Andreea TOMA – Federal-Mogul Motorparts
Principalele directii ale strategiei de responsabilitate sociala ale companiei sunt axate pe educatia pentru dezvoltarea tinerilor si pe consolidarea spiritului civic al angajatilor. Acesta din urma se realizeaza prin activitati de voluntariat in sprijinul comunitatii locale. Pe partea de educatie compania are o serie de parteneriate cu universitatile si liceele de profil din Ploiesti si Bucuresti, prin intermediul carora ofera stagii de practica. De asemenea, se are in vedere si organizarea de programe de calificare profesionala si ucenicie. Pentru a afla mai multe despre proiectele de CSR ale companiei am stat de vorba cu Andreea Toma – HR Representative, Federal-Mogul Motorparts.
– Care sunt cele mai importante proiecte de responsabilitate sociala derulate de firma dumneavoastra in ultimii ani?
– As mentiona Clubul Angajatilor – o platforma sub care organizam diverse activitati atat pentru angajati cat si pentru comunitatea locala. Fiecare eveniment in parte are specificul sau, insa ca obiectiv principal ne propunem in permanenta sa fim cat mai aproape de nevoile clientilor nostri interni si externi, pentru a face astfel legatura intre responsabilitatea sociala corporativa si obiectivele de business ale compania. Spre exemplu, la sfarsitul anului trecut am initiat o campanie de colectare de haine si alimente, care au fost donate catre o casa de copii din Prahova, implicarea angajatilor depasind asteptarile noastre. De asemenea, un alt eveniment de care suntem mandri a fost cel in care am sarbatorit activ Ziua Internationala a Mediului, implicandu-ne in activitati de ecologizare alaturi de cateva asociatii non-guvernamentale. Colegii din Bucuresti au ecologizat zona de langa padurea din Snagov, iar cei din Ploiesti au ales padurea de langa castelul Peles. Iar lucrurile nu se opresc aici, avem in plan activitati mai mari si mai complexe pana la finalul anului dar si pentru anul viitor.
In zona de educatie am sustinut concursul National de Stiinte si Tehnologii, in cadrul caruia doi manageri au jurizat proiecte de mecanica si electrica realizate de elevii din liceele din Prahova. Si nu in ultimul rand , am sustinut cel mai mare concurs de cultura generala adresat liceenilor, The Best – concurs cu notorietate in comunitatea din Prahova.
– Care au fost cele mai importante rezultate ale implementarii acestor proiecte?
– Asa cum am mentionat mai sus proiectele de CSR sunt organizate pentru a acoperi atat nevoile clientilor nostri interni cat si a celor externi din comunitatea in care ne desfasuram activitatea. Prin urmare, atunci cand vorbim de rezultate privim atat in interiorul cat si in exteriorul organizatiei. Ne uitam la faptul ca angajatii se implica in numar din ce in ce mai mare in astfel de evenimente, le promoveaza la randul lor, si, mai ales, vin cu initiativele proprii.
– De ce ati ales educatia ca pilon al actiunilor de CSR?
– In Federal-Mogul MP educatia reprezinta unul dintre pilonii importanti in strategia noastra de business. Fie ca vorbim de cresterea echipei din Romania sau a colegilor noi veniti in oraganizatie aflati in curs de formare, ne aflam intr-un moment in care facem primii pasi in dezvoltarea unor programe de calificare profesionala si ucenicie in cele doua fabrici din Ploiesti. Am decis sa mergem in aceasta directie, deoarece ne confruntam in procesele de recrutare cu un deficit de candidati calificati profesional in meserii precum mecanic auto, electrician, montator subansamble, samd. Astfel, incercam sa iesim inaintea tinerilor aflati in cautarea unui raspuns la intrebarea ,,ce vrei sa faci cand ai sa fii mare”? si sa le demonstram ca in majoritatea cazurilor proverbul ,, meseria este bratara de aur” reprezinta raspunsul lor.
Astfel, in fabricile noastre sunt organizate in permanenta diferite proiecte in acest sens, in functie de ciclul de invatamant al absolventului, licean sau student. Incercam sa intervenim in redactarea unor cursuri din curricula scolara, sa le prezentam teme de actualitate din industrie, lucruri concrete, noi si inovatoare, sau jurizam si premiem elevii cei mai talentati din Prahova la proiectele de mecanica si electrica. Alte initiative vizeaza cunoasterea organizatiei si a procesului de productie prin stagii de practica si vizite de fabrica.
– Care este opinia dumneavoastra cu privire la viitorul responsabilitatii sociale corporative in Romania?
– Credem cu tarie ca viitorul responsabilitatii sociale corporative in Romania este unul ascendent. Companiile, indiferent de industria in care activeaza, au realizat ca trebuie sa sprijine comunitatile din care fac parte si sa isi implice proprii angajati in proiecte in folosul acestora. Proiecte care le antreneaza spiritul de echipa, dinamismul si ii determina sa gaseasca solutii simple la probleme care de multe ori par a fi complicate. Pana la urma toate aceste activitati sunt construite pe principiul win-win, in care atat comunitatea cat si compania au beneficii. Responsabilitatea sociala corporativa este deja privita ca o investitie pe termen lung, care trebuie planificata si axata pe rezultate cuantificabile. Deci da, corporatiile vor continua sa investeasca in comunitate pentru ca acolo sta castigul lor.