Raluca-Elis BARBU – Piraeus Bank
Piraeus Bank Romania s-a axat, inca din 2011, pe sustinerea valorilor si promovarea excelentei. Pe o perioada de doi ani, compania a sustinut financiar Comitetul Olimpic si Sportiv Roman pentru Jocurile Olimpice de la Londra.
In in paralel, compania a dezvoltat pe Facebook proiectul Curaj Romania, o “voce” a suporterilor olimpismului romanesc. In 2013, Curaj Romania a implicat in actiunile demarate atat comunitatea formata, cat si angajatii bancii. Eforturile de sustinere a politicii de CSR a Bancii au fost rasplatite anul trecut cu doua premii, respectiv Premiul I la Gala Romanian CSR Awards – pentru Cel mai bun proiect la categoria Campanii CSR pe Facebook, si Premiul I la Gala Webstock, sectiunea Best content in Facebook. Proiectele ulterioare ale companiei s-au dezvoltat tot in acesta directie, de promovare a romanilor valorosi. Pentru a afla mai multe despre implicarea bancii in domeniul Responsabilitatii Sociale Corporative am stat de vorba cu Raluca-Elis Barbu, Social Media & CSR Coordinator in cadrul Piraeus Bank Romania.
– Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporativa sustinute in aceasta perioada?
– De trei ani continuam eforturile in social media cu proiecte pe Facebook si pe blog. Pagina Curaj Romania are peste 150.000 de fani, prieteni care ne sprijina in mod sustinut, iar obiectivul de promovare a valorii si excelentei romanesti este urmarit in mod constant. Mai mult, din mediul online reusim sa implementam proiecte offline, cum este aplicatia de ecologizare Curat Romania, care numai anul trecut a reusit curatarea a 12 zone foarte murdare din Bucuresti si colectarea a peste trei tone de gunoi. Am implicat voluntari care au aflat de proiect de pe pagina Bancii de Facebook, dar si colegi din Banca, iar anul acesta dorim sa crestem vizibil impactul avut anul trecut. Mai mult decat atat, incepand cu luna septembrie, impreuna cu Directia Resurse Umane a Bancii, vom demara o colaborare cu o fundatie prin care vom aduce si mai multa putere misiunii noastre de promovare a excelentei. Prin implicarea angajatilor Bancii, dar si prin sprijin material din partea institutiei, vom desfasura mai multe actiuni prin care vom ajuta la dezvoltarea unor tinere talente. De asemenea, ne vom implica in ajutarea unor grupuri defavorizate cum sunt copiii din familii cu venituri modeste sau persoane in varsta, ale caror conditii de viata sunt precare. Pentru aceste proiecte vom furniza mai multe informatii in urmatoarea perioada.
– Care sunt criteriile dupa care analizati implicarea intr-un anumit proiect de Responsabilitate Sociala?
– Raspunsul nu e unul simplu, luam in calcul foarte multe lucruri cum ar fi: impactul in societate, evolutia nevoilor sociale si nevoia de prezenta pe un anumit segment, relevanta in strategia deja dezvoltata dar si bugetul necesar pentru realizarea unui proiect complex si de succes, precum si alti factori secundari.
– Care considerati ca este specificul Responsabilitatii Corporative in industria in care activati?
– Domeniul Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania este inca la inceput si nu pare a fi dezvoltat cluster-uri specifice pe fiecare industrie; mai degraba vorbim despre o clasificare a pietei si fiecare institutie decide unde doreste sa se implice, in functie de strategia proprie.
Este imbucurator totusi sa vedem in ultimul timp tot mai multe institutii financiar -bancare care se implica in progresul societatii prin programe tot mai diferite, fie axate pe ecologism sau pe sprijinul anumitor comunitati defavorizate.
– Mentionati problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati.
– Poate “probleme” este mult spus. Sunt incercari pe care oricine trebuie sa le treaca in orice proiect, nu numai in cele de responsabilitate sociala corporativa. Daca in acest an am remarcat ca lucrurile se dezvolta mai usor, cred ca la inceputul activitatii noastre de CSR ne-am lovit de lipsa de initiativa a semenilor, care constientizau greu impactul pe care il poate avea un asemenea proiect in evolutia societatii. In timp, am remarcat faptul ca exista mai multa disponibilitate la nivel uman.
– Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?
– Dupa cum am mentionat, se observa un trend pozitiv in industrie, fie ca vorbim de inmultirea proiectelor sau de resursele alocate, de orice fel.
Din experienta simtim o extindere la nivel national a Responsabilitatii Sociale Corporative, o responsabilizare care speram ca va cuprinde tot mai multe industrii, o includere tot mai mare a tehnologiei in rezolvarea problemelor sociale, dar si o mai mare implicare umana.