CRISTINA PRICOP: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

CRISTINA PRICOP: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Cristina are o experiență de 24 de ani în Corporate Affairs, dezvoltând de-a lungul timpului campanii de comunicare corporate și public affairs pentru companii din domenii diverse – farmaceutic, telecomunicații, auto, servicii financiare, imobiliare, transport aerian și FMCG. Din 2018, este Head of Public Affairs România și Moldova în cadrul companiei Sanofi.

Cristina a absolvit cursurile Universității București, având specializarea Științe Politice în limba franceză.

Este pasionată de natura umană, în toate culorile ei. Apreciază oamenii educați, curioși și curajoși, cu suflet mare și mintea deschisă.


– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– Nu cred că există proiecte de CSR rele, așa că este destul de dificil să-l definești pe cel bun. Trăim timpuri în care orice persoană sau companie care poate face bine, ar fi bine să o facă pur și simplu. Cu cât suntem mai mulți, cu atât vom aduce mai multă încredere și speranță în jurul nostru, vom construi comunități unite și vom genera bine, mai departe. Cea mai corectă măsură a valorii proiectelor pe care le susținem este faptul că oamenii pe care îi sprijinim ne mulțumesc, iar peste ani, ne caută și ne mulțumesc din nou, arătându-ne că binele făcut le-a influențat viața. Un bun proiect de CSR este cel care creează exemple, cel care se viralizează, determinându-i și pe alții să facă la rândul lor bine. Practic, dăm înapoi comunității o parte din ceea ce am primit și noi de-a lungul timpului.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Primul meu proiect de CSR a fost o campanie de susținere a comunităților sinistrate din Delta Dunării, în 1998. În anul acela a plouat destul de mult, satele fuseseră inundate, iar oamenii din zonă erau complet izolați. Am petrecut o săptămână printre ei, împreună cu colegii mei, ajutându-i să-și igienizeze locuințele, oferindu-le produse de curățenie, medicamente, hrană, haine și telefoane mobile ca să poată ține legătura cu restul lumii. Îmi amintesc că oamenii nu mai văzuseră telefoane mobile până atunci și au fost foarte surprinși și neîncrezători în faptul că aparatele acelea fără fir o să-i ajute cu adevărat. Acela a fost primul episod dintr-un lung șir de episoade similare, cam în toate colțurile țării.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Am coordonat multe proiecte și programe de CSR cu teme diverse, de la suport de specialitate și sprijin financiar oferite comunităților pentru dezvoltarea anumitor proiecte de educație, cultură și sănătate, până la programe de capacity building dedicate asociațiilor de pacienți din România și, prin prisma reacției beneficiarilor, au avut succes.  Totuși, dacă ar fi să aleg o singură inițiativă, m-aș gândi la „Empowering Patients” – un proiect Sanofi complex, cu valențe de capacity building și patient advocacy, dedicat asociațiilor de pacienți aflate la început de drum și care au nevoie să-și dezvolte abilitățile de comunicare, negociere și project management. În cadrul programului, ni s-au alăturat 4 asociații de pacienți recunoscute pentru profesionalismul și dedicarea lor, care au devenit traineri pentru asociațiile mici sau încă neconturate suficient, în încercarea de a le da încredere în forțele proprii, de a-i ajuta să conștientizeze că, prin informație și educație, pot schimba locul pacientului la masa principalilor actori din domeniul Sănătății – un domeniu care, pentru a fi cu adevărat funcțional, necesită multe ajustări, completări și reconstrucții. Iar acestea trebuie făcute doar cu implicarea pacienților și în sprijinul acestora. Programul a fost lansat în 2018 și continuă și acum.

 

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Sanofi și-a propus să fie un partener de încredere pentru cei din jur, pe tot parcursul vieții, nu doar prin produsele farmaceutice pe care le oferă, ci și, mai ales, prin atitudinea responsabilă, implicată demonstrată în relația cu comunitatea. Am colegi care se implică personal în proiecte independente de CSR, iar lucrul acesta este încurajat de Sanofi. Fiecare angajat, de exemplu, are dreptul la o zi liberă pe an, din partea companiei, pentru a se putea duce „să facă bine comunității”. Lucrul acesta este dublat de ceea ce facem în numele Sanofi: avem o serie întreagă de campanii, programe, proiecte și acțiuni de CSR și voluntariat, derulate cu ajutorul colegilor din echipa de comunicare, care acoperă cele trei zone strategice pentru noi: îmbunătățirea accesului la sănătate, mai ales pentru categoriile de persoane defavorizate, colaborarea cu comunitățile locale și protejarea mediului înconjurător. Magic Camp, Crucea Roșie Română sau SOS Satele Copiilor se numără printre beneficiarii campaniilor Sanofi România.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– „Be the change you want to see in the world!”. Ca să schimbi lumea, ca să faci bine, înseamnă să începi cu tine. Înseamnă să schimbi neîncrederea și dezamăgirea care te mai încearcă uneori, să renunți la frică și lene, și să te duci spre ceilalți oferindu-le sprijin, gândindu-te că și tu, dacă ai avea vreun necaz din care nu ai avea forța să ieși singur, ți-ai dori să fie cineva lângă tine care să-ți întindă o mână de ajutor. 

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Cafea. Laptop. Meeting. Cafea. Brainstorming. Cafea. Teleconferință. Laptop. Meeting. Laptop. Plus 50 de apeluri telefonice pe zi. Și de la capăt.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Mi-aș dori să pot înfrânge cumva neîncrederea „celor de pe margine”, aceia care nu se implică deloc, niciodată, și spun că proiectele acestea sunt o pierdere de timp și de bani. Mi-aș dori ca programa școlară să includă cursuri de responsabilitate socială obligatorii în grădinițe și scoli, simultan cu ore de psihologie socială, ca să reconstruim încrederea în forța comunității și să învățăm de mici puterea lui „împreună”. Partea bună este că se văd îmbunătățiri în acest sens. Există din ce în ce mai multe organizații care au persoane/ departamente dedicate activității de CSR, cu strategii clare și acțiuni concrete.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI