Teodora POHOATA – Star Storage
Star Storage se implica activ in proiecte care vizeaza Responsabilitatea Sociala Corporatista, in special in domeniile sanatatii si educatiei. In luna mai 2013, compania a infiintat Fundatia Star Storage prin care dezvolta proiectele de responsabilitate sociala incepute in anii precedenti. De-a lungul timpului compania a sustinut numeroase proiecte umanitare pentru imbunatatirea calitatii vietii celor suferinzi. In acelasi timp, compania sustine si performanta sportivilor romani. Incepand din 2010, Star Storage este partenerul Federatiei Romane de Arte Martiale de Contact, contribuind astfel la dezvoltarea sportului romanesc de performanta. Pentru a afla mai multe despre strategia si proiectele de Responsabilitate Sociala ale companiei am stat de vorba cu Teodora Pohoata, Head of Marketing Department & Vicepresedinte al Fundatiei Star Storage.
– Care sunt principalele proiecte derulate in prezent de Star Storage?
– Prin campaniile noastre ne-am adresat sectoarelor de sanatate si educatie si vom construi in continuare tot pe aceste directii. Unul dintre proiectele derulate de noi este “Cursa vietii trebuie sa continue”. Pentru ca fiecare caz de leucemie sau cancer sa nu se mai transforme intr-o tragedie, ci sa devina o boala tratabila intr-un spital de stat, disponibil pentru toti copiii si adolescentii care au nevoie de tratament in Romania, ne-am propus sa strangem suma de 150.000 de euro. Acesti bani sunt necesari pentru achizitia catorva dintre componentele esentiale si asigurarea reactivilor specifici pentru dotarea unui laborator din Sectia de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, esential pentru diagnosticarea in profunzime si tratarea corecta a acestor bolnavi. In Romania, sunt internati peste 5000 de copii si adolescenti diagnosticati cu leucemie si alte tipuri de cancer, iar anual se inregistreaza alte 500 de cazuri. Multi dintre acesti pacienti provin din medii defavorizate social.
Un alt proiect inceput in luna februarie anul acesta, denumit “Sangele este viata”, vizeaza donarea de echipamente in valoare de peste 200.000 euro pentru Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti. Primul obiectiv al acestei campanii a fost realizat in luna februarie 2013, atunci cand Star Storage a achizitionat si donat Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti mai multe echipamente, indispensabile pentru colectarea si pastrarea in conditii optime a sangelui.
Totodata, avem in derulare si programul de responsabilitate sociala “Cred in Romania”, prin care vor fi derulate mai multe proiecte avand ca teme: sustinerea si promovarea romanilor de valoare, a elitelor, promovarea inteligentei romanesti prin sustinerea studentilor si a tinerilor cercetatori care au o idee si vor sa o puna in practica, promovarea spiritului antreprenorial si a oamenilor care au capacitatea de a face lucrurile sa se intample.
– Care au fost primii pasi facuti in directia domeniului Responsabilitatii Sociale?
– Am fost si sunt un om foarte norocos, asa incat am avut sansa sa aflu si sa ma implic in CSR inca din 1999, initial la un nivel mic, de donator. Insa eu cred cu tarie ca intotdeauna ajungem acolo unde trebuie sa fim. Implicarea mea in proiecte de CSR s-a amplificat progresiv in ultimii ani, asa ca incepand de anul trecut (2012) am coordonat, impreuna cu o echipa de colegi din Star Storage implementarea campaniei “Cursa Vietii”. Campania, care va continua si anul acesta, este dedicata strangerii de fonduri pentru diagnosticarea corecta a leucemiei la copii si adolescenti. Incepand din luna mai 2013, toata aceasta implicare a mai avansat un nivel, datorita lansarii Fundatiei Star Storage, prin care vom continua proiectele incepute anul anterior. Fundatia a fost infiintata pornind de la experienta de peste 10 ani a companiei Star Storage, prin contributia, implicarea si sustinerea personala a lui Catalin Paunescu, Managing Director si Presedinte al Fundatiei, in dezvoltarea si implementarea de campanii de responsabilitate sociala cu efecte reale pozitive in societatea romaneasca. Vreau sa mentionez aici si nucleul echipei Fundatiei, format din Liana Epure, Elena Tudose, Andrei Pascale si Leo Gaciu, pentru ca mi se pare important sa le fie recunoscute eforturile uriase si constant facute pentru ajutorarea celorlati, pe langa indatoririle zilnice de serviciu. Speram sa reusim sa ajutam din ce in ce mai multi oameni care chiar pot avea o viata semnificativ mai buna doar cu un mic ajutor din partea fiecaruia dintre noi.
