IRINA BUTNARU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

IRINA BUTNARU: INTERVIU 100 de Oameni care fac BINE

Cu 9 ani de experienţă în domeniul Comunicării de Brand, Marketing şi Relaţii Publice, Irina a dezvoltat, de-a lungul timpului, mai multe campanii de comunicare, în industrii precum asigurări, educaţie şi retail. În prezent, plănuieşte şi implementează strategiile de Comunicare Corporate şi CSR pentru brandul PENNY Market şi coordonează atât comunicarea internă, cât şi externă.

Irina este absolventă a Facultăţii de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din București, care a fost urmată și de un master în Economie la University of Applied Sciences din Berlin. În plus, este în curs de obţinere a unei diplome profesionale în Relații Publice la The Chartered Institute of Public Relations din Londra.

Irina este preocupată de noile tehnologii, mediul digital și modul în care acestea influențează emoțiile și psihologia individului. Susține voluntariatul, îl promovează și îl practică atât în România, cât și în străinătate.


– Cum se definește un bun proiect/o bună practică de CSR?

– Proiectul bun este definit de cei care îl gestionează – OAMENII. Dacă aceștia sunt implicați și au definit un obiectiv comun și clar, rezultatul proiectului este deja cunoscut. De asemenea, este important ca practica de CSR să fie în linie cu strategia companiei. De fiecare dată când alegem o cauză socială pe care să o sprijinim, ne uităm la nevoia care trebuie acoperită și la resursele pe care le avem în cadrul companiei noastre. Mă refer aici nu doar la resursele financiare, ci și la know-how-ul nostru și la activitătile specifice de retail pe care le desfășurăm. Ne dorim să aducem cât mai multă valoare proiectelor pe care le susținem și să fim relevanți pentru cei care beneficiază de sprijinul nostru, de aceea suntem adepții angajamentelor pe termen lung.

– Care a fost primul proiect/campanie de CSR în care v-ați implicat?

– Un prim proiect de CSR în care m-am implicat în cadrul PENNY Market a fost în anul 2016 atunci când am participat la construcția unui triplex în complexul Habitat din Moinești, județul Bacău. Acest proiect a fost organizat ca un teambuilding la care am participat 250 de colegi alături de managementul companiei. A fost o experiență în urma căreia am decis să ne implicăm și mai mult. De atunci și până în prezent, compania noastră a evoluat semnificativ în ceea ce privește proiectele de CSR. Avem o strategie de sustenabilitate în care partea de implicare socială reprezintă unul dintre pilonii principali alături de Produsele verzi, Energie, Climă și Mediu, dar și Angajați. 

– Care este programul pe care l-ați coordonat și a avut cel mai mare succes?

– Compania noastră susține câteva proiecte și programe care mi-au devenit dragi de-a lungul anilor.  Lucrăm cu grijă alături de partenerii noștri pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun pentru copiii și adulții din mediile defavorizate și pentru a le oferi acestora oportunități egale de dezvoltare. Locuințe sigure construite în parteneriat cu Habitat for Humanity, încurajarea copiilor să își continue studiile cu ajutorul asociației World Vision, dar și promovarea sportului și a sănătății au fost prioritățile noastre. Ne bucurăm că parteneriatele începute în urmă cu câțiva ani devin din ce în ce mai puternice și că reușim să mărim în mod constant numărul de beneficiari ai programelor derulate.

Succesul nostru este unul cumulat, pentru că investim în patru direcții importante pentru noi: protejarea mediului înconjurător, sprijinirea comunităților locale, colegii noștri, cât și dezvoltarea de produse sustenabile.

Fiecare reușită este importantă pentru noi, credem cu tărie că viitorul se construiește cu fiecare pas, drept dovadă campania noastră de sustenabilitate “Responsabili astăzi, avem grijă de mâine”. Toate programele susținute de noi până acum sunt povestite în raportul nostru de sustenabilitate publicat la adresa https://sustenabilitate.penny.ro/raport-de-sustenabilitate-2018/. Publicarea raportului GRI a fost în sine o reușită pentru că a fost primul din istoria companiei în România și a adus laolaltă toate realizările pentru care s-au depus eforturi considerabile de colectare de date, gestionare de proiecte și stabilire de noi obiective mărețe pentru viitor.

– Cum vedeți relația dintre compania pe care o reprezentați și comunitatea din jur?

– Pentru noi, comunitatea extinsă este alcătuită din angajați, clienți, furnizori, parteneri de afaceri și grupuri direct sau indirect influențate de activitatea noastră. În prezent avem 256 de magazine PENNY la nivel național, ceea ce confirmă faptul că înțelegem nevoile și provocările din majoritatea zonelor din țară. Pentru fiecare dintre acestea, dezvoltăm inițiative prin care ne asigurăm că oferim informațiile necesare despre compania noastră și activitățile pe care le desfășurăm, că avem grijă de mediul înconjurător în care activam și că venim cu un plus de grijă pentru persoanele care s-au născut în medii defavorizate.

– Care este viziunea ce vă ghidează în tot ceea ce faceți?

– “Suntem conștienți de responsabilitatea noastră și acționăm într-un mod sustenabil” este principiul după care ne ghidăm și care stă la baza tuturor acțiunilor noastre. Cu alte cuvinte, știu că numai de mine depinde să îmi asum responsabilitatea pentru acțiunile mele și doar eu pot influența într-un mod pozitiv rezultatele proiectelor de comunicare și CSR pe care le gestionez sau în care mă implic.

– Cum decurge o zi din viața dumneavoastră profesională?

– Activitatea este variată, însă pot menționa două lucruri pe care nu le ratez: știrile (de la radio în drum spre birou sau citesc câteva articole dis de dimineață) și lista cu to do-urile, o fac și o refac la începutul programului și înainte de a pleca de la birou. La toate acestea se adaugă suflet și multe zâmbete. Îmi place job-ul și domeniul în care lucrez chiar și în perioadele foarte aglomerate în care trebuie să gestionez mai multe proiecte importante în același timp.

– Dacă ați avea super-puteri, ce ați schimba în domeniul responsabilității sociale?

– Cred că fiecare dintre noi are puteri, iar dacă le descoperim, le cultivăm și le activăm la momentul potrivit se pot transforma oricând în super-puteri. Dacă ar fi să schimb ceva, cu siguranță aș adăuga responsabilitatea socială pe lista materiilor obligatorii în școală. CSR-ul este despre educația fiecărui individ de a fi cea mai bună versiune a lui pentru familie, comunitate și societate.



Interviul a fost publicat in Revista de Colectie “100 de Oameni care fac Bine” (Martie 2020), editata de echipa CSRMedia.ro
Intreaga Revista poate fi citita AICI