Cătălin DRAGULEANU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Cătălin DRAGULEANU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Cătălin este, începând din anul 2014, Country Manager al Ariston Thermo România, subsidiara locală a grupului italian Ariston, unul dintre principalii jucători globali de pe piața de echipamente și servicii destinate confortului termic.
Cătălin activează de peste 17 ani în industria echipamentelor de încălzire, având o experiență vastă în acest domeniu.  Alături de dezvoltarea activităților comerciale, Cătălin se implică, împreună cu echipa sa, în multe proiecte de sustenabilitate și responsabilitate socială, precum campania umanitară Ariston Comfort Challenge (ACC), prin care compania își asumă misiunea de a duce confortul tuturor, pretutindeni.
Cătălin a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, în 2009 și modulul “Financial for Business Managers” în cadrul London Business School, în 2012. Este căsătorit, are 2 copii și este pasionat de fotografie și istorie.


– Cum se defineste un bun proiect/o bună practică de CSR?

– CSR-ul înseamnă în primul rând implicare. Este vorba despre modul în care companiile își gestionează procesele de afaceri pentru a produce un impact pozitiv global asupra societății. Vorbim aici despre sustenabilitate, despre impact social și etică. Mai mult decât un act filantropic, CSR-ul gravitează înspre zona de business a unei companii și susține etica în raport cu furnizorii, producția, cultura organizațională și angajatii. O politică CSR de succes se reflectă pe de o parte în calitatea managementului – atât din punct de vedere al oamenilor, cât și al proceselor interne, dar și în natura și calitatea impactului asupra societății.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Ariston Thermo sprijină în mod constant acțiuni umanitare care ajută la dezvoltarea comunității, la protejarea mediului și asigurarea confortului necesar. De peste 20 de ani, Ariston susține fundații și asociații non-guvernamentale și oferă sprijin pe termen lung prin dotarea diverselor instituții cu tehnologia Ariston. Printre cele mai importante proiecte derulate în ultimii ani se numără și misiunea Ariston Comfort Challenge, prin care ne-am asumat provocarea de a oferi confort tuturor, pretutindeni. În același timp susținem anual proiecte cu mare impact social, așa cum au fost donațiile pentru implementarea proiectulor Magic Home și Magic Camp sau BIG BUILD, evenimentul social de construire accelerată și voluntariat organizat de către Habitat for Humanity.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Programul “The Ariston Comfort Challenge” este prima campanie globală a brand-ului, care exprimă principalele valori ale grupului: inovație, confort, sustenabilitate și eficiență. Este un proiect amplu și curajos prin care ne-am asumat să ducem confortul în unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, cu scopul de a susține cercetările științifice dedicate schimbărilor climatice. Astfel, în Groenlanda a fost construită o casă modulară sustenabilă, capabilă să reziste celor mai extreme condiții climaterice, denumită Ariston Comfort Zone. Casa a fost donată Universității din Copenhaga pentru ca echipa de savanți de aici să poată cerceta impactul schimbărilor climatice asupra zonei arctice, chiar și în sezonul de iarnă, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

Și pentru a ține cont și de perspectiva locală, alături de Crucea Roșie Română, am luat decizia de a transforma accesul la apă caldă în normalitate. O statistică „la rece” ne arată că, în prezent, 1 din 4 români nu are acces la apă caldă. Suntem deja în al doilea an al acestui proiect, în urma căruia peste 112.000 de persoane din toată țara beneficiază acum de apă caldă. Dar acesta este doar inceputul, deoarece pe lângă boilerele oferite de Ariston, din donațiile primite de către Crucea Roșie de la cei care au rezonat cu această cauză, vom incepe reabilitatea spațiilor sanitare din cadrul instituțiilor unde au fost instalate echipamentele de producere a apei calde, care se află într-o stare precară.

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Programele de implicare în comunitate ale Ariston România sunt gândite pe termen lung, sunt programe care au dobândit notorietate şi tradiţie. Însă, aşa cum procedăm şi în cazul modelului nostru de afaceri, şi în ceea ce priveşte acţiunile de CSR suntem în permanenţă preocupaţi de eficientizarea acestora. Proiectul Ariston Comfort Challenge se dezvoltă anual și în funcție de nevoile locale. Astfel, pe lângă donațiile către Crucea Roșie, în 2019 am încheiat un parteneriat cu Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (Salvamont), pentru a oferi condiții optime de lucru în bazele de salvare și a facilita intervențiile în situațiile de urgență. În cadrul acestei colaborării, Ariston a dotat 30 de centre și baze de salvare cu centrale termice în condensare și boilere electrice de ultimă generație. 

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– Ariston este liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice din România, prin urmare avem o responsabilitate mare din punct de vedere social. Viziunea companiei este să fim un partener social activ, să fim prezenți și să oferim susținere și confort în orice moment, chiar și acolo unde pare imposibil de atins.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Sunt o persoană foarte matinală, așa că înainte de a ajunge la serviciu fie îmi acord o dimineață linistită în care să îmi setez agenda, fie încep ziua prin sport. În același timp, petrec foarte mult timp pe teren și acord foarte multă atenție contactului direct cu angajații. Prefer să îmi petrec orele de serviciu printre ei, discutând și muncind împreună. Experiența mi-a dovedit că reușești să ai succes doar alături de oameni puternici, cred mult în spiritul de echipă și fairplay.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Pentru a avea un brand cu adevărat responsabil, este necesar ca toți cei implicați în activitatea companiei să dezvolte un comportament proactiv. Cred în puterea exemplului personal. Este important să fii conștient de efectul pe care îl poți avea asupra celor din jur și, prin ceea ce ești, faci, știi, comunici, să generezi o emoție pozitivă și dorința de a fi mai buni în ceea ce fac. Când cei de la Ariston Group și-au propus să construiască o casă încălzită în spațiul neprietenos al Groenlandei, au fost și oameni care și-au exprimat îndoiala. Am demonstrat că nu există limite atunci când îți propui ceva importamt. Prin urmare, fiecare dintre noi ar trebui să creadă, să insiste și să acționeze.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI