Roxana MIHALACHE – Samsung Romania

Roxana MIHALACHE – Samsung Romania

Samsung Electronics Romania deruleaza, pentru al saptelea an consecutiv, an programul educational „TomorrowME”.

In cadrul acestui proiect, Samsung i-a provocat pe elevi sa afle ce profesie li se potriveste intr-o era digitalizata si care sunt oportunitatile lor de dezvoltare profesionala.

Pentru a afla mai multe despre acest program, am stat de vorba cu Roxana Mihalache, Citizenship & Public Affairs Manager Samsung Electronics Romania.

 

Ce presupune mai exact programul educational TomorrowMe?

– #TomorrowME face parte din programul “Trends of Tomorrow”, initiat de Samsung Romania. Acest program a ajuns in 7 ani la peste 30.000 de tineri – aceasta cifra este pe primii 6 ani, prin intermediul unei caravane educationale, in cele mai importante licee din tara. Obiectivul TomorrowME este de a inspira, educa si familiariza liceenii cu abilitatile digitale, atat de necesare pentru joburile viitorului, si cu tendintele de pe piata muncii. In fiecare an am incercat sa venim in sprijinul elevilor cu informatii utile, care sa ii ajute in procesul de dezvoltare personala si in identificarea unui traseu profesional.

TomorrowME are la baza o aplicatie gratuita – disponibila in Galaxy Apps si in Google Play. In functie de raspunsurile pe care tinerii le completeaza in aplicatie, aceasta le determina un anumit profil vocational, le recomanda meseriile compatibile cu acesta si le ofera sugestii despre pasii sau studiile pe care trebuie sa le urmeze pentru a-si atinge obiectivul de cariera. Aplicatia ofera totodata informatii cheie despre piata job-urilor din Romania si permite tinerilor sa isi salveze joburile preferate intr-un cont personal si istoricul tuturor testelor efectuate.

Aplicatia TomorrowME este integrata cu programele educationale actuale si cu cerintele din piata muncii, iar la baza testului vocational sta o metodologie recunoscuta international – metodologia Holland.

– Sunt schimbari fata de editiile precedente?

– Samsung integreaza in acest an continut 360 grade creat special pentru aplicatia #TomorrowME, cu ajutorul caruia elevii liceelor pot vizualiza meseriile viitorului si cum vor evolua competentele pentru o serie de specializari in urmatorii 10 ani. In cadrul aplicatiei sunt disponibile trei clipuri in format 360 de grade  in care Angela Dimisca, profesor in cadrul programului Teach for Romania, Silvia Stegaru, co-fondator Codette si sustinator al meseriei de programator in randul femeilor, precum si membrii echipei de robotica AutoVortex vorbesc despre ce ii motiveaza in cariera si despre felul in care meseria lor se va schimba in urmatorii 10 ani.

Care sunt orasele incluse in acest an in campanie?

– Toamna acesta, caravana TomorrowME a parcurs patru orase noi: Ploiesti, Pitesti, Buzau si Braila unde elevii au avut sansa sa testeze aplicatia folosind dispozitive Samsung de Virtual Reality si au avut oportunitatea de  a vorbi si de a se lasa inspirati de personalitati care au fost educati in orasele respective si care au avut un parcurs profesional de succes.

Prima oprire a fost la Colegiul Caragiale, din Ploiesti, unde i-am avut ca vorbitori inspirationali pe Moghazehi Mehrzad, participant la Master Chef, in prezent antreprenor local, fondator al restaurantului cu specific iranian, „Food of Persia“, si Bogdan Stoica, jurnalist, blogger, fotograf si unul dintre initiatorii proiectului Humans of Ploiesti.

A doua oprire a fost in cadrul Colegiului Alexandru Odobescu, din orasul Pitesti. Aici elevii s-au intalnit cu personalitati locale precum Cristian Proistosescu, doctorand la Harvard, unde studiaza fizica climatului atmosferei si oceanelor, absolvent de fizica si matematica aplicata la Princeton, fost olimpic international la fizica, medaliat cu aur si expert in incalzirea globala si Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Inchisoarea Pitesti si a Editurii Manuscris, absolventa a University of the Arts, Londra, Wimbledon College of Art in 2013 si a unui MBA la Universitatea Bucuresti, departamentul UNESCO.

A treia oprire a fost in cadrul Colegiului National “Mihai Eminescu”, din orasul  Buzau. I-am avut alaturi pe Madalina Vintu, programator, economist, formator si antreprenor de success, fondatoarea companiei de training – Improv Business si cel mai tanar Membru ales in Consiliul Director al The British Romanian Chamber of Commerce si Vlad Teohari, licentiat al Facultatii de Electronica din cadrul Politehnicii Bucuresti si liderul unei echipe de tineri care a realizat o aplicatie pentru telefon destinata bolnavilor de epilepsie.

Ultima oprire a fost in orasul Braila, la Colegiul National “Gheorghe Munteanu Murgoci”, unde ii vom avea alaturi de noi pe Cristian Niculae, antreprenor in domeniul constructiilor si fondator al companiei “Mobil Construct 95” si Ovidiu Dimofte, antreprenor si trainer, cu o experienta foarte mare in cadrul mai multor companii multinationale.

– Cum au primit tinerii pana acum acest program?

– Caravana Samsung „TomorrowME” din aceasta toamna le-a oferit elevilor din Ploiesti, Pitesti, Buzau si Briaila posibilitatea de a afla ce profesie li se potriveste intr-o era digitalizata si care sunt oportunitatile lor de dezvoltare profesionala. Acestia au fost incantati de aplicatie, de tehnologia de Virtual Reality Samsung si au participat activ la discutii cu vorbitorii invitati. Am fost impresionati de interesul si implicarea elevilor in tot ce inseamna provocarile alegerii carierei, de intrebarile mature pe care le-au adresat oamenilor veniti sa le impartaseasca din experientele profesionale proprii si sa ii inspire.

Am avut  chiar si situatia placuta de a primi cereri din partea elevilor de a aduce caravana si in liceul lor. Astfel de solicitari confirma interesul tinerilor pentru aplicatie si ne determina sa continuam proiectul TomorrowME in fiecare an si sa ajungem la cat mai multi liceeni din Romania.