Mihaela STANOIU – Samsung Romania
Samsung Electronics Romania a derulat prima etapa a celei de-a treia editii a caravanei educationale „Trends of Tomorrow”. Parte a programului global de responsabilitate corporativa a Samsung „Hope for Youth”, caravana a fost initiata in 2011 si are drept scop orientarea si dezvoltarea profesionala a tinerilor din clasele terminale de liceu. In perioada mai-iunie 2013, caravana fost prezenta in principalele licee din Craiova, Constanta, Ploiesti, Sibiu si Galati. Pe parcursul unei „Ore Smart”, reprezentantii Samsung, impreuna cu un specialist in resurse umane, au stat de vorba cu peste 3600 de elevi de liceu despre tendintele pe piata muncii si despre ce tipuri de aptitudini digitale vor avea nevoie pentru carierele viitoare. Pentru a afla mai multe despre acest program educational, dar si despre directia companiei in ceea ce priveste domeniul Responsabilitatii Sociale am stat de vorba cu Mihaela Stanoiu, Marketing Manager Samsung Romania.
– Ce inseamna Responsabilitate Sociala pentru Samsung Electronics Romania?
– Pe linia responsabilitatii sociale urmam trendul sustinut la nivel global, in cadrul caruia Samsung utilizeaza inovatia si tehnologia care au contribuit la succesul companiei in sustinerea dezvoltarii tinerilor din intreaga lume. Estimarile arata ca in 10 ani peste 50% din angajati nu vor mai lucra in birouri conventionale, ci vor putea sa rezolve toate lucrurile de oriunde vor avea conexiune la Internet. In acest context, aptitudinile digitale au devenit din ce in ce mai importante. Ce am incercat sa facem noi la nivel local a fost sa aducem un suport tinerilor de aici considerand ca e o nevoie reala a comunitatii locale. Dorim sa-i sustinem sa-si aleaga un drum in viata si sa faca fata provocarilor de azi, si mai ales, de maine. Pentru ca dupa cum bine stim este o perioada plina de provocari. Si ei, pe bancile liceelor, sunt supusi unor informatii de multe ori contradictorii. Astfel ca unii dintre ei ajung sa fie confuzi si nesiguri de ce le aduce ziua de maine. Practic, acesta este momentul potrivit sa vorbim de directii de dezvoltare personala si profesionala.
– De curand ati derulat campania Trends of Tomorrow. Cu ce rezultate?
– Prin intermediul acestei prime etape din acest an a campaniei Trends of Tomorrow ne-am dorit sa oferim informatii specifice despre pasii de urmat la inceput de cariera si consideram ca aptitudinile digitale sunt deosebit de importante pentru traseul profesional al tinerilor. Pentru ca ne aflam intr-o era in care informatia este la un click distanta, tinerii se confrunta, adesea, cu dificultatea de a alege informatia cu adevarat valoroasa pentru ei, din cauza volumului imens care ii inconjoara. De aceea, orice recomandare din partea unor specialisti, este mereu binevenita.
Inceput 2011, programul si-a pastrat – in linii mari – directia, chiar daca anul acesta am avut cateva elemente de noutate. Ca punct comun a fost faptul ca in fiecare an am cautat sa avem parteneri relevanti, sa vina cu sfaturi, cu informatii utile pentru elevi. Anul trecut am avut, de exemplu, un concurs de proiecte prin care elevii au fost provocati sa-si faca un plan de cariera. Noutatea din acest an a fost “Ora Smart”, faptul ca am discutat cu tinerii despre ce inseamna aptitudini digitale in ziua de maine. Un alt element de noutate este faptul ca anul acesta o sa avem doua etape: una care tocmai s-a incheiat, iar cea de-a doua se va derula toamna. In anii trecuti Caravana era organizata doar in toamna.
In cadrul “Orei Smart”, in care am discutat despre ce inseamna tendinte in cariera, au fost atinse doua subiecte respectiv: ce inseamna aptitudini digitale in orice domeniu de activitate si ce inseamna aptitudini digitale in a-ti gasi un job. Aici am avut alaturi de partenerii nostri de la Ejobs care au venit cu sfaturi utile despre ce inseamna angajatorii digitali si exemple concrete de practici online. Unii elevii inca considerau ziarele ca o sursa de cautare de job-uri. Elevii au invatat practic cum sa-si caute un job in mediul online, cum sa aplice pe retelele de socializare profesionale, cum sa-si faca o carte de vizita si cum sa-si faca un CV.
Pe partea de aptitudini digitale le-am oferit si instrumente practice cum ar fi cursuri ECDL, care pentru ei echivaleaza cu examenul de informatica la Bacalaureat. Practic a fost un concurs si cativa dintre ei au primit suportul nostru in a merge mai departe si a urma aceste cursuri. Pe langa directii ale zilei de maine le-am ofeit si cateva instrumente utile cum ar fi aplicatia pe facebook prin care elevii au putut sa-si faca un CV in format european si apoi sa-l descarce din aplicatie.
Prin intermediul Orei Smart, prin aplicatia de Facebook, prin cursurile ECDL am urmarit sa le oferim tinerilor informatii specifice despre pasii de urmat la inceput de cariera si sa le dam posibilitatea sa isi dezvolte aptitudinile digitale. Practic, ne-am dorit sa aducem liceenii din ani terminali la standardele de azi si de maine, sa nu aiba un handicap in fata altor elevi in ceea ce priveste competentele digitale.
– Caravana a avut loc in Craiova, Constanta, Ploiesti, Sibiu si Galati. Cum au fost alese aceste orase?
– Practic, noi ne dorim cu aceasta caravana care merge in fiecare an, sa ajungem sa stam de vorba cu cat mai multi liceeni la nivel national. Acestea sunt alte orase fata de cele in care am fost in anii trecuti. Aici am selectat 5 dintre cele mai bune licee din fiecare oras. In total Caravana a fost in 25 de licee.
– In cadrul caravanei ati realizat si un studiu in ce priveste optiunile de cariera ale tinerilor. Ce releva acesta?
– Conform rezultatelor chestionarelor aplicate in cadrul caravanei peste 54% din elevii de liceu apreciaza ca o cariera in IT&C este una de viitor, in timp ce 49% considera domeniul medical “in tendinte”. Chestionarele s-au aplicat unui numar de 2160 de respondenti, cu vârsta cuprinsa intre 14 si 19 ani. Totodata, rezultatele studiului evidentiaza faptul ca 83% dintre acestia considera ca aptitudinile digitale sunt extrem de importante atunci când doresc sa faca primii pasi in cariera, iar 93% dintre acestia doresc sa isi perfectioneze abilitatile digitale in urmatoarele 6 luni. De asemenea, 62% dintre elevii de liceu au invatat cum trebuie realizat un CV in urma Orei Smart, iar 70% dintre ei au aflat lucruri noi despre piata muncii. Totodata, in urma chestionarului aplicat la sfarsitul Orei Smart, a reiesit ca 87% dintre acestia au intentia de a se informa mai mult in legatura cu piata muncii si oportunitatile existente pentru tineri in urmatoarele 6 luni. Desi doar 23% dintre tineri si-au pregatit pana in acest moment un CV, in urma Orei Smart 67% dintre tineri au afirmat ca in urmatoarea perioada isi vor dedica timp pentru a-si construi un CV sau pentru a imbunatati CV-urile pe care le au inmomentul de fata.
– Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?
Lucrurile se schimbadin ce in ce mai mult si in tara noastra in acest domeniu. Constatam ca marile firme sustin comunitatile prin diverse programe si proiecte, de multe ori asumandu-si rolul de mentor al societatii. Speram sa existe cat mai multe companii care sa se implice in sustinerea comunitatilor si sa deruleze proiecte si pe partea de educatie.