ALEXANDRA MAIER: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

ALEXANDRA MAIER: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Alexandra coordonează activitatea de responsabilitate socială a ING Bank România, companie a cărei contribuție pentru comunitate se concretizează în proiecte de antreprenoriat, educație financiară și sprijin pentru grupuri vulnerabile.

Anterior, Alexandra a coordonat campaniile sociale ale companiei Avon Cosmetics România, contribuind la dezvoltarea proiectelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân și a celor pentru combaterea violenței în familie.

– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– În primul rând, simplu, urmând întocmai numele domeniului. Mai concret, există un echilibru între cei trei termeni:

  • Corporate – De ce noi și nu altcineva? E ușor să spui de ce e un proiect susținut sau inițiat de companie: pune în slujba comunității aria în care are cea mai mare expertiză sau rezolvă o problemă socială care implică și organizația. În plus, proiectul este în egală măsură o dovadă a valorilor transmise de companie.
  • Social – Adresăm o nevoie socială relevantă? E foarte important să ai partenerii potriviți din societatea civilă. Aceștia, împreună cu compania, se asigură că ceea ce face proiectul răspunde unei nevoi reale, iar efortul este corect direcționat.
  • Responsibility – Întreaga desfășurare are în centru responsabilitatea? Toate acțiunile din proiect răspund obiectivului de a rezolva problema socială; iar pe tot parcursul proiectului ești conștient ca ai responsabilitatea de a menține încrederea clienților și a echipei, cei datorită cărora se poate întâmpla acel proiect.

 

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Cel mai probabil este unul despre care nici măcar nu știam că ar fi asta. Am avut norocul să am profesori și mai ales directori de școală care m-au îndrumat să mă implic în proiecte sociale; apoi, la organizația studențească Voluntari pentru Idei și Proiecte, din perspectiva de voluntar și coordonator al proiectului Studentul Anului interacționam cu oameni de CSR din companii. Deși nu planificasem inițial, cercetarea pentru lucrarea de licență s-a dovedit a fi foarte mult despre proiecte de CSR. Începând de acolo mi-a fost clară apropierea de acest domeniu, dar nu aș ști care a fost primul proiect în care m-am implicat.

Știu însă că am avut mare noroc cu primul job în domeniu pentru că a fost unul într-o companie cu practici solide de CSR și cu istoric, ceea ce m-a învățat enorm. În plus, lucram pentru cauze de importanță majoră în România: cancerul de sân și violența în familie.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Pentru mine e esențial să definesc ce înseamnă succes pentru fiecare inițiativă în parte și cred că e sănătos să privesc așa lucrurile pentru că există diferențe majore între cauze, între ce se poate obține și ce nu. În plus, sunt programe în care schimbarea vine după ani de intervenție constantă. Apoi, încerc să îmi aduc mereu aminte că acesta e un domeniu în care nu reușești nimic fără colaborare.

Este ceea ce m-a ajutat poate cel mai mult atunci când am preluat gestionarea unor proiecte sociale foarte bine construite, cum e cazul Startarium, cea mai mare platformă pentru antreprenorii la început de drum dezvoltată alături de Impact Hub sau Banometru, un program în colaborare cu Asociația pentru Relații Comunitare care sprijină persoanele cu dificultăți financiare să preia controlul asupra banilor lor. Sunt două dintre programele foarte utile susținute de ING Bank, colaborări pe care am norocul să le coordonez și la evoluția cărora pot să contribui.

În 2019, m-a bucurat mult succesul proiectului Dușului Mobil pe care l-am transformat în realitate alături de Asociația Carusel. Este o inițiativă unică în România, o continuare naturală a colaborării băncii cu Carusel pentru primul adăpost de noapte pentru persoanele fără adăpost(2016) și sperăm noi un demers ce oferă demnitate și cine știe, poate șansa pentru un om să aibă din nou un loc de muncă.

Alte proiecte pe care le-am inițiat alături de o echipă puternică și pe a căror evoluție o urmăresc cu mare drag sunt cele dezvoltate de Avon: In a relationship, care vorbește despre violența în cuplurile de adolescenți într-un mod care reușește an de an să spargă barierele acestei cauze sociale complicate și CancelCancer, devenit azi o adevărată rețea națională ce salvează mii de românce oferind gratuit și pe loc consultații la sân.

Închei cu ceea ce îmi propun să devină cel mai mare program coordonat – îmbunătățirile din interiorul companiei și sunt foarte mândră de fiecare dată când un coleg înțelege mai bine provocarea de a avea impact în demersuri pentru comunitate,  când vine cu o idee care poate contribui spre practici de business mai responsabile sau când văd decizii ale boardului care ne permit să începem schimbările sociale cu noi înșine.

 

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– ING își propune să îi susţină pe oameni sa fie cu un pas înainte, în viaţa şi în afaceri. Iar actiunile de responsabilitate socială se înscriu în această misiune, astfel că strategia de sustenabilitate este construită în primul rând în acord cu domeniul său de activitate. Ca instituție financiară, rolul ING este de a stimula dezvoltarea economică și activitatea financiară, atât la nivel global, cât și în plan local, în țările în care activează. Așadar, relația între ING Bank și comunitate pornește în primul rând de la colaborări ce contribuie la sănătate financiară.

Totodată, nu putem vorbi de sănătate financiară sau practici sustenabile ale ING Bank, fără a menționa și demersurile prin care contribuim la limitarea schimbărilor climatice prin politici de finanțare sustenabilă (la nivel global prin metodologia de intervenție Terra) și practici ce reduc amprenta de carbon a companiei.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceti?

– Nu știu dacă e o viziune la mijloc, sunt lucruri simple pe care le-am învățat mai mult sau mai puțin conștient și care au ajuns pe parcurs să mă ghideze. Știu sigur că sunt un intermediar între comunitate și companie, aici rolul meu e de a observa situațiile în care putem pune în sprijinul comunității ceea ce știm mai bine să facem (de la expertiza colegilor din bancă la resurse din companie; un exemplu foarte potrivit în acest context fiind platforma Startarium); sau varianta complementară – să observ, să adresez și să găsesc partenerii potriviți cu care pot contribui la rezolvarea unor situații în care putem avea un impact negativ (ex. diminuarea amprentei de carbon). Mai știu că am responsabilitatea de a păstra încrederea colegilor și clienților că investițiile în comunitate sunt relevante și vin în sprijinul comunității. Nu în ultimul rând, cred că am un rol privilegiat pentru că ajung să îi cunosc și să lucrez cu mulți dintre acei oameni din societatea civilă care schimbă în bine lucrurile, indiferent de cât de complicate sunt cauzele sociale în care se implică, lucru ce recunosc că mă responsabilizează puternic.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Zilele mele sunt destul de diferite, în principal în funcție de perioada din an, dar sunt sigură că sunt asemănătoare cu cele ale colegilor din acest domeniu. Sunt perioade ce se învârt în jurul raportărilor și calculelor bugetare, altele sunt în continuu despre planificări și prezentări prin care înțeleg obiectivele și practicile de business. Am zile pe care le dedic 90% pregătirii unui eveniment sau unui demers alături de partenerii noștri strategici. Zilele care îmi plac mult sunt cele alături de partenerii din ONG-uri și cele cu colegi care sunt dispuși să înglobeze în aria lor de activitate practici responsabile.

Cu toate acestea, încerc să am câteva elemente de rutină care mă ajută în învățare, planificare și să fiu la curent cu noutățile din domeniu. Constant e felul în care îmi încep ziua, cu monitorizarea de presă și noutățile din companie. Mă ajută să înțeleg mai bine domeniul serviciilor financiare, și să observ potențialele situații sociale la rezolvarea cărora am putea contribui.

Nu fac asta chiar zilnic, dar în cele mai multe dimineți ”scanez” inițiativele sociale ale companiilor din România și demersuri ale ONG-urilor din ariile în care se implică ING. Apoi, urmăresc noutățile transmise de către echipa globală de sustenabilitate a grupului ING, despre finanțări sustenabile și întreaga mobilizare de forțe din spatele abordării Terra (strategia ING de direcționare a portofoliului de credite către îndeplinirea obiectivului propus prin acordul de la Paris, de a limita încălzirea globală mult sub 2°C, o metodologie exactă de măsurare care se concentrează în primul rând asupra sectoarelor care generează cel mai înalt nivel de emisii de gaze cu efect de seră).

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Oricât de mult îmi plac mie poveștile cu super-eroi, știu că în lumea reală e o capcană să încerci să te joci de-a salvatorul, așa că am doar niște dorințe umane ce am încredere că se vor întâmpla.

Concret, că CSR-ul va fi mai optimist, mai dispus real să colaboreze, că va fi mai axat pe obiectivele internaționale de dezvoltare durabilă și mai ales…mai conștient și bucuros pentru cât de mult a crescut în România. Și poate cel mai important, în sfârșit convins că CSR-ul este și despre suflet, dar mai ales despre ADN-ul de business.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI