OVIDIU MAIOR: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

OVIDIU MAIOR: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Ovidiu a absolvit Facultatea de Jurnalism, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Între anii 1998 – 2006 a activat în presa scrisă, radio și TV în Târgu Mureș, iar între 2006 și 2010 a fost prezentator de știri la Antena 3 București. Ulterior, între timp de doi ani, până în 2012 a fost realizator de programe la Realitatea TV Târgu Mureș.
Din 2012 și până în prezent activează în cadrul companiei Azomureș, producător de îngrășăminte pentru agricultură. Ovidiu este pasionat de călătorii, tehnologie și badminton.


– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– Un proiect care răspunde unei nevoi a comunității și care se pliază pe valorile companiei în numele căreia se realizează.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Au existat la nivelul comunității locale din Târgu Mureș mai multe proiecte, de o mai mică amploare, dar care au atins un număr destul de mare de oameni, în principal adolescenți și familii tinere. A urmat apoi un salt către un proiect național, Cărțile Copilăriei în comunitățile agricole, prin intermediul căruia ne-am propus să organizăm evenimente în mediul rural care au ca obiectiv apropierea copiilor de carte, de lectură.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Aș rămâne la susținerea acestui proiect, Cărțile Copilăriei în comunitățile agricole, pe care l-am derulat împreună cu Asociația Curtea Veche și cu sprijinul distribuitorilor produselor noastre din zona rurală. Au trecut 5 ani și am reușit să donăm peste 20.000 de cărți, să înființăm cluburi de lectură și să le oferim copiilor din comunitățile rurale prilejul de a se întâlni cu diverse personalități care le-au putut îndruma viața prin exemplul personal. E destul de dificil de măsurat impactul programului, dar suntem bucuroși că am reușit să ajungem de mai multe ori în unele localități. Unii copii au primit pentru prima dată o carte și o au astăzi undeva pe un raft sau poate sub pernă. Sigur sunt copii care le-au mai cerut profesorilor sau părinților o altă carte, au venit la cluburile de lectură, ceea ce considerăm că este un mare câștig.   

–  Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Este foarte clar că trebuie să fie una de colaborare, pentru că nu putem exista unii fără ceilalți. De aceea ne concentrăm pe identificarea unor nevoi reale atunci când alegem să susținem proiecte de CSR, care să aibă impact pozitiv asupra membrilor comunității. Foarte mulți dintre ei ne sunt și colegi, fiind o companie industrială cu un număr însemnat de angajați.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– Schimbarea în bine se poate face dacă există perseverență și seriozitate în abordarea unor proiecte care au un scop bine definit.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Fiecare zi este dinamică, specifică unui job într-un domeniu de acest gen, poate cu un plus de creativitate, cu timpi acordați în identificarea unor noi soluții de a ajunge acolo unde ne-am propus.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Aș renova unele școli din mediul rural cu adevărat la standarde europene, așa cum le au și copiii din țările către care tindem. Din păcate, multe dintre ele sunt doar cosmetizate, iar elevul nu este principala grijă a celor care iau decizii în acest sens.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI