IOANA NAINER: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

IOANA NAINER: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Ioana şi-a început cariera în industria farmaceutică acum 20 de ani, timp în care a avut diverse roluri comerciale şi a lucrat pentru mai multe arii terapeutice.

Acum 10 ani s-a alăturat echipei Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson în România, mai precis echipei dedicate portofoliului din aria Neuroştiinţelor.

În conversaţiile pe care a avut ocazia să le poarte de-a lungul timpului, a aflat despre o parte din problemele pacienţilor şi despre provocarile de la nivelul sistemului român de sănătate, dar imaginea completă se obţine atunci când lucrezi direct cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.

De cinci ani, Ioana este responsabilă de relaţia şi de colaborarea cu asociaţiile de pacienţi şi organizaţiile non-guvernamentale. Prin activitatea ei, Ioana face posibilă susţinerea iniţiativelor dedicate pacienţilor români de către compania pe care o reprezintă.

Ioana crede în puterea comunităţii şi a lucrului bine făcut, cu responsabilitate de către fiecare persoană în aria sa, astfel încât, printr-un efort comun, să poată fi realizate schimbări care fac diferenţa cu adevărat.


 

– Cum se defineşte un bun proiect/o bună practică de CSR?  

– Ca şi în viaţă şi în cazul proiectelor de CSR aş spune „este important ce laşi în urma ta”, ce valori sănătoase, ce obiceiuri şi bune practici semeni în comunitatea beneficiară. Aşadar, în viziunea mea, o bună practică de CSR ar trebui să ţintească obţinerea unor rezultate de durată, profunde şi să aducă mai mult decât o soluţie punctuală pentru o anumită problemă. Tot în acelaşi spirit, aş adăuga importanţa adresării cauzei care generează respectiva problemă.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Primul program în care m-am implicat în calitate de voluntar a fost „Bridge to Employment”, în anul 2013. O iniţiativă globală a companiei noastre, programul a avut ca obiectiv crearea unei dimensiuni cât mai aproape de realitate cu privire la locurile de muncă dintr-o companie din domeniul sănătăţii. Am vrut să le oferim elevilor o imagine completă despre ce înseamnă să lucrezi în domeniul medical, dincolo de profesiile pe care le-ar asocia cel mai des cu acesta, adică aceea de medic sau de farmacist. Astfel, am selectat câteva licee din Bucureşti, pe care, împreună cu colegii mei din mai toate departamentele, le-am vizitat şi unde am organizat sesiuni de cunoaştere cu participarea elevilor participanţi.

– Care este programul pe care Janssen l-a coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Între anii 2017 şi 2018, Janssen a susţinut crearea primei curricule de îngrijiri paliative din România pentru rezidenţii din oncologie medicală şi radioterapie. Programul a fost dezvoltat şi implementat de HOSPICE Casa Speranţei şi a avut ca parteneri Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală – ESMO, Societatea Americană pentru Oncologie Clinică – ASCO; Institutele de oncologie din Bucureşti şi Cluj-Napoca în calitate de parteneri naţionali. Onco PAL Curriculum a fost dezvoltat în contextul în care, la momentul lansării lui, serviciile de îngrijire paliativă din România acopereau doar 10% din această nevoie, iar în România, anual, aproximativ 160.000 de pacienţi români au nevoie de îngrijiri paliative, 64.000 dintre aceştia fiind pacienţi oncologici. Mai mult decât atât, proiectul a fost realizat şi având în vedere faptul că, pe parcursul celor cinci ani de specializare medicală, după absolvire, actuala curriculă prevede doar 10 ore de pregătire teoretică în îngrijirea paliativă, fără niciun stadiu de pregătire practică în acest tip de servicii foarte specializate.

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– În anul 2017, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson România a lansat platforma locală de implicare în comunitate „Împreună pentru fiecare zi de mâine”. Platforma cuprinde trei direcţii prioritare de acordare a sprijinului nostru. Prima este „Salvarea şi îmbunătăţirea vieţilor femeilor şi copiilor” deoarece aceste două categorii sunt, de cele mai multe ori, nucleul familiei; prin urmare, considerăm că sănătatea lor este foarte importantă pentru o comunitate care vrea să fie productivă şi puternică. Cea de-a doua se referă la „Prevenţia afecţiunilor în rândul populaţiilor vulnerabile” în sensul căreia colaborăm cu parteneri locali pentru educarea membrilor comunităţii cu privire la modul în care poate fi prevenit şi redus riscul de îmbolnăvire. Prin „Întărirea capacităţilor personalului medical” Janssen contribuie la dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor profesioniştilor din domeniul medical cu scopul îmbunătăţirii profesionale continue, datorită căreia profesioniştii din domeniul sănătăţii pot oferi servicii de calitate pacienţilor.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceţi?

La un moment dat am primit această întrebare de la cineva din cadrul companiei, în încercarea de a ne găsi fiecare misiunea muncii noastre, de a o face cunoscută şi a ne fi astfel mai uşor să lucrăm împreună. După o dezbatere intensă, în care fiecare dintre noi, reprezentând diferite departamente, încercam cumva să evidenţiem importanţa muncii noastre, ne-am dat seama că viziunea noastră este definită de lucrul în echipă, de ceea ce reuşim împreună cu scopul să „facem viaţa oamenilor mai bună”.

– Cum decurge o zi din viaţa dumneavoastră profesională?

– Aici cred că pot face un exerciţiu de recunoştinţă pentru că eu îmi iau energia din interacţiunile pe care le am cu reprezentanţii comunităţii căreia îi aparţinem şi noi, atât la nivel de companie, cât şi la nivel personal. Aşadar, fiecare zi este diferită, are dinamica proprie, de cele mai multe ori foarte bună, deoarece am ocazia să îmi petrec timpul alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi ai organizaţiilor nonguvernamentale alături de care încerc să pun în practică idei de proiecte îndrăzneţe, care merg dincolo de convenţionalul „e bine şi aşa”.  

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Ştiu că sunt multe asociaţii care dezvoltă proiecte minunate, dar care se confruntă acut cu o lipsă de personal/ voluntari potriviţi. Tocmai pentru a veni în întâmpinarea acestei situaţii, Johnson & Johnson oferă angajaţilor posibilitatea de a se implica în proiectele ONG-urilor, printr-un anumit număr de zile libere, plătite. Mi-aş dori ca această practică să fie din ce în ce mai des întâlnită, la cât mai multe companii, deoarece este un parteneriat benefic pe termen scurt şi lung, întrucât organizaţiile pot beneficia în acest fel de cunoştinţele unor profesionişti extrem de specializaţi fără a angaja costuri suplimentare, pe care poate nu şi le-ar putea permite.



Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI