#SPECIALCSR: Interviu cu Robert Metzke, Global Head of Sustainability Philips

#SPECIALCSR: Interviu cu Robert Metzke, Global Head of Sustainability Philips

SpecialCSR-InterviuriEchipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oameni din companiile sau fundatiile corporative care s-au implicat in aceasta perioada in sustinerea comunitatilor.

Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie sa vedem IMPLICAREA COMPANIILOR!

Pentru ca avem nevoie de Stiri Bune care sa ne Inspire!

In continuare cititi un Interviu cu Robert Metzke, Global Head of Sustainability Philips, despre actiunile companiei in aceasta perioada.


Robert Metzke, Global Head of Sustainability Philips

* De curând ați anunțat reformarea relației cu furnizorii, pentru a stimula reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ce prevede mai exact această reformă?

Misiunea nostru este să îmbunătățim viețile oamenilor. Acesta este un obiectiv care se extinde dincolo de produsele, sistemele și serviciile noastre, până la lanțul nostru de aprovizionare. Acest lucru presupune că investim, în permanență, în relația cu furnizori care oferă un mediu de lucru sigur, care oferă pentru angajații lor o relație de lucru bazată pe respect și care, în egală măsură, respectă mediul înconjurător. Prin urmare, am anunțat recent noi măsuri pe care le vom lua în relația cu furnizorii, cu scopul de a ajuta peste 50% dintre colaboratorii noștri să își atingă obiectivele de mediu, bazate pe date științifice (SBTs) pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2025. Dacă va fi îndeplinit cu succes, acest rezultat al decarbonizării lanțului de aprovizionare prin sprijinirea partenerilor noștri, va avea un impact de șapte ori mai mare decât reducerea emisiilor de carbon din propriile operațiuni Philips.

Peste 200 de furnizori participă momentan în acest program, furnizori pe care Philips îi sprijină, cu scopul de a încuraja schimbările necesare pentru ca aceștia să își îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor proprii. Aceasta este o colaborare care se concentrează pe îmbunătățiri structurale care maximizează impactul activităților de reducere a carbonului, precum și pe oferirea de stimulente, cum ar fi sprijinul direct pentru dezvoltarea capacităților prietenoase cu mediul și termeni de plată preferențiali, pentru a accelera adoptarea SBT-urilor de către furnizori.

Vorbind despre implementarea programului, noi acordăm prioritate economiei circulare și eficienței energetice. Etapa inițială a programului se referă la selecția furnizorilor, care este urmată de identificarea furnizorilor prin evaluarea valorilor acestora pe termen lung. În a treia etapă, furnizorii vor fi alocați diferitelor grupuri de lucru, pe baza evaluărilor de sustenabilitate. În cele din urmă, furnizorii alocă resurse, actualizează planul și urmăresc progresul pentru a înțelege modul în care operațiunile lor influențează situația de pe teren. Credem cu tărie că responsabilitatea comună, deschiderea și transparența întăresc relațiile și asigură continuitatea afacerii pentru toate părțile interesate.

Philips își desfășoară activitatea de mult timp conform principiilor ESG, de mediu, guvernanţă socială şi corporativă (ESG). Din 2016 până în 2020 am făcut tranziția către o companie 100% neutră din punct de vedere al emisiilor din carbon în producție și utilizând electricitate doar din surse regenerabile. Începând cu 2020, peste 70% din veniturile companiei au fost obținute din produse și servicii ecologice, cum ar fi aspiratoarele realizate în proporție de 36% din plastic reciclat și 15% vânzări ce au ca sursă venituri din economia circulară. Am reciclat 90% din deșeurile noastre operaționale și am trimis zero deșeuri la gropile de gunoi. Acum ne implicăm și mai mult și împărtășim cu furnizorii noștri ceea ce am învățat. Ne folosim de puterea exemplului și punem la dispoziție cunoștințele noastre pentru a ne ajuta partenerii din lanțul de producție să adopte un mod mai sustenabil de a face afaceri, cu respect pentru societate și pentru resursele naturale.

  • Care este direcția politicii de dezvoltare durabilă pe care o derulează Philips?

Susțin, cu mândrie, că în centrul a tot ceea ce facem la Philips stă scopul nostru de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea oamenilor prin inovații semnificative. Niciodată acest principiu de bază nu a fost mai important și mai relevant decât acum, în aceste vremuri, când omenirea se confruntă cu atât de multe provocări în același timp. Suntem foarte conștienți de faptul că toți partenerii Philips, clienții, investitorii, retailerii, consumatorii și angajații, așteaptă de la noi să ne ridicăm la nivelul misiunii asumate de a oferi un viitor mai bun și mai sigur. Suntem lideri în domeniul tehnologiei medicale și urmăm un set de angajamente cheie în toate dimensiunile ESG, care ghidează execuția strategiei noastre:

  • Menținem neutralitatea carbonului și vom folosi 75% energie regenerabilă în operațiunile noastre până în 2025.
  • Reducem emisiile de CO₂ în întregul nostru lanț valoric în conformitate cu un scenariu de încălzire globală de 1,5 °C, conform obiectivelor bazate pe date științifice.
  • Până în 2025, generăm 25% din veniturile noastre din produse, servicii și soluții circulare, oferim schimburi pentru toate echipamentele medicale profesionale și vom fi atenți la reutilizarea responsabilă.
  • Vom încorpora practici circulare în toate spațiile noastre și vom avea zero deșeuri la groapa de gunoi până în 2025.
  • Toate lansările de produse noi vor îndeplini cerințele noastre EcoDesign până în 2025, „Eco-Heros” reprezentând 25% din venituri.
  • Vom lucra cu furnizorii pentru a reduce amprenta de mediu în întregul lanț de aprovizionare în conformitate cu un scenariu de încălzire globală de 1,5 °C (bazat pe SBT).
  • Ne propunem să îmbunătățim sănătatea și bunăstarea a 2 miliarde de oameni pe an până în 2025.
  • Prin programul nostru de dezvoltare a furnizorilor, vom îmbunătăți viața a 1.000.000 de lucrători din lanțul nostru de aprovizionare până în 2025, la nivel global.
  • Cum vă implicați în lupta împotriva încălzirii globale și a diminuării impactului negativ asupra mediului?

Când luăm în considerare dezvoltarea durabilă, trebuie mai întâi să ne gândim la generațiile viitoare. Modul în care alegem să trăim și să creștem este modul în care protejăm resursele. Philips și-a asumat un angajament pe termen lung, de a îmbunătăți viața oamenilor din întreaga lume, așa că ne-am asumat să ne dezvoltăm afacerea în mod responsabil și durabil. Fiecare obiectiv de afaceri este sensibil la protecția mediului.

Să ofer și câteva exemple despre cum putem îmbunătăți viețile oamenilor, protejând în același timp mediul. Philips a investit eforturi pentru a include plastic reciclat în linia de produse. Colaborând cu organizații de materiale reciclate, ne putem folosi experiența pentru a crește calitatea materialelor. O altă practică importantă este eficiența energetică. Philips foloește energie electrică din surse regenerabile în Europa prin acorduri de achiziție de energie conduse de un consorțiu cu companiile locale de utilități. Pentru a obține o utilizare globală a energiei regenerabile de 100%, achiziționăm energie electrică din surse regenerabile de pe piață sau prin intermediul companiilor locale de utilități.

Un alt aspect important este digitalizarea, esențială pentru mediu. V-ați putea întreba care este legătura între acestea două? Digitalizarea ajută la o mai bună utilizare a resurselor umane și materiale limitate, sprijinind telemedicina și facilitând tranziția de la serviciile medicale cu costuri ridicate, acordate în unități clinice, la rețele medicale cu care consumatorii pot interacționa de acasă și care presupun costuri mai mici. Conectivitatea și infrastructura digitală pot reduce semnificativ amprenta noastră asupra mediului, permițând „dematerializarea” și optimizarea resurselor. Până în 2025, se estimează că vor exista 41,6 miliarde de dispozitive conectate, producând 79,4 zettabytes (ZB) de date. Potrivit cercetătorilor, economiile de resurse, posibile datorită tehnologiei informației și comunicațiilor digitale, au compensat creșterea amprentei generată de adoptarea acesteia.

Mai mult, prin preluarea, recondiționarea și recuperarea părților echipamentelor noastre medicale, căutăm să creștem viața produselor și sistemelor noastre. De asemenea, folosim mai multe materiale reciclate, ceea ce reduce consumul de noi resurse.

  • Care este impactul pe care-l aveți în comunități, inclusiv prin accesibilizarea serviciilor medicale?

 Philips se angajează să colaboreze cu partenerii săi pentru a îmbunătăți accesul la îngrijire pentru comunitățile defavorizate. Facem acest lucru împreună cu echipe și parteneri internaționali și locali, inclusiv cu sprijinul Fundației Philips, care joacă un rol esențial în eliminarea inegalităților în ceea ce privește accesul la servicii medicale.

Cel mai recent exemplu din România este colaborarea dintre Philips România, Fundația Philips și Salvați Copiii, unde sprijinim campania #DoneazaOxigen. Am răspuns la un apel făcut de Salvați Copiii, pentru suplimentarea echipamentelor medicale vitale din spitalele din România, în contextul creșterii rapide a cazurilor de Covid-19. Echipamentele oferite de Philips, 16 monitoare de funcții vitale și 2 ventilatoare pentru îngrijire respiratorie, vor ajuta personalul medical în asigurarea tratamentului a peste 2000 de beneficiari pe an, copii și familii.

  •  Cum credeți că se vor raporta companiile la proiectele de Sustenabilitate în perioada următoare?

Sustenabilitatea este o urgență, o necesitate. În niciun caz nu trebuie să fie privită ca o opțiune, ci trebuie integrată în strategia de business, care stă la baza modelului de business pentru orice organizație care își propune să rămână relevantă pe piață.

Industria globală de îngrijire medicală generează, în prezent, aproximativ 4,4% din emisiile globale de CO₂ – adică mai mult decât industria aviației sau a transporturilor maritime. Numerele în sine cer o acțiune. Mai mult decât atât, consumatorii acordă o atenție tot mai mare amprentei lor asupra mediului și așteaptă ca și companiile să facă exact același lucru! La fel se întâmplă și cu angajații care doresc să lucreze pentru branduri atente la nevoile societății. Prin urmare, companiile care investesc în sustenabilitate sunt de așteptat să reziste în timp, ceea ce este firesc!

Philips va continua să fie lider mondial în domeniul sustenabilității, construind o organizație puternică, responsabilă, care ia măsuri în privința schimbărilor climatice și lăsa o planetă mai sănătoasă pentru generațiile viitoare!