ALINA CRISTEA: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

ALINA CRISTEA: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Alina s-a alăturat companiei Holcim (România) în 2000 ca Inginer de Proiect și a acumulat în ultimii ani o experiență vastă în managementul proiectelor, dezvoltare de produs, marketing, consultanță tehnică și managementul calității. Cariera sa a urmat un trend de dezvoltare continuu, avansând în poziții precum Responsabil Dezvoltare Produse și Expert Tehnic Betoane, iar ulterior ajungând în poziția de Manager Calitate Betoane și Agregate.

Începând cu 1 ianuarie 2011, Alina Cristea a preluat funcția de Manager Dezvoltare Durabilă și coordonează toate operațiunile de dezvoltare durabilă ale companiei: Protecția Mediului, Sănătate și Securitate în Muncă, Schimbări Climatice și Relații Instituționale, Sistemul de Management Integrat și pe cea de Responsabilitate Socială Corporativă.

Alina a absolvit Universitatea Tehnică de Construcții București, deține un MBA în Managementul întreprinderilor mici și mijlocii și a participat, în ultimii ani, la multiple programe de dezvoltare profesională și managerială.


– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– În primul rând, un bun proiect trebuie să fie conectat la o nevoie reală și înțeleasă pe de-a întregul, soluțiile bune și deschiderea spre o inițiativă pe termen lung venind de cele mai multe ori atunci când ai toate datele problemei. Apoi, să aibă în vedere impactul asupra beneficiarilor, și, nu în ultimul rând, trebuie să fie aliniat cu strategia de dezvoltare durabilă, specificul activității, valorile și cultura companiei.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Un proiect foarte drag mie, fiind și primul pe care l-am inițiat, dezvoltat și implementat integral: Școala Zidarilor. Acesta a fost un program gratuit de calificare și certificare pentru zidari, derulat cu scopul de a contribui la combaterea crizei acute de meseriași din România. 35 de ore de curs cu componentă practică și teoretică, predate pe parcursul a cinci zile de colegi din Holcim România și cadre didactice de specialitate. La finalul programului, în baza unui examen de specialitate, participanții puteau obține un certificat de competențe profesionale în meseria zidar –pietrar-tencuitor valabil atât în România cât și în UE.

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Aş putea spune că în munca mea nu există succes absolut, dar fiecare pas înainte este foarte important, cultivarea relațiilor dintre oameni fiind un element cheie. Proiectele ambiţioase şi inovatoare mă motivează tocmai pentru că rezultatul este dificil de obţinut. Pot enumera însă câteva dintre aceste proiecte: Școala Zidarilor, Lecția Verde – Creează-ți Mediul, Predăm ștafeta la fapte bune (the rally of good deeds), Drum sigur ABCdar Rutier și lista poate continua.

 

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Avem o relație foarte bună cu comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Genul acesta de parteneriat a fost construit în timp, printr-un dialog deschis cu toți stakeholderii și printr-o continuă implicare, prin respect reciproc și prin onorarea cu seriozitate a tuturor angajamentelor asumate. De exemplu, problema la care ne-am propus să venim cu un răspuns încă din 2018 a fost dotarea laboratoarelor de informatică din școlile și liceele din cele două comunități unde avem fabricile. Acum putem spune cu bucurie că toți copiii din zonele Câmpulung-Muscel și Aleșd beneficiază de echipamente moderne pe care să le folosească la orele de TIC și Informatică.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– Ca orice companie responsabilă, acțiunile noastre sunt ghidate de un cadru strategic mai larg, reprezentat de strategia noastră de Dezvoltare Durabilă. Aplicată la nivelul Grupului LafargeHolcim din care facem parte și denumită ”Planul 2030”, aceasta ne oferă viziunea de care avem nevoie pentru a îndeplini misiunea companiei. Planul 2030 este bazat pe patru piloni principali – Schimbări climatice, Economia circulară, Mediu, Comunitati, și vizează un set de obiective și acțiuni concrete pe care compania își propune să le atingă „Pentru ca România să construiască mai bine”.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Fiecare zi îmi aduce lucruri noi şi asta mă atrage cel mai mult în munca mea. Mereu este altfel, fiecare proiect este o nouă poveste, o nouă provocare. Domeniul în care activez este divers, ofertant și, cel mai important, îmi oferă perspectivă pe termen lung. La urma urmei, despre asta este vorba în sustenabilitate.

Nu pot vorbi despre un “stereotip” în viața mea profesională, dar, fără excepție, fiecare zi începe cu…un “bună dimineața” asezonat cu o cafea aromată și o reuniune scurtă, informală, cu membrii echipei sau alți colegi. Întâmplarea a făcut ca de-a lungul timpului să lucrez alături de oameni cu care rezonez și cu care împărtășesec aceleași valori, acest fapt constituind catalizatorul în toate inițativele și proiectele realizate împreună. Deoarece sunt de părere că nimic nu este mai durabil decât investiția în oameni, investesc încredere și ofer independență, iar rezultatele au fost întotdeauna foarte bune. Restul ține de atributele manageriale în care “ascultarea” și “deschiderea spre nou” sunt prioritare.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilități sociale?

– Aș elimina inițiativele făcute doar de dragul de a fi făcute sau gândite exclusiv pentru beneficiul de imagine. Dacă aș avea superputeri, aș agrega toate inițiativele de același tip deulate de companii și ONG-uri. În acest fel aș putea să le dau amploare la nivel național, iar impactul să fie la puterea a zecea.Este important să stabilim priorități. Dar și mai important este să lucrăm împreună pe termen lung, astfel încât să producem schimbarea pe care o dorim la nivel individual.


Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI