Oana CHELE – HARTMANN Romania

Oana CHELE – HARTMANN Romania

HARTMANN Romania este parte a companiei germane HARTMANN, unul dintre cei mai longevivi producatori din domeniul produselor de asistenta medicala si de igiena la nivel global.

Compania functioneaza fara intrerupere din anul 1818, reusind sa treaca testul timpului, al istoriei si al schimbarilor economice la nivel mondial datorita deschiderii catre inovatie, a investitiilor in cercetare si a preocuparii fata de nevoile pietei si ale angajatilor sai. Compania si-a asumat, inca din 1862, responsabilitatea asigurarilor sociale pentru angajatii sai, cu zeci de ani inainte ca aceasta strategie de responsabilitate pentru personalul propriu sa devina o regula pentru angajatorii din alte domenii sau tari.

Pentru a afla mai multe despre strategia de Responsabilitate Sociala si despre proiectele de implicare in comunitate ale companiei, am stat de vorba cu Oana Chele (foto), Director Marketing al Hartmann Romania.

– Care sunt directiile strategiei de Responsabilitate Sociala a companiei pe care o reprezentati?

– Hartmann este compania care a inventat si introdus in piata pansamentul antiseptic, atat de necesar pentru noi toti, iar lista inovatiilor continua si astazi. Aceasta inseamna ca oamenii, indiferent ca vorbim de angajati sau beneficiarul final, au fost dintotdeauna in centrul preocuparilor companiei si toate actiunile pe care le intreprindem la nivel local sau la nivel de grup sunt puse in slujba sanatatii persoanei sau grupului din care acesta face parte. Pasiunea pe care o punem in toate proiectele desfasurate este una dintre valorile importante ale companiei noastre. Suntem hotarati sa ajutam oamenii si sa facem totul pentru confortul si sanatatea lor, atat prin produsele si solutiile pe care le dezvoltam, cat si prin sustinerea grupurilor vulnerabile si incurajarea celor care ne urmaresc sa ni se alature in demersul nostru zilnic, chiar si cu fapte mici.

– Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporativa sustinute in aceasta perioada?

–  Responsabilitatea in relatia cu comunitatea din care facem parte este o activitate permanenta pe care Hartmann o desfasoara la nivel global, iar Romania este parte a acestui proces. Astfel, anul trecut, odata cu aniversarea a 200 de ani de activitate neintrerupta a grupului la nivel global, am lansat o campanie de constientizare si suport a grupurilor vulnerabile existente in societatea romaneasca. Am identificat mai multe organizatii neguvernamentale – MagiCamp, Daruieste Viata, Asociatia Principesa Margareta, Hospice Casa Sperantei – cu care am creat parteneriate si catre care am mers cu donatii de produse conforme cu nevoile lor imediate sau pe termen mediu. Au fost  proiecte extraordinare, am cunoscut oameni extraordinari care sunt sau ar trebui sa fie modele pentru noi toti datorita implicarii personale, a capacitatii de a se pune in slujba altora inainte de se gandi la ei. In ciuda efortului de a gestiona simultan mai multe proiecte cu nevoi specifice diferite, zambetele si bucuria pe care am simtit-o atat din partea beneficiarilor, cat si a echipei Hartmann au fost masura succesului nostru.

Campania de anul trecut nu a fost insa doar o actiune izolata ci a reprezentat inceputul unui drum pe care ne-am propus sa-l urmam constant de-acum inainte. Pentru anul acesta, alegerea Asociatiei Inima Copiilor a fost mai mult decat fireasca. Inima Copiilor este un proiect pe care l-am descoperit pe holurile spitalului de copii Marie Curie si care ne-a impresionat si ne-a facut sa constatam, inca o data, ca faptele mici fac uneori diferenta dintre viata si moarte. Sa iti propui sa salvezi bebelusi nascuti cu grave malformatii cardiace si sa reusesti in ciuda tuturor dificultatilor si a limitarilor pe care le intalnesti la tot pasul pare la inceput o joaca de-a Dumnezeu, dar, in esenta, inseamna sa nu renunti cu nici un pret la firul acela mic care se numeste sansa la viata. Alex si echipa lui fac lucruri extraordinare pentru Romania de mai bine de zece ani, iar parteneriatul nostru inseamna acea fapta mica, venita la timp, care poate face diferenta.  Una dintre nevoile identificate impreuna cu Asociatia a fost cea de consumabile destinate atat ingrijirii bebelusilor internati, cat si desfasurarii activitatii medicale pe sectia de terapie intensiva si in blocul operator Cardiochirurgie din cadrul spitalului Marie Curie. Ne  bucuram ca am avut oportunitatea de a fi parte din povestea lor.

– Care sunt criteriile dupa care analizati implicarea intr-un anumit proiect?

– Asociatia „Inima copiilor”, la fel ca celalalte ONG-uri cu care am colaborat, este o Asociatie care ne-a atras atentia prin proiectele de suflet, transparente, pe care le desfasoara. In proiectul faptelor mici ne indreptam catre ONG-uri care abordeaza grupuri vulnerabile pe care le putem sustine cu produse din portofoliul nostru, ONG-uri coordonate de oameni pasionati, care se lupta zi de zi pentru a schimba in bine lumea in care traim.

Campania noastra de CSR se vrea a fi mai mult decat o campanie de sustinere a grupurilor vulnerabile – prin aceasta urmarim si cresterea nivelului de educatie medicala a celor care ne urmaresc, prin materiale pregatite cu suportul ONG-urilor, prin colaborare cu medici specialisti, prin promovarea de materiale Hartmann pe diferite teme medicale.

Pe scurt, ne alegem parteneri care sa impartaseasca aceleasi valori ca si noi.

– Care considerati ca este specificul Responsabilitatii Corporative in industria in care activati?

–  Este dificil sa vorbesti in numele unei industrii, asa incat ma voi referi strict la ceea ce consideram noi a fi o valoare adaugata pe care o aducem societatii. Sustinerea eforturilor in directia educatiei medicale, atat la nivelul pacientului, cat si a personalului medical, mai ales la nivelul grupurilor vulnerabile, acesta credem noi ca este specificul responsabilitatii in industria noastra. O companie inseamna mai mult decat un brand de produse – medicamente, echipamente, servicii- etc, inseamna un actor responsabil in comunitatea in care isi desfasoara activitatea. Daca  ajuti insa beneficiarul final sa inteleaga produsul, beneficiile, utilizarea lui corecta, daca  sprijini comunitatile care au nevoie de produsele tale dar nu pot accede la ele, abia atunci se poate spune ca iti faci datoria cu responsabilitate. Altfel spus, cred ca in industria noastra, responsabilitatea este mai mult decat o directie intr-o strategie buna, este o obligatie. De nivelul de educare al pietei in care joci depinde recunoasterea ta ca brand.

–  Mentionati problemele cu care va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati.

–  Nu ne-am confruntat cu probleme in proiectele pe care le-am derulat sau le derulam. Ne-am bucura insa ca la finalul fiecarei zile, numarul celor care se bucura pentru ca au dus la bun sfarsit o fapta mica dar buna sa creasca. Aceasta ar fi o recunoastere a mesajului campaniei noastre – Faptele mici fac diferenta, pentru care am si lansat de altfel platforma www.faptemici.ro

–  Cum vedeti evolutia domeniului Responsabilitatii Sociale Corporative in Romania in urmatorii ani?

– Responsabilitatea sociala corporativa este, in opinia noastra, un drum pe care vor intra si vor construi din ce in ce mai multe companii din toate domeniile, nu doar farma sau conexe domeniului. Aceasta directie are capacitatea de a strange randurile unei organizatii, de a aduce in acelasi loc oameni cu valori similare, de a-i face pe oameni sa simta ca sunt parteneri si nu clienti ai unui brand. Sa nu uitam de schimbarea comportamentului de consum al noilor generatii, de modul in care se raporteaza ei la un brand atunci cand aleg un produs sau un serviciu. Pe de alta parte, trebuie sa fim realisti si sa acceptam ca statul sau statele nu au intotdeauna raspuns la toate problemele noastre. Si e suficient sa ne uitam la proiectele de impadurire, de exemplu de care este atata nevoie in Romania. Efortul pe care il fac, conform politicilor de tara, companiile de stat specializate in impadurire este clar insuficient, de aceea, implicarea comunitatilor in acest gen de proiecte este mai mult decat necesar. Responsabilitatea sociala nu mai este doar despre companii este despre noi toti, despre viitorul copiilor nostri. Iar faptele mici sunt cele care vor face diferenta, ne convingem de acest lucru zilnic.