ANDREEA CIOBAN: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

ANDREEA CIOBAN: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Andreea conduce Fundația pentru Copii Ronald McDonald din 2015.

Este pasionată de lucrurile  făcute bine, responsabil și cu implicare pentru cei din jur. Este fericită că face parte din echipe în dezvoltare în parcursul profesional, alături de care a crescut și a învățat ce înseamnă să faci bine, asumându-ți misiunea.

Este  un voluntar împlinit de zâmbetele studenților, copiilor, persoanelor care au nevoie de sprijin și de o vorbă bună și ale familiilor lor.


– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– Pentru a deveni o bună practică, cred că sunt necesare câteva cerințe minime, respectiv:

  • Direcția strategică de implicare să fie cunoscută și asumată 100% de către cei implicați, la toate nivelele. Așa cum se întâmplă și în  cazul valorilor, nu este suficient ca acestea să fie comunicate, este important ca întreaga cultură organizațională să respire și să inspire direcțiile asumate și țelurile stabilite.
  • Să fie conectată la nevoile societății, cu accent pe sustenabilitate și durabilitate. Să poată răspunde pozitiv la întrebarea “De ce facem asta? Suntem relevanți și peste 20 de ani?”
  • Să pună la aceeași masă actori din toate mediile, să faciliteze dialoguri pentru găsirea de soluții cu parteneri de la toate nivelele.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Prima campanie de CSR în care m-am implicat a fost în beneficiul Fundației: ediția din 2015 a Campaniei Mi-e poftă să fac bine! pentru construirea celei de-a treia Case Ronald McDonald din România.

Campania de strângere de fonduri și evenimentul McHappy Day sunt o tradiție internațională prin care McDonald’s susține cauzele Fundației care ajută copiii din întreaga lume. În România, din 2014, Fundația luptă pentru a deschide noi Case Ronald McDonald în Iași și în București.

Efervescența și entuziasmul cu care mii de oameni spun mai departe povestea Fundației către milioane de clienți sunt molipsitoare și an de an povestea crește și capătă noi dimensiuni. Acest lucru se traduce prin mai mulți copii care au familia aproape atunci când sunt internați, mai multe familii care își permit un tratament pentru copiii lor, condiții din ce în ce mai bune pentru ca cei mici să primească îngrijiri în spitalele de stat.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Bucuria vine de obicei din micile reușite– un voluntar fericit să facă parte din echipă, care se implică în mod recurent, un acord semnat pentru atribuirea terenului necesar construcției unei noi Case Ronald McDonald, zâmbetul unui copil pe care Moș Crăciun l-a găsit și la 500 de kilometri depărtare de casă, mii de oameni care aleg să redirecționeze 3.5% din impozitul lor pe venit către Fundație.

McHappy Day este povestea frumoasă în care milioane de oameni susțin Casele Ronald McDonald prin donații, share-uri și gânduri bune, în care zeci de companii vin alături și în care, an de an, cu sprijinul colegilor din resaurantele McDonald’s, ne depășim limitele și obiectivele. În 2019, Campania a reușit să strângă peste 1.729.900 lei pentru construirea următoarelor două case din Iași și București.
Tot în 2019, am reușit să extindem și să renovăm și reutilăm complet Casa Ronald McDonald din Timișoara – care din 2003 a găzduit gratuit peste 9.250 de părinți ai căror copii au fost internați la Spitalul Louis Țurcanu.

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– În acest moment, Fundația este prezentă în comunitatea beneficiarilor sau a potențialilor beneficiari – spitale de copii, cadre medicale, familii ai căror copii sunt internați pentru tratamente îndelungate. Încercăm în mod constant să avem un dialog deschis cu autoritățile locale, fie pentru a îmbunătăți serviciile pe care le oferim, fie pentru a extinde programele noastre și în noi regiuni.

Zilnic învățăm, adaptăm și dezvoltăm noi metode de a fi  mai aproape de susținătorii și partenerii noștri.

Parteneriatul cu McDonald’s, cei care au pus bazele Fundației în toată lumea și care, an de an, susțin activitățile, proiectele și programele noastre, este extrem de important și de valoros. Pe lângă exemplul de profesionalism și standarde de lucru înalte, implicarea voluntarilor companiei și sprijinul oferit de echipele din restaurantele McDonald’s susțin, în fiecare zi, activitatea noastră și transmiterea consistentă a mesajului Fundației către publicul larg.

– Care este viziunea ce va ghidează în tot ceea ce faceți?

– Ne dorim să contribuim la o lume în care fiecare copil are acces la îngrijiri medicale de calitate, iar familiile lor sunt susținute și implicate activ în îngrijirea lor. Conceptul de “Family-Centered Care” este cel care traduce cel mai bine misiunea fundațiilor atât în țară, cât și oriunde altundeva în lume unde suntem prezenți, iar în următorii ani vom implementa, prin intermediul unor programe pilot, noi metode de promovare a bunelor practici alături de parteneri din lumea medicală.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Fiecare zi aduce noi provocări, însă ceea ce încerc să păstrez în fiecare zi este timpul pentru oameni – colegi, voluntari, parteneri, potențiali susținători. E timpul în care schimbăm idei, intenții, validăm priorități și ne asumăm direcția în care mergem.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Începând de acum 15 ani, activând ca voluntar în diverse ONGuri, am observat că uneori  reinventăm soluții pentru aceleași probleme de care se lovesc generații. Avem tendința de a ne concentra pe inovații, când soluția ar putea fi să ne uităm la exemplele puse în practică de alte persoane sau organizații mai mici. Și da, cred că este loc pentru toți cei care vor să facă bine.

Dar oare n-ar fi mai simplu să ne așezăm cu toții la aceeași masă? Să discutăm deschis, să ne unim forțele și să putem ajuta mai mult, mai bine?

Daca aș avea super-puteri, le-aș folosi pentru a facilita comunicarea atât în cadrul societății civile, cât și cu celelalte medii – autorități, sistemul privat, mass-media. Și aș oferi acces la un sistem informatic tuturor organizațiilor care oferă servicii suport, prin care să actualizeze în timp real proiecte, activități, rezultate, nevoi, oferte.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI