Sabina STIRB – Samsung Romania

Sabina STIRB – Samsung Romania

Samsung Electronics Romania deruleaza proiecte de educatie digitala si dezvoltare profesionala a tinerilor. Anul trecut, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, compania a derulat programul educational Trends of Tomorrow. Acesta este dedicat tinerilor care au ocazia sa afle mai multe despre motivatia din spatele unei cariere de succes, dar si despre provocarile pe care le pot avea in dezvoltarea profesionala vocationala. Pentru a afla mai multe despre programele de Responsabilitate Sociala ale companiei, am stat de vorba cu Sabina Stirb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager, Samsung Electronics Romania.

Care sunt directiile strategiei voastre de Responsabilitate Sociala Corporativa ?

Ne axam pe doua parti foarte importante, educatia digitala si dezvoltarea profesionala a tinerilor. Zona aceasta de dezvoltare profesionala se arata foarte mult in proiectul „Trends of Tomorrow” care este o caravana educationala si vocationala , ce se ocupa foarte mult de consilierea in cariera. Avem mai multe studii pe care Samsung le-a consultat in momentul in care a dorit sa isi lanseze un program unitar pe Europa de CSR si acel an a fost 2013, moment in care a si lansat doua programe strategice Smart Classroom si Tech Institute .

La nivel european, compania a consultat in mai multe statistici ale Natiunilor Unite care aratau ca educatia si partea de job pentru tineri sunt doua subiecte la care trebuie lucrat si ca trebuie incurajata aceasta colaborare intre sectorul public si sectorul privat.

Tema aceasta de „ce se cere in campul muncii” ne preocupa si in subiectul al doilea de dezvoltare profesionala a copiilor. Si aici intervenim cu aceasta caravana internationala Trends of Tomorrow si programul pentru studenti Tech Institute in care dezvoltam cursuri profesionale care sa ii ajute pe tineri tocmai in acest decalaj, ce se intampla efectiv cand intri in campul muncii. In Tech Institute urmarim , in mod special, zona de aptitudini IT si facem o serie de cursuri certificate profesional pe zona de dezvoltare de aplicatii pe Android si pe Smart TV.

Ce presupune mai exact programul „ Trends of Tomorrow ” ?

Trends of Tomorrow a inceput in 2011 ca un program care isi propunea sa vina in intampinarea tinerilor liceeni legat de intrebarile lor dincolo de liceu referitoare la cariera. Inca din 2011 acest program isi propunea doua lucruri principale, respectiv sa mergem in caravana sa ne intalnim direct cu tinerii si doi sa venim cu niste informatii extrem de utile pentru ei . Inca din primul an am discutat cu tinerii despre cum sa iti faci un CV, despre ce inseamna aptitudinile digitale, despre ce vor avea nevoie cand vor fi intr-o cariera bine aleasa. Am mers impreuna cu colegi din Samsung care au devenit mentori, povestindu-le tinerilor cum si-au ales ei cariera si despre faptul ca odata la 5-6 ani aproape 60% din joburi isi schimba denumirea sau domeniul. In acest program avem deja compania E-jobs ca partener constant.

Ce s-a schimbat de la inceputul programului pana acum ?         

In 2014 ne-am parteneriat si cu D&D Research. Ei au venit in program cu un set de teste vocationale, teste psihologice stiintifice acreditate, dupa metodologia Holland care este recunoscuta la nivel international pentru acuratetea in ceea ce priveste testul de personalitate si de interese. Am vorbit despre ce meserie sa alegem si am plecat de la ideea ca multi isi aleg drumul foarte des influentati de cei din jur.  Am observat ca ei au tendinta sa vada un job sigur si hobby- urile lor ca pe niste pasiuni trecatoare . In 2014 am vorbit despre cat de important este sa te cunosti, despre cat de important e sa stii ce tip de personalitate ai. In cadrul caravanei peste 8500 de tineri sau raspuns la aceste teste.

Cele 8500 de teste pe care ei le-au completat ne-au servit foarte mult ca baza de studiu. Am strans niste concluzii si ne-au aratat niste lucruri foarte clare. Si anume ca desi testul de personalitate le-a aratat ca sunt sociabili si ca au nevoie sa fie printre oameni, multi tineri isi aleg totusi sa mearga catre niste meserii foarte pragmatice, concrete.

Din discutiile cu ei ati vazut schimbari ?

Este genul de discutie cu care ei nu s-au mai confruntat si ne-au spus asta prin reactii directe, ca nu au parte de astfel de discutii. Anul trecut am mers mai departe incercand sa fie un tip de discutie nonformala, intr-un cadru prietenos in care sa ii incurajam si pe ei sa vorbeasca si sa spuna deschis la ce se gandesc. In 2015, luandu-ne foarte multe concluzii din tot ce am facut in 4 ani am hotarat si noi sa schimbam tonul si abordarea, am transformat acel test care era foarte complex intr-un test de 18 intrebari. Ce ne-a placut foarte mult in acest algoritm stiintific a fost ca acele 6 tipuri de profil, care au rezultat in urma testului nu sunt pure, sunt combinatii. Asta mi se pare atuul aplicatiei ca in doua-trei minute de rezolvare reuseste sa iti dea un rezultat combinand elemente despre tine si aratandu-ti o combinatie de cel putin doua tipuri de profil. E-jobs aduce in aplicatie informatii in timp real din campul muncii, cate locuri sunt disponibile, nivel salarial, nivel de parcurs de cariera, parcursurile educationale acreditate.

An de an este tot mai interesanta si reactia lor legata de cariera, sunt captivati de ceea ce inseamna tehnologie si digital si foarte multi se indreapta spre zona de IT. Sunt 6 orase in care am fost, 6000 de copii cu care ne-am intalnit in mod direct si sunt deja 14300 de descarcari ale aplicatiei si cel putin 26000 de teste.

Cum alegeti liceele in care mergeti cu programul „Trends of Tomorrow”?

Am schimbat si orasele si liceele in fiecare an incercand sa ne marim amprenta, incercam sa mergem si catre liceele mai generaliste. Am ales si cu profil uman, profil real, profil economic. Anul trecut am fost in Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov si Constanta.

Care sunt rezultatele programului ?

Anul trecut, au fost 6000 de tineri cu care ne-am intalnit direct din peste 36 de licee. Am fost in fiecare liceu impreuna cu un reprezentant Samsung care avea rolul de a-si spune povestea. Am avut si un Brand Ambassador E-jobs care a fost cu noi, Alexandra Micu, si care a vorbit despre o anumita parte a aplicatiei noastre care se numeste Jobs of the Future. Pe langa intalnirile in licee, in 2015 am mai facut ceva in plus. In Cluj si Timisoara am avut doua evenimente speciale in care am invitat liceeni intr-un mediu informal, am adus o serie de reprezentati de succes din comunitatea locala, care sa vorbeasca despre povestile lor.

Au fost probleme in derularea programului ?

Nu am intampinat probleme din partea autoritatilor. Intotdeauna provocarea a fost sa fim relevanti si in felul asta sa atragem liceele interesate sa ne primeasca. Anul trecut au fost cereri din partea liceelor sa venim, au aflat de pe Facebook. Deci daca ei ne primesc si ne ajuta inseamna ca avem continut relevant pentru ei. Am avut parte de sprijin din partea lor si asta se datoreaza si faptului ca sunt interesati de continut.

Care sunt planurile voastre pentru 2016?

Este foarte important pentru noi sa continuam proiectele incepute, de care sa beneficieze si mai multi tineri si impreuna sa exploram noi posibilitati. Incercam si ne dorim constanta si sustenabilitate.