#SPECIALCSR: Interviu cu MARCIN MOLIN, Philips Romania
Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oameni din companiile care s-au implicat in aceasta perioada in sustinerea comunitatilor.
Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie sa vedem IMPLICAREA COMPANIILOR!
Pentru ca avem nevoie de Stiri Bune care sa ne Inspire!
In continuare cititi un Interviu cu MARCIN MOLIN, General Manager of Personal Health pentru Philips, Europa de Sud-Est, despre actiunile companiei in aceasta perioada.
- Cum v-a afectat pandemia strategia CSR și ce direcție veți urma în continuare?
Suntem o companie cu o misiune clară și cu o abordare integrată a sustenabilității. De când a început pandemia, colegii noștri dedicați echipamentelor medicale (i.e. echipele de Health Systems) s-au luptat ca niște eroi și au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a răspunde nevoilor personalului medical și ale pacienților, în timp ce colegii noștri dedicați electronicelor și electrocasnicelor de uz personal (i.e. echipele Personal Health) au înțeles că îngrijirea la domiciliu și prevenția sunt esențiale. Cu toții ne-am asumat rolul și am înțeles că scopul nostru – acela de a îmbunătăți sănătatea oamenilor – este acum mai relevant ca niciodată.
Fără îndoială, 2020 a fost un an dificil și imprevizibil pentru noi toți, în care pandemia a schimbat prioritățile companiilor și nevoile comunităților. Philips, organizație care oferă tehnologii și soluții medicale, inclusiv echipamente necesare în lupta împotriva COVID-19, a mobilizat resursele sale pentru a sprijini sistemul medical. Împreună cu Fundația Philips, am oferit acces la îngrijire medicală comunităților defavorizate, oferind sprijin pentru prevenția și tratamentul afecțiunilor cauzate de noul Coronavirus, prin donații financiare și echipamente medicale către Asociația Inima Copiilor și Dăruiește Viață. Am donat echipamente medicale, precum monitoare pentru observarea funcțiilor vitale ale pacienților, lămpi UV pentru dezinfectarea suprafețelor și echipamente de protecție pentru medici.
Așa cum spuneam, misiunea noastră – aceea de a îmbunătăți sănătatea oamenilor – a fost mai relevantă ca niciodată și sunt mândru de efortul depus în fiecare zi de colegii mei pentru a sprijini atât profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pacienții care luptă împotriva COVID-19.
- Recent ați lansat Raportul de dezvoltare durabilă pentru 2020. Care sunt noutățile pentru România?
Într-adevăr. Am îndeplinit cu succes toate obiectivele stabilite în programul „Oameni sănătoși, planetă sustenabilă 2016 – 2020”. Principalele realizări ale programului includ neutralitatea carbonului în toate operațiunile companiei, 100% electricitate din surse regenerabile, peste 70% din veniturile din produse și servicii ecologice, închiderea buclei economiei circulare în divizia dedicată echipamentelor medicale mari și 90% din deșeurile operaționale reciclate cu zero deșeuri trimise la groapa de gunoi.
Având în vedere că pandemia actuală și schimbările climatice măresc riscurile de sănătate și accesul la îngrijire medicală de calitate, avem datoria de a contribui la un sistem de sănătate solid în comunitățile locale, reducând în același timp dependența noastră de resursele naturale. Este un mesaj care nu a trecut neobservat nici de investitori, care privesc transparența și responsabilitatea din ce în ce mai mult ca pe o oglindă a angajamentului față de schimbările climatice și sustenabilitate. La Philips, suntem hotărâți să conducem agenda de sustenabilitate și să ne unim forțele cu toate părțile interesate, din mediul public și privat, pentru a stimula prioritățile de mediu și sociale și a genera un impact global pozitiv.
- Care sunt provocările cu care vă confruntați în realizarea proiectelor CSR?
Din ceea ce am observat de-a lungul anilor petrecuți în România, piața locală de CSR ajunge la maturitate, cu o mulțime de companii care caută angajamente pe termen lung, mai degrabă decât acțiuni rapide, cu o societate civilă puternică și creșterea presiunii venite de la consumatori. Este minunat! Chiar dacă integrarea sustenabilității în modelul de afaceri ar putea implica schimbări fundamentale în modul de lucru regulat al unei companii, vedem din ce în ce mai multe exemple de organizații care dovedesc progresul și comunică în mod transparent impactul lor social, economic și de mediu.
Acesta este răspunsul natural la un nou set de valori societale și înțelegerea faptului că, într-un ecosistem interconectat, fiecare are rolul său. Așadar, în mediul de afaceri competitiv de astăzi, programele de responsabilitate socială corporativă trebuie să meargă dincolo de simplul „a face bine” și, mai degrabă, să se construiască în mod constant și consecvent în jurul misiunii companiei. Unde producem impact? Care sunt așteptările angajaților noștri, ale consumatorilor și părților interesate de la noi? Ce este material pentru noi și pentru ei? Provocarea în acțiunile de CSR este să nu ne ridicăm aceste întrebări, deloc.
- V-ați implicat în sprijinirea comunității în această perioadă? Dacă da, în ce fel?
Philips este una dintre companiile care și-au aliniat resursele și capabilitățile pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor. Permiteți-mi să vă dau doar două exemple despre modul în care brandurile noastre dedicate consumatorilor pot integra cauzele sociale în campaniile lor. La începutul anului 2020, Airly și Philips România au lansat o campanie de crowdfunding „România respiră – Vrem aer proaspăt!”, pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calității aerului în diferite orașe ale țării. Pentru fiecare senzor instalat, Philips a oferit al doilea senzor Airly PM gratuit. În prezent, rețeaua este formată din peste 160 de senzori, situați în 18 orașe din țară.
În prezent, pandemia are multe consecințe negative – sociale și economice, medicale, în timp ce afectează profund furnizarea de servicii de sănătate, inclusiv servicii stomatologie. În primele etape ale crizei de sănătate publică, guvernele din întreaga lume au recomandat ca medicii stomatologi să amâne procedurile dentare de bază și să prioritizeze tratamentele dentare de urgență, atât pentru a preveni răspândirea infecțiilor, cât și pentru a împiedica pacienții să împovăreze secțiile de urgență ale spitalelor. Această abordare a alimentat temerile pacienților de a se infecta cu noul coronavirus la vizitarea medicului dentist și, de asemenea, părea să confirme imaginea îngrijirii orale ca una opțională, mai degrabă decât ca o necesitate.
Prin urmare, la sfârșitul anului 2020, am început campania Faces of Joy, în parteneriat cu Fundația Inovații Sociale Regina Maria. Scopul nostru a fost de a extinde accesul la îngrijire medicală pentru cei care se confruntă cu condiții dezavantajate economic. Știind că dinții sănătoși și un zâmbet frumos influențează bunăstarea și starea generală de sănătate, trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă atunci când nu avem acces la îngrijirea dentară adecvată. Am abordat această problemă și am extins accesul la tratament prin campania „Fețele bucuriei”, printr-o mecanică simplă, dar de impact. Fiecare periuță de dinți Philips Sonicare achiziționată a egalat tratamentul dentar gratuit pentru un beneficiar al Fundației Inovații Sociale Regina Maria. Peste 150 de beneficiari au primit peste 500 de tratamente dentare, cu ajutorul și în clinicile sociale ale Fundației.
- Care a fost cea mai mare satisfacție profesională din această perioadă?
Satisfacția profesională este necesară în orice moment. Dar, poate cea mai mare satisfacție a timpului petrecut în România până acum a fost să văd cum ne-am ghidat eforturile de îmbunătățire a vieții oamenilor, prin campanii, produse și soluții care oferă un standard mai înalt de sănătate.
Din necesitate, COVID-19 a comprimat timpul. „Termen lung” a devenit „Termen scurt”. S-a redus ciclul de dezvoltare și aprobările de reglementare pentru soluții noi de la ani până la luni sau chiar săptămâni. Am învățat în timpul acesta și alte lucruri. Am învățat că rezistența la schimbare poate fi depășită atunci când există o nevoie clară de a face acest lucru. Am învățat că prin colaborare, mai degrabă decât prin competiție, putem rezolvara probleme complexe. Am învățat că digitalizarea, schimbul de date și inteligența artificială – trei elemente cheie care stau la baza telesănătății – nu numai că pot îmbunătăți experiența pacientului, permițând îngrijirea precisă, personală, predictivă și proactivă, ci și îmbunătățirea experiențelor personalului printr-o alocare mai bună a resurselor, mai eficientă, și un sprijin mai mare și schimb de cunoștințe.
Altfel spus, este o satisfacție pentru care sunt recunoscător să mă trezesc dimineața, știind că fac parte nu doar dintr-un loc de muncă, ci dintr-o echipă care îmbunătățește viețile oamenilor, inovează durabil, creează schimbare. Întrebați-l pe aproape oricare dintre noi și veți auzi același lucru din nou și din nou: lucrăm aici, deoarece avem șansa de a avea un impact pozitiv asupra lumii și asupra vieții oamenilor.
- Cum credeți că se vor lega companiile de proiectele CSR în perioada următoare?
Acum, mai mult ca oricând, oamenii se așteaptă de la companii să ia parte la viața comunității, să contribuie activ la societate, să includă produse prietenoase cu mediul și accesibile în portofoliul lor și să comunice în mod transparent. Licența de comercializare a oricărei organizații depinde de încrederea pe care consumatorii și părțile interesate o investesc în aceasta. Același lucru este valabil și pentru încrederea în branduri. Nu mai este o tendință, ci o realitate.
Philips va continua să fie lider în domeniul sustenabilității la nivel mondial și un partener activ și de încredere, la nivel local. Facem parte din toate forumurile relevante din industrie și suntem membri activi ai acestora – în NRCC, de exemplu, suntem fondatorii Comitetului pentru Mediu. De asemenea, ca parte a angajamentului nostru continuu de a face lumea mai sănătoasă și mai durabilă prin inovație, vom continua să ne bazăm pe obiectivele de mediu, sociale și de guvernanță corporativă. Acestea includ o reducere suplimentară a emisiilor sale de gaze cu efect de seră, transparență deplină în contribuțiile fiscale ale companiei și angajamentul de a îmbunătăți viața a 2 miliarde de persoane pe an până în 2025. Trebuie!