Ana DOXAN – Nestlé Romania
Nestlé s-a angajat ca prin misiunea companiei „Good Food, Good Life”, sa imbunatateasca calitatea vietii consumatorilor in fiecare zi, in intreaga lume, oferindu-le o varietate de produse, ca parte dintr-un stil de viata echilibrat. Nestlé este lider mondial in industria alimentara, fiind prezent in 86 de tari, cu un numar de 447 de fabrici si 333.000 de angajati. Nestlé a intrat pe piata din Romania in 1995, in momentul de fata avand aproximativ 1000 de angajati in Bucuresti si in Timisoara, unde este localizata fabrica Nestlé. Portofoliul Nestlé Romania cuprinde o varietate de produse din diverse categorii, pentru a raspunde cererii consumatorilor: cereale pentru micul dejun, batoane de cereale, bauturi, dulciuri, inghetata, produse culinare, produse pentru sugari si copii mici si hrana pentru animale. Pentru a afla care este strategia de Responsabilitate Sociala si ce actiuni de CSR dezvolta compania in tara noastra, am stat de vorba cu Ana Doxan, Director Comunicare si Trade Marketing, Nestlé Romania.
– Care sunt directiile strategiei de Responsabilitate Sociala a companiei pe care o reprezentati?
– Ne ghidam in tot ceea ce facem dupa conceptul de CSV, ce afirma ca, pentru a crea plus valoare pe termen lung pentru actionari, trebuie sa cream valoare pentru societate. Creating Shared Value reprezinta practic calea fundamentala prin care noi intelegem sa ne desfasuram activitatea. Principalele directii ale strategiei CSV Nestlé, la nivel global, sunt indreptate catre urmatoarele domenii: nutritie, accesul la apa si dezvoltare rurala. Aceste activitati sunt in centrul strategiei noastre de afaceri.
In Romania ne-am indreptat atentia asupra primei directii, respectiv nutritia. Avand in vedere pozitia Nestlé, de companie lider la nivel mondial in Nutritie, Sanatate si Wellness, am considerat relevant sa ajutam oamenii sa aiba o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat, fie ca este vorba de o problema legata de deficitul de vitamine si minerale pe de o parte, fie ca este vorba de obezitate, pe de alta parte.
De exemplu, anul acesta am dezvoltat o campanie de informare, contribuind astfel la combaterea deficientei de fier in radul scolarilor. Am facut aceasta alegere deoarece copilaria este o perioada extrem de complexa, care necesita grija, atentie si dedicare. Mai mult decat atat, alimentatia joaca un rol foarte important in viata copiilor, aceasta fiind in stransa legatura cu capacitatea lor de invatare, dezvoltare si cu sanatatea lor. Asa ca ne-am decis sa lansam campania ”Impreuna crestem copii puternici”. Am fost onorati ca in acest proiect sa primim si sprijinul Societatii Romane de Pediatrie.
In plus, Nestlé a decis sa-si indrepte atentia si catre forta de munca tanara, printr-o alta initiativa, si anume “Nestlé needs YOUth”. Pentru ca una dintre problemele cu care se confrunta economia actuala la nivel national, dar si european, este rata scazuta de angajare a tinerilor cu varste de pana la 25 de ani, Nestlé s-a angajat sa sustina tinerii in integrarea pe piata muncii din Europa. Ca parte din initiativa europeana, Nestlé Romania s-a angajat sa investeasca in dezvoltarea si consolidarea aptitudinilor profesionale ale tinerei generatii, in decurs de 3 ani, prin crearea a 180 de oportunitati profesionale, respectiv 75 de locuri de munca si 105 programe de internship.
– Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporativa sustinute in aceasta perioada?
– „Impreuna crestem copii puternici” este cea mai recenta initiativa de CSV a Nestle Romania. Campania si-a propus sa abordeze problema anemiei feriprive, in contextul in care un studiu Nestlé arata ca doar 4 din 10 romani stiu si tin cont de faptul ca deficienta de fier afecteaza dezvoltarea creierului. Prin aceasta campanie, ne-am adresat atat parintilor din Romania, cat si medicilor pediatri, cu scopul de a informa si de a trage un semnal de alarma in legatura cu riscurile la care sunt expusi copiii care sufera din cauza anemiei feriprive. Pentru ca feedback-ul primit a fost unul foarte bun, ne dorim sa continuam aceasta initiativa si in anul urmator. In plus, in cadrul campaniei ”Impreuna crestem copii puternici” am decis sa sprijinim activitatea organizatiei SOS Satele Copiilor, oferind timp de un an produse Nestlé si sprijin financiar pentru achizitionarea de alimente pentru copiii din programul SOS Satul Copiilor Bucuresti.
Un alt proiect foarte drag noua este „Si eu traiesc sanatos!” – SETS, initiat de fundatia PRAIS. Obiectivele miscarii sunt: prevenirea obezitatii juvenile prin promovarea unui stil de viata sanatos in randul familiilor din Romania. De la lansare si pana in prezent, peste 94.500 de elevi din ciclul primar din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 200.000 de parinti au participat in mod direct la acest proiect, iar prin campaniile de comunicare peste 2 milioane persoane, au avut acces la informatii despre beneficiile alimentatiei echilibrate, activitatilor fizice zilnice si sportului in general. Anul trecut am lansat si un proiect dedicat angajatilor nostri, inspirat din SETS, pe care intentionam sa il continuam in anii urmatori.
Vorbeam la inceput despre initiativa europeana, lansata in 2013, “Nestlé needs YOUth”. Suntem la doar un an de la startul programului si rezultatele sunt incurajatoare. De la inceputul acestui an mai mult de 4.000 de tineri pana in 30 de ani au beneficiat de “Nestlé need YOUth”. Aproape 1.500 s-au gasit locuri de munca cu norma intreaga. Alti 1.500 de tineri au fost inscrisi in programe de formare profesionala, si mai mult de 1.100 au incheiat contracte de munca temporare la Nestlé. In Romania au fost create aproape 80 de oportunitati de angajare pentru tineri. Astfel au fost angajati 50 de tineri (24 in Bucuresti si 26 in Timisoara). De asemenea, in ceea ce priveste stagiile de practica platite (internship-urile), pana in acest moment au fost inclusi in program 19 tineri.
– Care sunt criteriile dupa care analizati implicarea intr-un anumit proiect de Responsabilitate Sociala?
– Prin actiunile pe care le desfasuram si prin proiectele pe care le sustinem ne dorim sa generam rezultate relevante si cu impact pe termen lung, asa ca primul lucru la care ne uitam atunci cand analizam un proiect este impactul pe care acesta il poate avea in comunitate. De asemenea, analizam nevoile celor pentru care dezvoltam respectivul proiect si masura in care raspundem la acestea. Practic, fiecare pas in analizarea unei propuneri are rolul de a stabili daca initiativa este in linie cu obiectivele si viziunea Nestlé precum si cu nevoile comunitatii in care activam.
– Care considerati ca este specificul Responsabilitatii Corporative in industria in care activati?
– Nestlé este cea mai mare companie producatoare de produse alimentare din lume. Prin produsele oferite zilnic consumatorilor, dar si si proiectele de CSV dezvoltate ne-am luat angajamentul sa imbunatatim caliatea vietii de zi cu zi a oamenilor. Nestlé si-a asumat intelegerea faptului ca prosperitatea companiei depinde de prosperitatea comunitatii in care activeaza. Felul in care ne desfasuram activitatea se bazeaza pe sustenabilitate, asigurandu-ne astfel ca activitatile noastre protejeaza mediul generatiile viitoare.
– Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?
– In ultimii ani exista o crestere vizibila a activitatii in zona responsabilitatii sociale, a implicarii in viata comunitatii, companiile active devenind partenere in proiecte in derulare sau dezvoltand proiecte proprii.
In viitor, cred ca parteneriatele vor fi cheia unor proiecte de succes. Trebuie lucrat in echipa – companiile, societatea civila, institutiile statului, pentru ca intiativele de sa aiba un impact vizibil si relevant in comunitate. Mai mult de atat, cred ca responsabilitatea fata de societate va fi din ce in ce mai putin manifestata in cadrul proiectelor punctuale, accentul se va pune pe programe pe termen lung, care sa genereze un impact pozitiv in timp.
In Romania vom continua proiectele initate de noi, dar si sa sprijinim programele sociale dezvoltate de ONG-urile partenere.