Nicolae OLTEANU – Henkel Romania
Henkel Romania este implicata activ de 20 ani in viata sociala si culturala a comunitatii. De-a lungul acestei perioade, compania a sprijinit proiecte care promoveaza valorile locale, precum sustinerea tinerilor artisti si designeri romani, implicarea activa in cele mai importante festivaluri cultural-artistice din Romania, sponsorizarea mai multor proiecte ecologice, culturale, activitati sociale caritabile, sportive si ample proiecte educative. Mai mult, Henkel a fost prima companie privata din Romania care a desfasurat un program de educatie in scolile din toata tara. Practic, in cei 20 de ani, compania Henkel Romania si-a concentrat eforturile din domeniul sustenabilitatii asupra a trei domenii. Pentru a afla care sunt acestea si care este strategia de dezvoltare durabila a companiei pentru urmatorii ani, am stat de vorba cu Nicolae Olteanu, Presedinte Henkel Romania.
– Anul acesta compania Henkel implineste 20 de ani de activitate in Romania. Cum ati descrie aceasta perioada din punctul de vedere al companiei?
– As descrie cei 20 ani ca pe o perioada fructoasa, plina de realizari dar si de provocari. Am lansat si consolidat branduri din portofoliul international, am construit trei unitati de productie, centre de pregatire in care se desfasoara cursuri din Academia Tehnica Henkel, am dezvoltat talente, am investit in oameni, comunitati si economie. Ne-am dezvoltat atat prin propriile surse de finantare, cat si prin accesarea de fonduri europene. Am oferit consumatorilor romani calitate germana, inclusiv pentru produsele Ceresit fabricate in Romania. Am contribuit pro-activ la efortul de aliniere a tarii noastre la normele internationale si am educat consumatorii romani in ceea ce priveste produsele sustenabile (demers pe care il continuam). Pe scurt, in 20 ani ne-am implicat si am aratat ca ne pasa de Romania!
– Odata cu aceasta aniversare, ati anuntat o campanie care se numeste “de 20 de ani ne pasa de valorile romanesti”? Ce presupune aceasta campanie?
– Intr-adevar, in 2014 Henkel aniverseaza 20 de ani de performanta in Romania, desfasurand o serie de activitati strategice si parteneriate menite sa recunoasca, sa sustina si sa promoveze valori romanesti autentice, asa cum a facut-o de la infiintare pana acum.
In ultimii 20 de ani, ne-am concentrat eforturile din domeniul sustenabilitatii asupra a trei domenii-cheie: „Educatie si social”, „Mediu si ecologie” si „Arta si cultura”.
In anul aniversar 2014, Henkel sustine proiecte-cheie pe fiecare din cele trei domenii; mediu si ecologie- Delta Bucurestiului- Vacaresti, arta- cultura: Festivalul International de Teatru de la Sibiu si sustine tinerii artisti romani iar in zona de educatie-social, compania sustine tinerii designeri talentati de la Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca, premiantii de la Centrul de Zi Petrila (Tabara Premiantilor), proiecte MIT dedicate copiilor si adolescentilor, campanie nationala de promovare a invatamantului profesional pentru muncitorii din sectorul constructii (sub titlul „Academia profesionistilor in finisaje”).
– Care sunt cele mai importante activitati de Responsabilitate Sociala Corporativa desfasurate de Henkel in Romania, in cei 20 de ani?
– Au fost foarte multe, voi mentiona doar proiectele mari: Premiul Henkel CEE pentru Arta, sustinerea Festivalului Brazilor de Craciun, sustinerea Centrului de Zi pentru Copiii din Petrila (ambele in parteneriat cu organizatia Salvati Copiii), turneul de golf caritabil organizat de Henkel Romania in perioada 2005-2007 (in urma caruia am donat circa 6 tone de detergent si produse de curatenie familiilor sinistrate si copiilor cu probleme prin intermediul organizatiei Salvati Copiii, Spitalului Municipal Sfanta Sofia si Caminului pentru persoane varstnice, ambele din Sebes, judetul Alba).
Mai mult, Henkel a fost prima companie privata din Romania care a desfasurat un program de educatie in scolile din toata tara („Henkel in Scoli”- educatie in domeniul iginei personale si a locuintei, in 4 ani – 2000– 2004, am vizitat 26 de orase, peste 100 de scoli) si tot prima companie privata care a investit intr-un proiect ecologic in Delta Dunarii – Impreuna pentru o Delta Curata (2004-2006), continuat cu alte doua proiecte ample – Politia Verde a Copiilor si Impreuna pentru o Dunare curata | 2007-2008. A urmat proiectul „Harta scolilor verzi” (2009-2010), prima baza de date cu proiecte ecologice desfasurate in scolile de pe tot teritoriul tarii.
– Care considerati ca este specificul Responsabilitatii Corporative in industria in care activati?
– Henkel Romania activeaza cu doua divizii pe piata B2C / bunuri de consum dar si B2B cu o a treia divizie, asadar un public larg si diversificat. Datorita acestui fapt, am incercat sa ne implicam in zone cat mai diverse, de interes larg pentru comunitati, mai ales acolo unde avem unitati de productie – Bucuresti-Ilfov, Campia Turzii – Cluj Napoca si Roznov- Neamt. Toate proiectele noastre au o puternica componenta educativa, iar cele comunitare au si o puternica componenta sociala.
– Cum planuiti sa continuati activitatile de Responsabilitate Sociala Corporativa in urmatorii 20 de ani?
– Henkel Romania si-a desfasurat, isi desfasoara si isi va desfasura si in continuare activitatea dupa principiile dezvoltarii durabile, urmarind mentinerea unui echilibru intre obiectivele sale de natura economica, ecologica si sociala.