Nicoleta DELIU – BCR Romania

Nicoleta DELIU – BCR Romania

Prin Programul Scoala de Bani, Banca Comerciala Romana a finantat aparitia cartii Scoala banilor bine-crescuti, un ghid creativ de educatie financiara pentru copii.

Un studiu efectuat in Uniunea Europeana a plasat Romania pe ultimul loc in ceea ce priveste educatia financiara. Romanilor le lipsesc notiunile financiare de baza care i-ar ajuta sa isi administreze eficient bugetul personal, de aceea participarea la cursuri care sa le ofere gratuit aceste informatii reprezinta un prim pas in cresterea nivelului lor de educatie financiara.

Pentru a afla mai multe despre cartea pentru copii Scoala banilor bine-crescuti si despre intregul program Scoala de Bani am stat de vorba cu Nicoleta Deliu (foto), Head of Corporate Communication and Community Affairs Department at BCR.

– De unde a plecat ideea unei carti de educatie financiara pentru copii?

– Aceasta idee a plecat de la o necesitate – sa ii invatam pe copii cum sa aiba grija de banii lor folosind metode potrivite pentru varsta lor. Educatia financiara este esentiala in pregatirea unui copil pentru viata. Ne-ar placea tare mult ca cei mici sa porneasca in viata cu dreptul, iar acest lucru e posibil doar daca au notiuni financiare de baza si stiu cum sa-si gestioneze banii. Prin urmare, am decis sa folosim instrumente cat mai captivante si placute lor, si, ce poate fi mai potrivit si mai frumos decat sa ii inveti cum sa aiba grija de banii lor prin povesti de educatie financiara? Cel mai probabil, pentru noi toti, povestile au fost primul si cel mai drag educator. Vitejia si curajul le-am invatat de la Harap-Alb, bunatatea si gingasia de la Ileana Cosanzeana. Sper ca de la veveritele Chichi, Richi si Michi o sa invete cum sa isi cheltuie banii responsabil, de la Econimichi cum sa economiseasca si de la Musu si Nusu cum sa porneasca o afacere de succes.

– Spuneti-ne cateva cuvinte despre personajele din carte.

– Prin Scoala banilor bine-crescuti, cei mici invata cum sa fie mai atenti la cheltuielile lor si aplica regula chibzuitului: Nu cumpara tac-pac ce ti se va parea taca-paca a doua zi. Scoala banilor bine-crescuti este un ghid creativ de trai bun unde, alaturi de veveritele Chichi, Richi si Michi, bufnitele Bibina si Georgina, soricelul Bonifaciu si ariciul Bobita, copiii invata cum sa se comporte cu ceilalti si cu banii lor. Invata cum sa faca un buget personal, dar mai ales cum sa fie buni, chibzuiti, impliniti. Personajele din carte au fost conturate cu scopul de a ilustra situatii si personaje cu care fiecare dintre noi ne-am intalnit la un anumit moment in viata si din intalnirea carora am deprins invataminte, cu precadere financiare. Educatia financiara nu are un termen de expirare, poate fi invatata la orice varsta, dar prezenta notiunilor de la o varsta cat mai inaintata ne poate influenta modul de viata intr-un sens pozitiv.

– Unde va putea fi gasita cartea Scoala banilor bine-crescuti?

– Scoala banilor Bine Crescuti a fost lansata in luna iunie in Bucuresti, in cadrul Bookfest, iar turneul de promovare al cartii a inclus activitati si intalniri cu cititorii in mai multe orase din tara: Sibiu, Oradea, Cluj, Timisoara, Constanta si Iasi, tirajul cartii fiind de 5000 de exemplare. In acest moment cartea poate fi achizitionata de pe website-ul Editurii Univers, din mai multe librarii sau magazine online.

– Care sunt actiunile din programul Scoala de Bani in perioada urmatoare?

– Scoala de Bani este cel mai amplu program de educatie financiara prin care peste 300.000 de romani, dintre care 140.000 de copii si tineri din mai mult de 500 de unitati de invatamant au invatat cum sa aiba grija de banii lor. Vom continua sa venim in sprijinul romanilor cu ateliere de educatie financiara pentru a-i ajuta sa ia cele mai bune decizii finanicare deoarece acestea ne pot influenta calitatea vietii.

In luna octombrie a anului curent vrem sa declaram Luna educatiei financiare in care ne propunem sa ajungem la cat mai multi oameni cu atelierele de educatie financiara pe care le desfasuram. Vrem sa sustinem ateliere de educatie financiara in locurile in care romanii sunt prezenti in viata lor de zi cu zi, fie ca vorbim de mall-uri, librarii sau sali de sport. O populatie educata financiar reprezinta pentru noi un angajament, un deziderat, o promisiune in care investim si vom continua sa depunem eforturi pentru atingerea acestui obiectiv.