NICOLETA DELIU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

NICOLETA DELIU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Nicoleta lucrează de peste 13 ani în domeniul comunicării, timp în care a experimentat şi adrenalina din agenţie şi strategia aplicată de partea clientului. A absolvit Masteratul de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, este absolventă a CIPR Londra în domeniul relaţiilor publice şi este Președintele Aspen Fellows Network din România.

În prezent Nicoleta face un Global Executive MBA la Berlin School of Creative Leadership.

Crede în oameni și în puterea lor de a face lucrurile bine și bune – crede în colaborare și punere în comun a competențelor pentru construcția unei lumi mai bune pentru fiecare dintre noi.

Nicoleta crede că fiecare dintre noi avem datoria de a ne căuta mai binele.

– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– Un proiect bun de CSR trebuie sa fie conectat cu zona de business în care compania activează, trebuie să folosească experiența adunată în activitatea principală și să o transforme în beneficiu real și accesibil pentru comunitate. Orice acțiune de CSR care nu pornește de la cunoștințele de business se poate transforma foarte ușor doar într-o acțiune caritabilă.

Mai mult, atunci când proiectele de CSR se conectează puternic cu activitatea companiei, ele devin și inspirație pentru evoluția business-ului într-o direcție mai responsabilă și mai valoroasă pentru toți care au legatură cu afacerea respectivă: angajații devin mai motivați în activitatea directă, clienții înteleg un beneficiu suplimentar, acționarii primesc mai multă valoare, iar societatea în ansamblul ei evoluează folosind experiența companiei acumulată în timp și cu multe resurse.

 

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Nu mai știu care a fost primul în care m-am implicat, dar știu care a fost primul mare proiect pe care l-am coordonat – platforma de donații necomisionabile Bursa Binelui. Încă funcționează – și acum, la 7 ani de când l-am lansat – și adună, în continuare, multe sute de mii de euro pentru ONG-urile din România. A fost prima oară când am adus într-un proiect expertiza directă a companiei – tranzacții financiare – și am creat un instrument care rezolvă o problemă importantă în comunitate: finanțarea organizațiilor non-profit de către donatori persoane fizice.

Am înțeles atunci că oamenii pot să doneze sume mici, dar multe, și că era nevoie de un partener care să pună la dispoziție un instrument ușor și accesibil. Cu ce am venit nou pe Bursa Binelui este că am reușit să tăiem toate comisioanele aferente plăților on-line, în așa fel încât am reușit să încurajăm donațiile de valori mici: 5 lei donezi, 5 lei ajung în contul ONG-ului.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Am coordonat multe proiecte, însă cel care mi-a fost cel mai drag și a obținut și rezultatele cele mai spectaculoase este Școala de Bani – cel mai complex program de educație financiară de pe piață care se adresează tuturor categoriilor de vârste și care a educat financiar aproape 400.000 de români, prin interacțiune directă. Este unul din programele de suflet pentru că și-a dovedit utilitatea imediat. După primele interacțiuni vedeam cum se schimbă perspectiva oamenilor atunci când vorbesc de banii lor – cum încep să înțeleagă că pot să facă mai mult cu ei. Mie îmi place să spun că noi la Școala de Bani îi împăcăm, de fapt, pe oameni cu banii lor, ceea ce diminuează un pic stresul financiar și dă încredere în viitor.

Este un program foarte complex, pentru că se derulează la nivel național, pentru toate categoriile de vârste, cu materiale adaptate societății românești și fiecărei categorii de vârstă, sunt implicați în el 1000 de angajați BCR care au devenit profesori, am intrat cu el în Cartea Recordurilor și încă mai are potențial de creștere pentru că obiectivul nostru este să educăm financiar întreaga țară.

Și, cel mai important aspect, Școala de Bani se ancorează foarte puternic în activitatea băncii – se bazează pe expertiza acumulată în mulți ani de analiză financiară și discuții cu oamenii despre bani. Mai mult, deschide discuții importante despre noi abordări a clienților bazate pe ceea ce învățăm la Școala de Bani, despre cum ne redefinim rolul de bancheri.

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Cred ca este ca în orice relație de lungă durată bazată pe înțelegerea clară că fiecare evoluează și trebuie să găsim modalități prin care să armonizăm această evoluție și așteptările pe care le crează ca să putem să „rămânem împreună”.

Ne implicăm din ce în ce mai mult în proiecte din domeniul educației și în proiecte care contribuie la dezvoltarea comunităților locale. Angajații noștri oferă, pe lângă expertiza și disponibilitatea lor de a se implica, și timp – ca voluntari într-un număr mare de proiecte, totul pentru a pune umărul la dezvoltarea unor comunități puternice, cu membri activi, implicați, cărora le pasă și care împreună construiesc un viitor mai bun.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– Viziunea mea se cheamă bunul-simț. Orice trece testul bunului simț are șanse foarte mari să fie de succes.

Bunul simț înseamnă relevanță, înseamnă oameni aduși împreună, înseamnă logică. Înseamnă să construim proiecte care să pună în valoare ce are fiecare mai bun pentru a putea obține rezultate care să transforme comunități și să schimbe vieți în bine. Înseamnă să îți înțelegi limitele și să încerci să faci cât mai mult până le atingi. Înseamnă să fii deschis la critică și, în același timp, să ai încredere în tine. Înseamnă să fii flexibil, să asculți, să adaptezi, să faci.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Din fericire nicio zi nu seamănă cu alta și acesta este poate unul din motivele pentru care îmi place foarte mult ceea ce fac. Indiferent că e o zi cu multe întâlniri sau una în care avem de discutat proiecte noi sau de evaluat și adaptat proiecte existente, mă bucur de lucrurile care mi se întâmplă, învăț din fiecare experiență și interacțiune și îmi propun să îi ajut pe oameni să facă bine, să lucreze împreună, să construiască proiecte care să facă diferența în activitatea lor.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Deși vorbim de foarte mult timp de sustenabilitate și construcții pe termen lung văd în continuare foarte multe inițiative punctuale – create doar pentru a lua ochii pe moment, fără impact real.

Mi-ar plăcea să construim lucruri mai complexe, pe termen lung, care să schimbe vieți, nu doar zile.

Mi-ar mai plăcea, de asemenea, sa lucrăm mai mult împreună – să fim mai inclusivi în activitatea de CSR. Până la urmă, ce facem în CSR este să rezolvăm probleme ale comunității – dacă am pune mai multe resurse împreună, impactul ar putea să fie mult mai mare.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI