CORINA DOSPINOIU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

CORINA DOSPINOIU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Corina este Head of CSR la Auchan Romania din octombrie 2019, lansând în aceeași lună proiectul de colectare ulei uzat. Anterior a ocupat funcția de Asistent Director Resurse Umane și Performanță timp de un an și jumătate.În aceste funcții Corina a dobândit o experiență extinsă atât pe parte de strategie în zona de resurse umane, cât și în gestionarea proceselor de performanță financiară.

Crede în rolul vital al CSR-ului în dezvoltarea unei companii, în inovație, în capacitatea de a genera schimbare, de a anticipa trend-uri și de a adopta noi modele de business sustenabile.

Cu un background sportiv, după 8 ani în tenisul profesionist, absolventă a SNSPA, cu un master în Public Sector Management și studii postuniversitare în Relații internaționale și Politică Externă, Corina și-a început cariera la Ricardo Luz y Asociados în Valencia, prin Erasmus For Young Entrepreneurs și a continuat ca Personal Assistant to Chairman la Vogue International Agencies în Emiratele Arabe Unite, unde și-a consolidat experiența internațională și abilitățile antreprenoriale și de management.


– Cum se definește un bun proiect sau o bună practică de CSR?

– CSR presupune crearea de relaţii echitabile şi pe termen lung cu angajații, clienții şi partenerii noștri; reprezintă contribuţia unei companii la dezvoltarea sustenabilă a societății moderne. Acest fenomen, în cele mai multe cazuri, se produce voluntar, nu este o consecință a legislației sau a politicilor impuse. Adeseori, marile companii impun un anumit standard pe zona de reponsabilitate socială, care atrage schimbarea.

Un proiect bun pleacă de la o nevoie comunitară reală, are o echipă creativă, un parteneriat puternic și evident, obiective clare și ambițioase.

Pe langa toate acestea, dacă vorbim de o bună practică de CSR, aceasta atrage un număr mare de oameni, are impact major în comunitate, este gândită pe termen lung, este inspirațională și replicabilă.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– În familie am fost crescută într-un spirit responsabil. Primele acțiuni de acest gen la care am participat au fost încă din perioada liceului, continuând ulterior, timp de 5 ani în facultate, făcând proiecte de responsabilitate socială cu impact mai amplu. La primul job într-o firmă de avocatură am întocmit primul meu Raport de Responsabilitate Socială UN Global Compact. Apoi am lucrat pe un proiect privind dezvoltarea unui parc industrial ecologic pentru producția fashion. Un alt proiect în care m-am implicat și de altfel, foarte drag mie, este filmul România Neîmblânzită.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Proictul de colectare ulei uzat de la populație. În două săptămâni de la lansare am colectat jumătate din cantitatea estimată pentru un an de zile. Este un succes răsunător și mă bucur să văd că oamenii sunt atât de responsabili.

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Pe de-o parte, toate magazinele Auchan sunt activ implicate în comunitățile locale, acordă sprijin și răspund nevoilor grupurilor sau comunităţilor. Pe de alta parte, participăm la dezvoltarea și promovarea locală, a micilor fermieri prin intermediul produselor de Filieră. Aceste produse de Filiere fac parte dintr-un demers amplu „Milităm pentru Bun, Sănătos, Local” ce pune preț pe produse locale, sănătoase și de calitate pentru oamenii din comunitățile din jur. Mai mult decât atât, Auchan România sprijină comunitatea prin politici de non-discriminare în recrutare, integrare și salarizare sau prin integrarea persoanelor cu handicap. Mai mult decât atât, promovăm egalitatea de șanse dintre femei și bărbați – 68,5% dintre angajați sunt femei și 54% dintre femei la nivel de companie sunt pe poziții de management.

Pe zona de achiziții, prin Codul Etic Comercial promovăm respectarea drepturilor fundamentale ale omului și combaterea corupţiei, setând astfel un standard înalt pentru relațiile noastre comerciale. Și nu în ultimul rând, cu ocazia centenarului in 2018, Auchan Retail a dăruit României Filmul România Neîmbânzită ce are ca scop principal promovarea responsabilităţii faţă de mediul înconjurător. Acestea sunt doar câteva exemple prin care Auchan este aproape de comunitate.

– Care este viziunea ce va ghidează în tot ceea ce faceți?

– Dacă faci bine, bine ți se va întoarce! În permanență toate deciziile pe care le iau, în plan personal și profesional trebuie să aibă un scop pe termen lung și să fie sustenabile.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Dimineața o dedic integral pentru luarea pulsului din magazine pe diverse proiecte și mă pun la curent cu toate noutățile din piață, pe zona de CSR. Reflectez asupra noilor oportunități și asupra conceptelor pe care le avem de dezvoltat. După-amiaza este dedicată întâlnirilor cu partenerii externi și colegi din diferite departamente, pe proiectele ce urmează să le demarăm împreună.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Cu ajutorul unei baghete magice, aș dori să schimb atitudinea oamenilor vis-a-vis de responsabilitatea socială, pentru ca împreună să fim mai grijulii, mai responsabili față de mediul înconjurător și față de semenii noștri, iar autoritățile se ne faciliteze un cadru propice în acest sens.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI