CRISTINA HANGANU: INTERVIU 100 de oameni care fac BINE
Cristina este un communicator care crede cu tărie în construirea unor businessuri sustenabile și în comunicarea lor în mod autentic.
Și-a început cariera acum mai bine de 20 de ani și a acumulat experiență atât în strategie, relații cu media, comunicare interna, employer branding, BTL, CSR și sustenabilitate, cât și în relații cu sindicatele.
A fost succesiv Director de comunicare la CONNEX, la Michelin România și Balcani și pentru grupuri puternice de media precum Media Pro și Intact Media Group. Și-a completat experiența și cu două interludii în agenții.
– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?
– Un program de sustenabilitate bun este acel program care ia în calcul, în primul rând, ce poate face compania în propriile operațiuni pentru a fi sustenabilă și abia, în al doilea rând, se uită în exteriorul companiei cum poate avea un impact pozitiv.
– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?
– La începutul carierei mele, pe vremea când CSR nu era cunoscut pe piața din România iar sustenabilitatea nu avea accepțiunea de azi, am activat pentru un ONG care lucra cu grupuri de minorități în România pe soluții de rezolvare pașnică a conflictelor etnice. Acesta este locul unde am învățat să pun mai presus de orice binele comun.
– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?
– Inițiativa de care sunt cel mai mândră este de fapt primul raport de sustenabilitate publicat, voluntar, de Lidl România. Sunt bucuroasă că am avut șansa să coordonez acest efort, pentru că el ne-a arătat atât ariile în care eforturile noastre de sustenabilitate dau roade, cât și zonele în care avem șansa să ne îmbunătățim modul în care operăm pentru a ne reduce impactul. O mare parte din inițiativele ulterioare în zona de sustanabilitate își au rădăcinile în radiografia pe care am făcut-o în acest prim raport. Nu există mai mare mulțumire decât aceea să știi că demersurile pe care le faci în zona dezvoltării durabile se bazează pe o analiză atât de amănunțită și riguroasă, precum cea impusă de un raport de sustenabilitate după standardele GRI.
– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?
– Nouă, la Lidl, ne pasă de impactul activităților noastre asupra oamenilor și mediului înconjurător. Comportamentul responsabil în toate domeniile noastre de activitate este modalitatea prin care reușim să ne îndeplinim zi de zi promisiunea calității, dar și să protejăm mediul înconjurător pentru un viitor mai bun.
Sustenabilitatea face parte din ADN-ul business-ului nostru. Ne respectăm promisiunea de a crea un viitor mai bun lucrând responsabil în toate domeniile noastre de activitate pentru a ne reduce impactul și a contribui la o dezvoltare durabilă a societății. Pentru că fiecare segment al activității noastre este la fel de important, am definit cinci piloni de responsabilitate: Sortimentul de produse, Mediul, Angajații, Societatea și Partenerii de afaceri.
– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceti?
– Cred cu tărie în businessurile construite sustenabil și comunicate responsabil. Cred, de asemenea, în binele comun și datoria noastră de a contribui în fiecare zi la acest bine, indiferent dacă lucrăm în companii pro-profit sau organizații non-profit. Cred în faptul că sustenabilitatea este un domeniu complet non-competitiv și de aceea încurajez permanent atât brandurile cât și organizațiile non-profit să formeze alianțe, căci acestea sunt cele care dau adevarata forță programelor. De asemenea, cred cu tărie că marii investitori în societate au datoria să investească în proiecte sistemice care sunt menite să lucreze la cauze și să lase investitorii mai mici să se ocupe de proiecte punctuale care vin să rezolve efectele în societate.
– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?
– Dacă aș putea să folosesc o baghetă magică, aș schimba complet optica în acest domeniu: sustenabilitatea ar fi brusc un domeniu în care companiile are coopera pentru a pune în practică cele mai bune programe.
Dacă aș putea să schimb încă ceva, aș convinge brandurile că a trecut de mult vremea sponsorizărilor. Mai mult, aș scoate complet din vocabularul sustenabilității acest cuvânt. Locul lor a fost luat de investiții sociale. Mă veți întreba de ce. Pentru că investițiile au avantajul de a fi angajamente pe termen lung din partea tuturor celor implicați și pentru că acestea nu se fac doar pentru rezultate imediate, ci și pentru rezultate pe termen mediu și lung.
Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI