ALINA TURCITU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE
Cu o experiență de 11 ani în domeniul marketing, Alina s-a alăturat echipei din compania Daikin în anul 2016.
Din actuala poziție, Alina a coordonat numeroase campanii, dintre care pot fi amintite: Viitorul confortului în casa ta, Plantăm aer – campanie CSR și Buy Back, campanie națională de înlocuire a aparatelor de aer condiționat vechi.
De-a lungul carierei sale a urmat cursuri de Digital Marketing Planning; Marketing research and trends; Promotions 360; Achieving Together – People Management. Alina este absolventă a Universității Politehnice din București și a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?
– Un proiect de CSR bun este acela care reușește să facă diferența, fie ea oricât de mică. Pentru că, până la urmă, care este motivația din spatele unei astfel de inițiative? Să crezi în schimbare, să fii conștient că poți face diferența, să fii dornic să te implici și să faci ceva în sensul ăsta. Cred că odată ce ai pornit la drum, este imposibil să te mai poți opri și, odată cu determinarea, vin și rezultatele.
– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?
– În toamna anului 2016 am organizat o acțiune internă de plantat, la care i-am avut alături și pe partenerii noștri de business. Ne-a uimit și bucurat deopotrivă să vedem cât interes a stârnit această inițiativă, existând o dorință foarte mare de implicare. Am luat decizia să nu fie aceasta prima și singura acțiune de plantare pe care o organizăm și pentru care reușim să mobilizăm oamenii din jurul nostru. Astfel, la puțin timp, a luat naștere proiectul nostru de suflet „Plantăm Aer”.
– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?
– Prin toate acțiunile pe care le face la nivel global, începând de la tehnologia avansată a produselor până la implicările cu caracter social, Daikin are ca misiune principală grija pentru aer interior și exterior. În 2017, a luat naștere la nivel local o inițiativă autentică, despre care ne place să spunem că este inima verde a Daikin: campania de responsabilitate socială „Plantăm Aer”. Prin acest program ne-am propus să tragem un semnal de alarmă în privința efectelor ireversibile cauzate de defrișările masive din țara noastră și ne-am dat seama că putem schimba ceva în acest sens prin pasiunea comună a românilor pentru aerul curat. Programul „Plantăm Aer” și acțiunile de împădurire desfășurate în cadrul acestuia ne-au confirmat că suntem înconjurați de o mulțime de oameni pasionați de natură, dornici să schimbe lucrurile în bine și să contribuie la un viitor mai frumos al generațiilor următoare. Credem că împreună putem contura, cu propriile mâini, povestea unui viitor cu aer mai curat. De aceea, obiectivul programului„Plantăm Aer” este atât de a îmbunătăți calitatea aerului exterior, cât și mobilizarea unui număr cât mai mare de oameni care să se implice în demersurile de protejare a mediului înconjurător. Astfel, noi ne-am asumat rolul de catalizator al schimbării și am încurajat partenerii, clienții, dar și publicul larg să ni se alăture în misiunea de a crea o Românie mai verde și să se implice în demersurile de protejare a mediului înconjurător.
– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?
– Credem în puterea exemplului, de aceea căutăm ca prin tot ceea ce facem, să inspirăm și să motivăm. Toate acțiunile pe care le-am realizat ne-au demonstrat faptul că oamenii îi urmează pe cei care sunt cu adevărați pasionați. Și cel mai concret exemplu pe care îl pot oferi este succesul programului „Plantăm Aer” care s-a tradus într-o implicare și a clienților și a partenerilor noștri de business. Semn că, atunci când vezi inițiativă socială și mobilizare în jurul tău, este imposibil să rămâi indiferent.
– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?
– Pentru mine, cel mai important este să văd că acțiunile mele sau proiectele la care lucrez produc rezultate concrete care au un efect pozitiv asupra celor din jur. Vreau ca toate acțiunile mele să se materializeze, să contribuie cu o schimbare în bine și să aibă efectul scontat. Întotdeauna am simțit nevoia să fac parte din proiecte care implică o evoluție, și nu doar la nivel de idee, cât și activ, prin rezultate. Fie că vorbim despre impactul asupra mediului sau asupra celorlalți oameni din jurul nostru, îmi doresc ca prin tot ceea ce fac să încurajez o îmbunătățire. De aceea, orice rezultat care se ridică la înălțimea așteptărilor mele, pentru că am așteptări foarte mari de la mine, mă motivează să realizez lucruri la fel de frumoase și de impact… dacă nu chiar mai frumoase.
– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?
– Sunt o persoană cu standarde înalte și obiective ambițioase. Îmi place să testez noi abordări și încerc să găsesc soluții pentru a îmbunătăți procesele și acțiunile pe care le facem, atât pentru clienții noștri, partenerii de business, cât și pentru angajați. Diversitatea și complexitatea proiectelor pe care le am necesită un înalt grad de organizare și prioritizare. Acest aspect este cu atât mai important cu cât, de cele mai multe ori, sunt mai multe proiecte care trebuie implementate în același timp. Pe lângă cele planificate, apar mereu multe alte elemente noi, neprevăzute, care trebuie gestionate în același timp.
Din fericire, am un job foarte antrenant, care mă ține activă și, mai ales, îmi oferă satisfacția de a reuși. Am zile când am foarte multe întâlniri, vizite la parteneri sau delegații în afara tării, în special la Viena, unde avem HQ-ul. La birou, ședințele sau întâlnirile pentru coordonarea activităților, schimbul de informații, follow-up sau feedback cu agențiile au și ele un rol foarte important. Întâlnirile cu echipa sau managementul Daikin sunt printre cele mai plăcute pentru că în cadrul lor iau naștere ideile frumoase pentru proiectele viitoare.
– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?
– Dacă aș avea o super putere mi-ar plăcea să pot face o schimbare în atitudinea, reacția și implicarea a cât mai multor oameni pentru creșterea responsabilității fată de mediu și societate. Consider că prin implicare și pași mici, putem în timp să facem mari schimbări. Fiecare dintre noi poate să reducă consumul de plastic și să recicleze, să reducă deșeurile și risipa alimentară. Astfel de acțiuni trebuie transmise și generațiilor viitoare și trebuie să ne educăm și copiii în această direcție pentru a ne bucura în final cât mai mult de natură în forma actuală.
Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI