IRINA IONESCU: INTERVIU 100 de OAMENI care fac BINE

IRINA IONESCU: INTERVIU 100 de OAMENI care fac BINE

Irina și-a dezvoltat cariera într-un mediu de afaceri internațional, a fost responsabilă, la nivel regional, pentru bugete mari și branduri importante. Ea are o experiență în afaceri de mai mult de 20 de ani, o expunere largă la diverse tipuri de afaceri, schimbări organizaționale, precum și la o varietate mare de culturi.
Începând din 2014 Irina s-a întors în compania Coca-Cola, de data aceasta la Coca-Cola HBC, unul dintre cei mai mari îmbuteliatori din lume, la conducerea departamentului Public Affairs and Communication din România. Aici a revitalizat echipa și a pus bazele unei noi strategii de comunicare corporate. Unul dintre cele mai relevante rezultate ale activității ei este platforma de sustenabilitate DupaNoi (dupanoi.ro) care dezvoltă programe de sustenabilitate și de sprijinire a comunităților din România.

 

– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– În prezent, mai mult ca oricând, consumatorii se așteaptă ca brandurile să susțină o anumită cauză sau să aibă o anumită poziție față de diverse cauze. Se așteaptă ca brandurile să facă ceea ce este corect, să sprijine rezolvarea problemelor din societate. Conform raportului Edelman – Trust Barometer 2019, 64% dintre ei achiziționează pe baza unei credințe – vor alege, schimba, evita sau boicota un brand în funcție de cum se poziționează față de lucrurile/cauzele în care ei, consumatorii, cred, se implică. CSR-ul este un ingredient cheie în strategia de business și în execuția acesteia.

Cred că este foarte important ca proiectele pe care le susții sau le inițiezi să aibă legătură cu valorile companiei, cu ceea ce faci și reprezinți, ca organizație. Scopul social trebuie să fie ancorat în business. Din ce în ce mai multe companii se implică în proiecte de CSR, este dificil pentru public să diferențieze eforturile unei companii de eforturile alteia. Ceea ce cred că face diferența este schimbarea pe care aceste proiecte o aduc, impactul pe care ele îl generează în societate.

Pentru un proiect de CSR, nu este suficient să ai informații de calitate doar la început, ci și pe parcurs. Nu este suficient doar să identifici prioritățile din societate, este esențial să îi ții la curent pe angajați, clienți și stakeholderii externi cu progresul făcut, cu informații despre acea problemă din societate. Comunicarea transparentă este esențială.

Pentru a produce schimbare, pentru a genera impactul dorit în societate, ai nevoie de parteneri puternici și dedicați cauzei, este un lucru fără de care nu poți reuși.

Și, un ultim aspect, poate cel mai important, este abordarea strategică, concentrarea eforturilor – dacă îți irosești resursele în o mulțime de cauze, este foarte puțin probabil să vezi o schimbare. Dacă însă ai un angajament pe termen lung, te concentrezi pe ceea ce este cu adevărat relevant, pe o zonă unde poți schimba ceva, atunci cel mai bine fă asta.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Spre sfârșitul anilor ’90, proiect educațional adresat liceenilor care atunci aveau parte de prea puțină consiliere și îndrumare profesională. O lume nouă, cu cerințe noi se așternea în fața lor și am vrut să sprijinim pe cât mai mulți dintre ei. Să știe că au la cine apela, de la cine cere sfaturi, cu cine se consulta. A fost un proiect desfășurat în licee din București, în parteneriat cu Ministerul Învățământului și Primăria București.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– După Noi, cu siguranță. Platforma de sustenabilitate pe care am lansat-o în 2016, care a crescut an de an, firesc, frumos. Am început în Țara Dornelor, apoi am continuat cu re-amenajarea eco-turistică a zonei Cascadei Bigăr, ne-am întors în Țara Dornelor pentru Povești din Ciocănești, un serial social media, apoi am lansat pilonul dedicat colectării selective – După Noi Strângem Tot Noi. Este un proiect de suflet, de impact, un proiect care ne provoacă și ne motivează să fim mereu creativi.

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Coca-Cola este în România de peste 28 de ani, suntem parte din trecutul, prezentul și viitorul acestei țări. De-a lungul timpului, am adăugat noi capitole poveștii noastre locale și am investit în proiecte care contribuie la bunăstarea și dezvoltarea comunităților locale.

Anual, investim aproximativ un milion de euro în comunități. Suntem percepuți ca lideri în sustenabilitate și cred că tot ceea ce am făcut și facem pe zona de responsabilitate socială, dar și modul în care ne derulăm afacerea aici, modul în care ne tratăm angajații și partenerii, contribuie la relația bună pe care o avem cu toate segmentele de audiențe.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– Suntem ceea ce lăsăm după noi, suntem ceea ce îi învățăm pe copiii noștri, ceea ce schimbăm în bine sau alegem să ignorăm.

 

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Fiecare zi începe, la prima oră, cu parcurgerea raportului de monitorizare media și social media. De multe ori am întâlniri în cadrul asociațiilor din care Coca-Cola HBC face parte sau cu reprezentanți media, autorități, atunci când este cazul.

În plus, discuții, întâlniri cu echipa și colegii, statusuri, analize, dezbateri interne care sunt extrem de vii și mă încarcă cu energie.

În acest job este esențial să fii la curent nu doar cu ceea ce se întâmplă în exteriorul companiei, ci să fii conectată la atmosfera internă, la evoluția și detaliile business-ului. Altfel, nu poți întelege pe ce lume esti! Este o viață profesională palpitantă, în care învăț zi de zi și care mă menține în formă!

 

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Cu siguranță aș pune mai mult accent pe parteneriat, pe puterea lui „împreună”. Există o mulțime de proiecte frumoase și cred cu tărie că impactul ar crește semnificativ dacă mai multe companii ar crea sinergii între proiectele lor.

Noi ne propunem să mergem înspre și mai mulți parteneri de business, spre cei care au strategii de CSR și sustenabilitate similare cu ale noastre, spre ONG-uri sau autorități și să încercăm să ne unim eforturile și bugetele pentru a crea un impact și mai mare în societatea românească.

 


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI