensibilitatii sociale, sau a dorintei de a fi membru activ si consecvent intr-o comunitate. Vizibilitatea, mai apoi buna reputatie, vor veni de la sine, ca si niste beneficii colaterale. Cred ca asa putem sa fim credibili pentru a putea schimba conceptia sceptica despre CSR.

Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?

In ceea ce priveste CSR-ul in Romania, in ultimii ani remarc o crestere semnificativa a interesului fata de acest domeniu, si ne mandrim ca am contribuit si noi la aceasta evolutie. Desigur, lucrurile sunt inca la inceput si probabil ca si aici ca si in alte domenii mai e nevoie de timp, de experienta, in orice caz cred ca schimbarea este in directia cea buna. Odata cu aceasta ascensiune a interesului fata de domeniu intervine si nevoia specialistilor, a oamenilor de CSR care au rolul de a crea legatura intre companie, autoritati locale, ONG-uri, scoli, institutii in zone rurale sau urbane etc. Specialistii au rolul de a transforma nevoile si asteptarile partilor implicate intr-un proiect concret. Cred ca am inceput sa asistam la formarea unui nou domeniu recunoscut in Romania, cel al responsabilitatii sociale, care incet-incet va fi inclus in strategiile de business si de dezvoltare durabila ale cat mai multor companii dar si la conturarea unei noi meserii, pe care o formam practic noi, cei care o facem.