– Care a fost cea mai mare provocare profesionala de cand lucrati in acest sector?
– Dupa parerea mea, in CSR provocarile profesionale sunt poate ceva mai multe decat in domeniul de business. Insa trebuie sa recunosc ca in acest domeniu al CSR-ului nu provocarile sunt cele care raman si devin marcante, ci extraordinar de marile satisfactii pe care le are un om implicat in CSR. Si aici vorbesc atat in numele meu, cat si al colegelor si colegilor mei care sunt foarte implicati in proiectele Fundatiei Star Storage si care fac tot ceea ce le sta in putinta pentru sa ajute in orice ocazie si indiferent daca este vorba despre o singura persoana sau un grup care are nevoie de sprijin.
– Care sunt criteriile dupa care analizati implicarea/sustinerea unui proiect?
– In primul rand, sa fie din domeniile sanatate sau educatie. Apoi este analizat impactul pe care proiectul respectiv il are din perspectiva numarului de oameni care sunt ajutati si a a nevoii existente.
– Care sunt problemele cu care va confruntati adesea in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati.
– Cred ca una dintre cele mai mari probleme este lipsa de incredere a oamenilor. Exista mereu temerea “si daca as contribui, ce se va intampla in realitate cu suma pe care aleg sa o donez?”. Preocuparea aceasta este una reala pentru foarte multi oameni, de foarte buna credinta si care ar ajuta si ar contribui daca ar primi toate asigurarile necesare ca suma donata de ei, indiferent ca vorbim de un leu sau de cateva sute sau chiar mii de euro, ajunge intr-adevar la destinatia promisa. De aceea noi oferim intotdeauna toate asigurarile posibile, inclusiv -de exemplu – prin afisarea sumele colectate pe site-urile campaniilor in derulare si informarea periodica pe toate canalele de comunicare (site-uri, paginile de Facebook etc) despre utilizarea contributiilor.
– Romania se afla in urma tarilor din regiune in privinta practicilor de Responsabilitate Sociala. CSR-ul inca este vazuta mai mult ca o practica de PR/Marketing. Ce puteti recomanda celor care fac CSR in tara noastra ca sa schimbe aceasta conceptie?
– Pana la urma, in opinia mea, CSR-ul si activitatile de PR / Marketing trebuie sa fie in stransa legatura, pentru ca PR-ul si Marketing-ul pot ajuta foarte mult in promovarea proiectelor de CSR ale companiei respective. Deci, desi inteleg necesitatea separarii, nu sunt neaparat de parere ca trebuie schimbata conceptia si consider ca orice efort in aceasta directie a CSR-ului este bine ca este facut, chiar daca este incadrat la PR / Marketing. Un argument in plus ar fi si acela ca in CSR este nevoie de mult spirit antreprenorial, de business, pentru ca un concept care mi se pare ca intr-adevar ar fi util de schimbat este acela de “timiditate” in CSR. Trebuie sa invatam sa fim mai “business oriented” pentru a ne atinge obiectivele proiectului umanitar pe care il avem si atunci orice experienta de Marketing / PR nu poate decat sa ne ajute.
– Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?
– Dupa parerea mea, domeniul CSR va evolua semnificativ in urmatorii doi -trei ani. Vom asista la o crestere exponentiala a numarului de companii care se vor implica in aceste proiecte, vor fi campanii cu vizibilitate din ce in ce mai mare, ceea ce va duce la schimbari foarte mari in mentalitatea oamenilor si va atrage foarte multe persoane care vor dori sa se implice in aceste proiecte. Romanii rezoneaza extraordinar atunci cand este vorba de acte de solidaritate in care cred. Prin urmare, mai este nevoie doar de a gasi cele mai bune variante prin care fiecare organizatie sa-si promoveze intr-un mod credibil cauzele pentru care militeaza. Un ajutor foarte mare vine din partea persoanelor publice, indiferent de domeniul in care activeaza, care maresc semnificativ aceasta credibilitate atunci cand aleg sa sustina un proiect umanitar. De asemenea, mass media poate avea o contributie uriasa in promovarea cauzelor umanitare. Toate aceste optiuni de sustinere publica a proiectelor de CSR au ca finalitate realizarea obiectivelor propuse si ajutorarea beneficiarilor proiectelor respective. Nu spun vorbe mari atunci cand afirm ca de fapt este vorba despre a salva vieti – daca ne referim la proiectele din domeniul sanatatii sau de a modela destine si de a sustine afirmarea valorilor Romaniei – daca ne referim la proiectele din domeniul educatiei.