ROBERT UZUNĂ: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

ROBERT UZUNĂ: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Robert Uzună este Vicepreședinte al Departamentului Corporate Affairs din cadrul Ursus Breweries, departament care gestionează aspectele legate de public affairs, dezvoltare durabilă, comunicare internă și externă ale companiei.

Robert are un doctorat în economie, este licențiat în relații economice internaționale și a absolvit studii post-universitare în comunicare și relații publice. De asemenea, a absolvit un master la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și a urmat un program de specializare la Universitatea Georgetown din Washington DC, SUA.

Înainte de a se alătura Ursus Breweries în 2011, Robert a activat în domeniul relațiilor internaționale și al diplomației.

– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– Este evident că astăzi nu mai vorbim de responsabilitate socială ca fiind facultativă, ci făcând parte din ADN-ul unei companii conectate la consumatorii săi. În acest moment, responsabilitatea unei companii acoperă un public mult mai vast, de la clienți, angajați, organizații non-guvernamentale, instituții și mai ales membrii comunităților în care activează.

Vorbim de un proiect reușit de CSR atunci când toate aceste componente sunt atinse, incluse și implicate într-o direcție pe termen lung, cu impact pozitiv asupra vieții comunității și business-ului.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Fără doar și poate aici trebuie să vorbesc despre platforma desprealcool.ro, cea mai complexă inițiativă a Ursus Breweries pentru promovarea consumului responsabil de alcool.

Promovarea consumului responsabil este componentă integrantă a strategiei de dezvoltare durabilă a companiei, iar o mare parte dintre programele implementate au fost un pionierat în prevenirea consumului excesiv de alcool.

Desprealcool.ro a s-a dezvoltat pe mai multe paliere relevante pentru prevenirea consumului excesiv și a consecințelor sale și este o inițiativă în desfășurare, cu implicarea multor stakeholderi și cu dialoguri cu comunități foarte variate.

În 2013, prin platforma desprealcool.ro, Ursus Breweries a fost primul berar din România care a lansat o campanie de informare despre riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii. În anii următori am rămas dedicați acestei misiuni și am extins campania atât la nivel de mesaj de responsabilitate plasat pe produsele noastre, cât și prin diferite activități și materiale de informare distribuite în toată țara. Printr-un studiu realizat în 2015 împreună cu partenerii noștri de la Cult Market Research, am aflat că există o percepție greșită despre consumul de alcool în timpul sarcinii. Astfel, peste un sfert dintre femeile intervievate considerau că o cantitate mică de alcool consumat ocazional, în timpul sarcinii, nu dăunează mamei sau fătului. Am mers mai departe cu campania de informare „9 luni cu zero alcool”/ ”9cu0”, care are ca scop informarea viitorilor părinți despre riscurile la care este expus fătul dacă consumă alcool în timpul sarcinii. Împreună cu Dana Rogoz și cu Asociația Mame pentru Mame am desfășurat seminarii de informare și am implementat la nivel național o campanie de informare. În 2017, am continuat proiectul împreună cu artista ADDA, ea însăși proaspătă mămică la vremea respectivă, care a reiterat mesajele de grijă ale campaniei noastre 9cu0, printr-o melodie difuzată național.

În paralel, am demarat Campania “Din Trafic” pentru creșterea nivelului de conștientizare privind responsabilitatea în trafic. Obiectivul campaniei vizează importanța comportamentului responsabil, între toți participanții: șoferi, motocicliști, bicicliști și pietoni. Împreună cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și cu implicarea companiei de cercetare sociologică Cult Market Research, Ursus Breweries a realizat și publicat studiul național „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2018” și analiza comparativă a datelor colectate și prelucrate în cele patru valuri ale acestui studiu în intervalul 2008 – 2018. Astfel, am cercetat și determinat comportamentul și atitudinile care favorizează încălcarea regulilor de circulație de către conducătorii auto, precum și producerea accidentelor rutiere.

Tot ca parte a platformei desprealcool.ro, Ursus Breweries susține un proiect amplu național, derulat de Fundația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și CDEP Step-by-Step, care își propune prevenirea consumului excesiv de alcool și a violenței în contextul consumului excesiv de alcool, prin dezvoltarea competențelor parentale, promovarea bunelor tratamente și a metodelor pozitive de educație în rândul familiilor din România. Inițiat în 2017, proiectul continuă până anul acesta, cu ateliere de formare pentru profesioniștii din educație care lucrează și interacționează cu părinți prin ateliere de suport și pregatire. 

 

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Implicarea activă în viața comunității face parte din cultura corporativă a Ursus Breweries. Însăși această implicare a devenit, în timp, o componentă a nucleului nostru de responsabilitate socială.

Ursus Breweries are un angajament continuu față de consumul responsabil de alcool, așa cum am povestit deja, iar pentru a răspunde nevoilor locale, implementăm programe inovatoare de prevenire a consumului de alcool în rândul minorilor, a șofatului sub influența alcoolului și pentru a crește gradul general de responsabilizare în privința consumului de alcool.

Mai mult, susținem cetățenia activă și educația în comunități, prin programul de burse “Studenți pentru Comunitate” în toate orașele în care avem activitate, în universități și în colegii tehnice.

Suntem alături de comunitate atât în momentele serioase, cât și de relaxare. Prin programele noastre inovatoare de reciclare de la cele mai mari festivaluri de muzică din țară, precum UNTOLD și Neversea, sau de la alte evenimente locale, încercăm să găsim modalități de a transforma distracția într-o oportunitate de a învăța despre mediu și reciclare.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– Realizările clădite cu luarea în considerare a oamenilor și în folosul societății în sens larg sunt singurele care durează în timp.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Aproape fiecare zi trece cu sentimentul că e prea scurtă. Trăim vremuri în care timpul este comprimat la maximum, iar provocarea fiecăruia este de a echilibra dimensiunile vieții sale. Cred că, peste toate, orice zi din viața profesională nu ar trebui sa fie privată de trăirea conceptului japonez de „ikigai”, și anume regăsirea unui „sens al vieții, al existenței” în tot ceea ce facem.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Aș schimba super-puterile în puteri normale, tocmai pentru a arăta că fiecare dintre noi, în limitele rezonabile ale înzestrării sale, poate face o diferență. Și, în felul acesta, responsabilitatea socială ar avea o șansă să devină parte integrantă a vieții oricărei societăți.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI